Egy tiszakécskei vendéglátóhelyen ismerkedett meg a két gyilkos az izraeli utazóval, akit meggyilkoltak és kiraboltak. Bár állításuk szerint nem akartak ölni, a férfit gyakorlatilag halálra kövezték.
Nem csak Bács-Kiskun megyei rendőrök, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is keresték azt az eltűnt izraeli férfit, akinek holttestét eltűnése után néhány nappal találták meg a rendőrök Tiszakécske központjában, egy romos házban. A gyilkossággal kapcsolatban eddig kevés információ látott napvilágot, most Szabó Vendel ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány helyettese elmondta a Petőfi Népének mindazt, amit a bűncselekményről jelenleg tudni lehet.
Zoom
A 40 éves izraeli férfi sokat utazott a világban. Március elején érkezett Kecskemétre, egy nőnél szállt meg. Szállását egy internetes szállásmegosztó portálon találta, amit gyakran használt, hiszen így olcsón tudott világot látni. Annak, hogy Magyarországra érkezett köze lehet ahhoz, hogy felmenői hazánkból származtak. Néhány hétig Kecskeméten volt a férfi, majd úgy alakult, hogy a szállását el kellett hagynia, ekkor, április 15-én utazott el Tiszakécskére másik olcsó szállás reményében. Itt azonban nem talált szobát, a kemping árát sokallta (1500 forintba került volna éjszakánként, neki pedig saját start-up cége volt Izraelben, és "programozózseni hírében állt" a korábbi beszámolók szerint - a szerk.), ezért sátrat vert a vasútállomás mellett.

– A következő napokban kollégáim kétszer is találkoztak a fiatalemberrel. Az első jelzés alapján migránsnak nézték. Kollégáim elmentek a vasútállomáshoz, igazoltatták, rendben találtak mindent, útjára engedték. Később, április 21-én egy angolul is kiválóan beszélő kollégával társalogtak, többek között elmondta neki, hogy milyen szálláslehetőségek vannak Tiszakécskén, de továbbra is ott maradt a vasútállomásnál. A kolléga természetesen azt is elmondta, hogy hol van a rendőrség, ha segítségre lenne szüksége. Az izraeli állampolgárnál egyébként volt pénz, élelem, telefon és laptop. Telefonon, egy közösségi oldalon keresztül napi szinten tartotta a kapcsolatot hozzátartozóival, sőt a korábbi kecskeméti szállásadójával is – részletezte az ezredes.
Tiszakécskén a vasútállomás környékén sokan látták a férfit, több vendéglátóhelyen is megfordult, ahol nem sok mindent fogyasztott, de ezeken a helyen töltötte a telefonját, szerezte be a számára szükséges vizet. Azt, hogy miért horgonyzott le Tiszakécskén, senki nem tudja.
– Április 23-án az édesapától kaptunk jelzést arról, hogy nem éri el a fiát. A kollégák, mivel ismerték a férfit, keresték a vasútállomás környékén, de nem találták. Az izraeli állampolgár eltűnéséről április 24-én délután az izraeli nagykövetségtől is jelzést kaptunk. Utána a nagykövetséggel folyamatos kapcsolatban voltunk. Április 24-én este jött be a kecskeméti hölgy – az első szállásadó – a Kecskeméti Rendőrkapitányságra, ő tett hivatalos bejelentést, mivel őt is megkeresték a férfi hozzátartozói. Ekkor indult meg a hivatalos eljárás, amikor a körözvényen túl az elsődlegesen szükséges lépéseket megtettük – mondta el Szabó Vendel.
A sajtó részére az első felhívást április 27-én küldte el a rendőrség a férfi eltűnéséről. Abban – az akkor rendelkezésre álló információk alapján – azt írták, hogy április 24-én délután látták utoljára az izraeli férfit Tiszakécskén, egy étteremben. Később kiderült, hogy akkor már két napja halott lehetett, de az ezredes elmondás szerint még 25-én is kaptak olyan jelzést, hogy látták a férfit, például Érden.
Bár még nem áll rendelkezésre a szakértői vélemény arról, hogy pontosan mikor halt meg a férfi, a jelenlegi adatok szerint április 22-én vált gyilkosság áldozatává. Két gyilkosával, a 21 éves N. K.-val és a 19 esztendős S. E.-vel aznap este vasútállomás környékén, egy vendéglátóhelyen ismerkedett meg. Mivel az izraeli férfi csak angolul beszélt, a kommunikációt köztük egy másik vendég segítette, ő tolmácsolt. A két fiatal szállást ajánlott az izraeli férfinak ott, ahol a börtönből nemrég szabadult N. K. körülbelül két hónapja tengette napjait.
Zoom
Együtt mentek az Arany János utcai romos házhoz. A két férfi elhatározta, hogy elveszik az izraeli értékeit. Megvárták, amíg az udvaron elalszik a hálózsákjában, majd odalopóztak és megpróbálták meglopni. Az izraeli férfi felébredt, a két tolvaj megijedt és elkezdték dobálni földön fekvő áldozatukat az udvaron lévő téglatörmelékkel. Vallomásuk szerint nem akarták megölni, sőt, állításuk szerint nem is azért hívták oda, hogy kirabolják...
A két gyilkos egy összeomlott házrészbe húzta a holttestet, és törmelékkel letakarták. Az elrabolt értékek egy részét a Tisza-parton elásták, a férfi laptopját és egyik telefonját pedig eladták. Később pont ez vezette a rendőröket a nyomukra.
– Április 30-án a sokadik adatgyűjtést hajtották végre a kollégáim. Beszéltek egy férfival, aki miután képen látta az eltűntet, felismerte a férfit, fotóját ugyanis már látta egy telefonban, amit április 24-én egy általa megnevezett fiatalembertől csere útján „kapott”. Ez volt az átütő fordulat. A készülékről bebizonyosodott, hogy az izraeli férfi egyik telefonja. Elővettük a fiatalembert, akitől a telefont szerezte, ő mutatta meg, hogy hol van elrejtve a holttest – mesélte az ezredes. S. E. először persze azt mondta, hogy neki nincs köze a gyilkossághoz, de gyorsan belátta, nincs értelme tagadni, megtört, társát is megnevezte.
Zoom
– Aznap éjjel én magam közöltem az akkor már Tiszakécskén lévő édesapával és lánytestvérrel a szomorú hírt, és azt, hogy két gyanúsítottat elfogtunk – tette hozzá Szabó Vendel. Az egyik férfinél kábítószergyanús törmeléket is találtak a rendőrök, az anyagot szakértők vizsgálják.
(Baon nyomán)