Háromszázmillió forintos nyereséggel zárta az előző évet a Magyar Szocialista Párt (MSZP) a Hivatalos Értesítő keddi számában megjelent pénzügyi beszámoló szerint.
A pártnak 22 millió forint bevétele származott tagdíjból, 427 millió forintot kapott a központi költségvetésből támogatásként, egyéb hozzájárulásból, adományból 106 millió forint érkezett, továbbá 218 millió forint egyéb, nem részletezett bevétele is volt a pártnak. (Talán az afrikai tagozattól folyt be a pénz - a szerk.) Az MSZP így 774 millió forint bevételhez jutott.
A legnagyobb összeggel, 1,5-1,5 millió forinttal Hiller István és Tóbiás József támogatta a pártot a tagok közül.
A párt összesen 472 millió forintot költött, működési kiadásokra 271 millió, eszközbeszerzésre 7 millió, politikai tevékenységre 194 millió forintot fordított.
Morvai Krisztina a Jobbik legnagyobb nevesített adakozója
Mintegy 545 millió forintnyi bevétel mellett majdnem 370 millió forint kiadása volt a Jobbiknak tavaly - olvasható a párt pénzügyi beszámolójában, amelyet a kedden megjelent Hivatalos Értesítőben tettek közzé.
Az adatok szerint tagdíjakból mintegy 4,5 millió, a központi költségvetésből 476 millió forint folyt be a párthoz, több mint 60 millió forint pedig felajánlásokból érkezett.
A legnagyobb felajánlást a nevesítettek közül Morvai Krisztina, a Jobbik színeiben európai képviselői mandátumot szerzett politikus tette, több mint hárommillió forint értékben.
A Jobbik kiadásainak legjelentősebb tétele a politikai tevékenységre fordított majdnem 200 millió forint volt, de jelentős - mintegy 154 millió forintnyi - összeget emésztett fel a működés is.
200 milliós bevételre tett szert az LMP
Mintegy 200 millió forintnyi bevételt és 164 millió forintnyi kiadást könyvelhetett el a Lehet Más a Politika (LMP) 2015-ben - olvasható a párt által közzétett pénzügyi beszámolóban, amely a Hivatalos Értesítő keddi számában jelent meg.
Az adatok szerint az ellenzéki párt legnagyobb bevétele a központi költségvetésből származó majdnem 174 millió forint támogatás volt. Tagdíjakból 2,85 millió forintjuk származott.
A nevesített adományozók közül Schiffer András, a párt társelnöke - aki kedden jelentette be visszavonulását - 1,7 millió forintot ajánlott fel, a második pedig, majdnem 1,4 millió forinttal Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője volt.
A legtöbb pénzt, mintegy 81 millió forintot a működési költségek emésztették fel, míg 32,5 millió forintot fordítottak a politikai tevékenységre. A nem részletezett "egyéb kiadások" címszó alatt mintegy 50 millió forint szerepel.
Kölcsönt is vettek fel Gyurcsányék
Mintegy 205 millió forint bevétele volt a Demokratikus Koalíciónak (DK) tavaly, míg a kiadások majdnem elérték a 161 millió forintot - olvasható a Hivatalos Értesítő legfrissebb, kedden megjelent számában.
A párt által közzétett adatokból kiderült, hogy a tagdíjakból majdnem 26 millió forint bevétele származott az ellenzéki pártnak, a központi költségvetésből pedig 132 millió forintot kapott 2015-ben.
A bevételek között tüntették fel a párt tagjainak hozzájárulását, eszerint például Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke 1,2 millió forintot, Varju László és Vadai Ágnes pedig 600-600 ezer forintot adott.
Az adatok között szerepel egy 15 millió forintról szóló kölcsön is.
A kiadások között a legnagyobb tétel a működésre fordított összeg, tavaly ez mintegy 78 millió forint volt, a második pedig a "politikai tevékenység" fedezete, amely 76 millió forint volt.
Nyereséggel zárt a PM is
A Párbeszéd Magyarországért (PM) Párt valamivel több mint nyolcmillió forint nyereséget könyvelt el tavaly.
A párt tavaly 1,6 millió forint tagdíjat szedett be, a központi költségvetésből 106 millió forint támogatásban részesült, 5,1 millió forint adományt kapott, egyéb bevételből pedig 65 ezer forintja származott, így az összesített bevétele 113,5 millió forint volt.
Kiadási oldalon a PM 93,7 millió forintot szerepeltetett működési költségként, eszközbeszerzésre 653 ezer forintot, politikai tevékenységre 9,5 millió forintot, egyéb, nem részletezett kiadásokra 1,3 millió forintot költöttek, így a teljes kiadása 105,3 millió forint lett.
Fodor Gábor csaknem négyszer annyit adományozott pártjának, mint amennyi tagdíjból befolyt
A liberálisok négymillió forint többlettel zárták a múlt évet.
Az Magyar Liberális Párt (MLP) tavaly 152 ezer forint tagdíjat szedett be és 58,3 millió forintot kapott a központi költségvetésből. Adományokból 2,7 millió forint érkezett a párt számlájára, ebből 572 ezer forintot az elnök, Fodor Gábor fizetett be. További hatezer forint egyéb bevétellel összesen 61,2 millió forint bevétele volt a pártnak.
Kiadási oldalon a beszámolóban 29,2 millió forint szerepel működési költségként, politikai tevékenységre 26 millió forintot költöttek, és volt 1,8 millió forint nem részletezett egyéb kiadásuk is. Tavaly az MLP-nek így összesen 57 millió forint kiadása volt.
(MTI)