Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországnak nemzetgazdasági érdeke, hogy a Forma-1-es világbajnoki sorozat mezőnye minden évben ellátogasson a Hungaroringre, amelynek felújítására a jövő évi költségvetésben ötmilliárd forintot különítettek el.
A politikus a 31. Magyar Nagydíj időmérő edzése előtt Bernie Ecclestone-nal, az F1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletemberrel folytatott megbeszélést, ezután pedig azt mondta az MTI-nek, hogy a mogyoródi pálya eredetileg tervezett három-négyéves felújítási programját Magyarország tartani tudja.
"A pálya aszfaltját már kicserélték, új rázókövek és vízelvezető szegélyek kerültek fel. Jövőre szeretnénk a főépületet felújítani, vagy egy újat építeni, valamint a célegyenesben lévő tribünöket és a pálya mellett található lelátókat is felújítani" - nyilatkozott Szijjártó, s hozzátette: ilyen tekintetben a Hungaroring le van maradva, az ittenihez hasonló lelátók más F1-es pályákon már nincsenek.
A miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarországnak már 2026-ig van szerződése Bernie Ecclestone-nal a Forma-1-es nagydíj megrendezésére, ráadásul 2021 után a mostaninál jóval kedvezőbb pénzügyi feltételek lépnek érvénybe.
"Magyarország és a magyar gazdaság számára az autóipar jelenti a gerincoszlopot, a magyar ipar teljesítményének 31,5 százaléka ugyanis az autóiparból érkezik, s annak érdekében, hogy az autóipari beruházásokért folytatott globális versenyben Magyarország meg tudja tartani a pozícióját, szükség van az ország autóipari presztízsének folyamatos növelésére" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, majd azt mondta: ezt leginkább a Forma-1-en keresztül lehet megteremteni, a Magyar Nagydíjak alkalmával ugyanis "a világ legnagyobb autógyárai össze tudják itt mérni azt, hogy az ipari és mérnöki fejlesztéseikkel hol tartanak". (Hogy miért képesek megelőzni minket olyan országok, ahol sosem volt Forma-1-es futam, azt valószínűleg a miniszterünk sem tudja - a szerk.)
A 31. Magyar Nagydíjat vasárnap 14 órakor rendezik meg.
(MTI)