Nem a kormánybuktatás, hanem az oktatási rendszer megváltoztatása a cél. Bármilyen kormány lesz 2018-ban, ha nem változik a helyzet, ugyanúgy felhívjuk a problémákra a figyelmet - mondta Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom vezetője a Magyar Idők csütörtöki számában.
Pilz Olivér szerint mivel a jelenlegi kormánynak az oktatás terén elért eddigi eredményei abszolút nem elégségesek, elképzelhetőnek tartja, hogy 2018-ban nem kap a kabinet bizalmat.
Hangsúlyozta: mindenkivel hajlandók tárgyalni, aki nem szélsőséges, mivel úgy látják, a mostani kormánnyal már nem tudnak érdemben együttműködni. Emlékeztetett: a szaktárcánál többször is kezdeményeztek külön egyeztetéseket, sikertelenül.
"A Köznevelési Kerekasztalt továbbra sem tartjuk elfogadható tárgyalási helyszínnek, aminek részben az az oka, hogy maguk a résztvevők jelzik, észrevételeiket nem veszik figyelembe" - mutatott rá Pilz Olivér. Példaként említette, hogy a szakképzés átalakítását egyetlen szakmai szervezet vagy szakszervezet sem támogatta, ennek ellenére bevezették az új rendszert.
Kitért a Tanítanék Mozgalom szerdán nyilvánosságra hozott kiáltványára is, amelyben szeretnék nyilvánvalóvá tenni, hogy milyen értékek mentén működnek. Ebben "az emberi jogokból levezethető alapértékeket" kívánták megfogalmazni, amelyeknek az oktatásban is fontos szerepet kell játszaniuk. Pilz Olivér megjegyezte, hogy a kiáltvány a nyáron készült, később lesz egy hosszabb anyag is, amelyben bővebben kifejtik víziójukat.
(MTI)