A Jobbik azt sürgeti, hogy még ebben a kormányzati ciklusban valósuljon meg egy a dolgozó magyar embereket érezhetően kedvezményező béremelés.
Volner János, az ellenzéki párt alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: a kormány a magyar munkaerő versenyképességét az olcsó és kiszolgáltatott munkaerőre alapozza, nem pedig a magasabb hozzáadott értékű termelésre.
Kitért arra, hogy a nettó kereset és teljes bérköltség aránya az OECD tagországok közül a negyedik legmagasabb Magyarországon, s az összes többi kelet-európai volt szocialista országot magasan megelőzi.
A jobbikos politikus jelzésértékűnek nevezte azt is, hogy az Orbán-kormány 2010 és 2015 között kétszeresére növelte a minimálbéren foglalkoztatottak adóterhelését. Mint mondta, pártja törekvései között szerepel az egyszámjegyű személyi jövedelemadó (szja) bevezetése, az ipart, a mezőgazdaságot, a kutatás-fejlesztést és turizmust kedvezményező adórendszer bevezetése, és adókedvezményeket biztosítanának a külföldről hazahozandó dolgozóknak. Volner János a minimálbért terhelő adók jelentős csökkentése, illetve eltörlése mellett foglalt állást.
Azt is szorgalmazta: induljon el egy olyan nemzetközi kezdeményezés, ami a magyar munkaerő bérfelzárkóztatását célozza. Ezt azzal indokolta, hogy lassan le kell küzdeni a nyugat-európai bérekhez képest fennálló különbséget.
A Jobbik alelnöke ezen lépések forrásaként a korrupció felszámolását, a jegybank osztalékának költségvetésbe fizetését és a bürokráciacsökkentést jelölte meg, továbbá megjegyezte azt is, hogy javult a költségvetési egyensúly.
(MTI)