Bemutatta a BBC Inside Out című oknyomozó magazinja, mi zajlik azokon a „tréningeken”, amelyek állítólag segítenek kikezelni az autizmussal élőket. A programot, amelynek elvégzése 3500 fontba kerül, egy magyarországi férfi vezeti.
Az úgynevezett Stabil Pont Technológiára hivatkozó, Londonban élő Kanta József azt állítja, képes kezelni az autizmust azáltal, hogy feloldja a „belső traumákat”, ehhez azonban akár hatvan találkozóra is szükség van. A műsor készítői felkértek egy fiatalembert, hogy adja ki magát enyhe autistának, majd rejtett kamerával rögzítse, mi folyik a tréningeken.
Az első alkalommal Kanta arra utasította a Jordan néven bemutatkozó fiút, hogy nézzen hosszan a szemébe. Ez sok autista számára komoly stresszel jár. Később arra kérte Jordan állítólagos nevelőapját, a műsorvezetőt, hogy mondassa fel a telefonjára a fiú anyjával azt a szöveget, hogy a nő nem szereti és nem akarja őt, ezt pedig többször le is játszotta a fiatal előtt.
Máskor kiabálni kezdett Jordannel, és az is látható, ahogy veréssel fenyegeti, miközben azt kérdezgeti: „Adok egy pofont… akarsz egy pofont? Vagy inkább üsselek meg ököllel? Melyiket akarod? Válassz! Válassz! Válassz!”
A műsor készítői Tóth Zoltánon keresztül jutottak el Kantához. Tóth azt állítja, olyan egyedülálló tréningmódszert alakított ki – ez a Stabil Pont Technológia –, amely segíthet az autistáknak. Kanta az első látogatáskor arról beszélt, hogy több brit családdal is kapcsolatban van, akik érdeklődnek a módszer iránt, a BBC hivatalos megkeresésekor azonban letagadta ezt. Azt viszont elmondta, hogy Magyarországon a tréninggel jó eredményeket értek el.
Amikor a tévések szembesítették Kantát mindazzal, amit rejtet kamerával rögzítettek, csak annyit mondott: viccelt.
A BBC később Tóthot is felkereste, magyarázatot várva a történtekre. A férfi úgy foglalta össze a technológia lényegét, hogy az „segít az autizmussal élő embereknek, hogy teljesen önállóak és normálisak legyenek”.
A riportban megszólaló szakértőket azonban elborzasztották a látottak. Arról beszéltek, hogy Kanta agresszív viselkedése nemhogy javítana, ronthat az autisták állapotán. Fiona O’Leary, az Autistic Rights Together aktivistája, aki maga is autista, azt szeretné elérni, hogy a jogalkotók lépjenek fel a Kantáékéhoz hasonló, tudományosan megalapozatlan, szabályozatlan és erőszakos „kezelési” módszerek ellen.
A műsorral kapcsolatban közleményt adott ki a Szkeptikus Társaság Egyesület, emlékeztetve: Tóth Zoltán „módszerét” korábban bemutatta az RTL Klub Fókusz Plusz című műsora is. Ebben az Index szerint Tóth arról beszél, hogy az autizmus oka az evolúció során felgyűlt traumák lenyomata a DNS-ben, a fogantatás sokkja és az anya terhesség alatt megélt félelmei. A szkeptikusok továbbá azt állítják: Tóth Zoltán végzettsége szerint repülőgép-műszerész technikus, hivatásos bűvész és a Forever Living Products nevű mlm-cégnél dolgozott. A férfi tulajdonosa EPorta című magazinnak is, amely alternatív gyógymódok mellett a szcientológia tanait is terjeszti.
(BBC - HVG nyomán)