Ma már a délről fenyegető, akár milliós migrációs veszély feltartóztatására is képesek vagyunk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben napirend előtt.
Zoom
A kormányfő hangsúlyozta: a kormány abból a feltételezésből indult ki, hogy az emberek támogatják a védelmi intézkedéseket. "Hármas védelmi rendszert, fizikai, jogi és katonai védelmi rendszert építettünk ki. Arra számítunk, hogy a migrációs nyomás hosszú évekig fennmarad majd, és meg is erősödik" – tette hozzá.
A népszavazás szerinte tisztázta Budapest álláspontját, a magyarok akarnak dönteni arról, kit fogadjon be Magyarország – hangoztatta. 3 millió 300 ember véleményét képviselheti a kormány Brüsszelben, míg az uniós csatlakozáson 3 millió 50 ezer ember mondott igent – érvelt.
Magyarország tegnap történelmet írt – szögezte le. Csak Magyarországon kérdezték meg az embereket arról, amin az Európai Unió sorsa is múlhat – hangoztatta.
Azt mondta: 1990 óta még soha egy párt vagy pártszövetség nem kapott olyan támogatást, mint a tegnapi referendumon. ez a támogatás kötelez – mondta.
Hozzáfűzte: vannak, akik megpróbálják leértékelni, semmibe venni 3,3 millió választópolgár akaratát.
Elismerte, közjogi értelemben a törvényalkotást nem kötelezi a tegnapi eredmény. A kérdés az, érvényt akarunk-e szerezni az emberek akaratának.
Orbán Viktor bejelentette: kezdeményezi az alaptörvény módosítását a népszavazás eredményének megfelelően.
Azt is mondta: most Brüsszel térfelén pattog a labda. A kérdés, Brüsszel figyelmen kívül hagyja-e a magyar referendum eredményét.
Emlékeztetett arra: az elmúlt években már sikerült áthangolnunk az európai politikát. Ma már többen érvelnek a kerítés mellett, mint ahányan támogatják a bevándorlást.
A kormányfő szerint nehéz út vár még ránk. A bevándorlást támogatók erős eszköztárral rendelkeznek: hangosak, antidemokratikusak, erőszakosak. A feladatunk, hogy ebben az ellenszélben is érvényt szerezzünk a magyarok akaratának – fogalmazott Orbán Viktor.
(Híradó)
Frissítés: így reagáltak a frakciók
A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt a parlamentben. Azt mondta: "A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében" - mondta a kormányfő, jelezve, hogy több mint 3 millió 282 ezer ember ezt elutasította. A pártok képviselői eltérően értékelték a kormányfő felszólalását.
Az LMP-nek nem sikerült
A frakcióválaszok során az LMP részéről Szél Bernadett jelentkezett volna felszólalásra. Kövér László házelnök Schmuck Erzsébet frakcióvezetőtől azt kérte, határozza meg, milyen minőségben tenné ezt képviselőtársa.
Miután a társelnöki címet jelölte meg, a házelnök jelezte, hogy ezt a titulust a házszabály nem ismeri, és az Országgyűlés szempontjából ez irreleváns.
Schmuck Erzsébet ezt követően közölte, hogy Szél Bernadett frakcióvezető-helyettesként beszélne. Arra, hogy megválasztásáról mikor tájékoztatják az Országgyűlést írásban, azt válaszolta, rövid időn belül.
Kövér László ezután felajánlotta a felszólalás lehetőségét Schmuck Erzsébetnek, aki azonban nem kívánt élni vele.
Fidesz: a haza védelmében az ellenzékre nem számíthat az ország
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint soha ilyen politikai egység magyar miniszterelnök mögött nem sorakozott fel a választópolgárok részéről. A politikus hétfőn az Országgyűlésben a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, külön lényeges, hogy ez Magyarország és a magyar nemzet védelmében történt.
Az, aki ezek után a kormányfő lemondását követeli, semmit nem ért a politikához és arra biztatja a miniszterelnököt, hogy hagyja cserben azokat a választókat, akik a haza védelmében egyetértettek vele, és felhatalmazták arra, hogy minden eszközzel védje meg az országot a migrációs hullám ellenében – mondta a Fidesz frakcióvezetője.
A kormánypárti politikus szerint az is kiderült vasárnap este, hogy a haza védelmében az ellenzékre nem számíthat az ország.
KDNP: elegendő a 3,3 millió szavazat
Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a magyar választók jelentős része úgy döntött vasárnap: védjék meg Magyarország szuverenitását. A kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva kiemelte: ők elegendőnek találják a 3,3 millió szavazatot. Hozzátette: az a közel ötmillió ember, akitől politikai aktivitást látnak, akik érdeklődnek a közélet iránt, azoknak a kétharmada elment voksolni, és nemmel szavazott.
A KDNP-s politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy egymillióval többen mentek el most vasárnap, mint azon az országgyűlési választásnál, ahol kétharmadot szereztek a kormánypártok.
Megjegyezte: az alaptörvény módosításakor egészen más a helyzet, ha van egy ilyen erős legitimáció, mint ha nincs.
Vona: mondjon le!
Vesztes politikusnak nevezte, és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn a parlamentben. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő – kvótareferendummal kapcsolatos – felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben.
Az ellenzéki politikus a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint elköltése, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? – kérdezte.
Vona Gábor azt mondta, Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai szintéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban.
A Jobbik-elnök közölte, azok az emberek, akik elutasítják a kvótákat, mégis otthon maradtak, Orbán Viktornak üzentek. Az üzenték: elég volt a durva kampányból, a közpénzek pazarlásából – mondta, majd lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.
MSZP: a népszavazás eredménye 5:3
Foglalkozzon a valós problémákkal is! – szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt Orbán Viktor napirend előtti felszólalása után hétfőn az Országgyűlésben. Tóth Bertalan szerint a népszavazás eredménye: 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett “értelmetlen, drága és hazug színjátékban”.
Az ellenzéki politikus azt mondta: a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. Szerinte az otthnomaradók és az érvénytelenül szavazók is aggódnak Magyarország jövőjéért és biztonságáért.
Ezek az emberek a menekültválság mellett aggódnak az egészségükért, a gyermekeik oktatásáért és a megélhetésükért is – folytatta Tóth Bertalan. Kijelentette: a kormánynak eddig is minden eszköze megvolt ahhoz, hogy garantálja az ország biztonságát, nincs szükség alaptörvény-módosításra, így az MSZP nem is támogatja azt.
Orbán: hazafiatlan és inkorrekt lépés
„Ha jól értem, van itt egy vita, hogy az MSZP vagy a Jobbik nyerte a népszavazást. Beszéljék ezt meg egymással!” – mondta Orbán, és nevetett saját megjegyzésén. Szerinte ez a vesztesek logikája, mert a győztesek azokkal foglalkoznak, akik elmentek szavazni, míg a vesztesek a távol maradókkal.
Orbán szerint az otthon maradók szándékát nem lehet ismerni, de pontosan tudták, hogy a döntés nélkülük fog megszületni. Orbán hozzátette, hogy nem szabad sértegetni azokat, akik elmentek, sőt, elismerés illeti őket.
Orbán szerint az ellenzék futballszurkolóvá alakult, és „a Jobbik Brüsszelnek szurkol”. Szerinte a Jobbiktól ez „hazafiatlan és inkorrekt lépés”. Orbán tudja az okát is, hiszen maga Vona jelentette be, hogy elvette a Jobbik lelkét, Orbán szerint a Jobbikot megvették. "Megvett emberek, fogott párt."
Orbán emlékeztet Vonának arra a kijelentésére is, miszerint az iszlám az emberiség jövője. Orbán azt kéri a jobbikosoktól, hogy "nőjenek fel a feladathoz".
2. frissítés: "keményen nekiment Orbán a Jobbiknak"
Orbán mostani beszédének az újdonsága nem a népszavazás értelmezése volt, hanem az, hogy különösen a viszonválaszában milyen keményen nekiment az ellenzéknek. Különösen a Jobbikot támadta kemény szavakkal - írja az Index, alább a folytatás.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy Orbán „az egójának nem tudott parancsolni, és elveszítette ezt a küzdelmet”. Vona szerint Brüsszel kíméletlenül ki fogja használni Orbán hibáját, felelőtlenségét, amellyel „kárt okozott a hazájának”. Majd a miniszterelnök szemébe mondta: "haragszom önre, követelem az ön lemondását".
Orbán erre élesen reagált, szerinte nyilvánvalóvá vált, hogy „a Jobbik Brüsszelnek szurkol”. Szerinte a Jobbiktól ez „hazafiatlan és inkorrekt lépés”. Orbán tudja az okát is, hiszen maga Vona jelentette be, hogy maga vette el a Jobbik lelkét, vagyis Orbán szerint a Jobbikot megvették. "Megvett emberek, fogott párt."
Orbán emlékeztetett Vonának arra a kijelentésére is, miszerint az iszlám az emberiség jövője. Orbán azt kéri a jobbikosoktól, hogy „nőjenek fel a feladathoz”. Orbán a beszéd végén még egyszer visszatért a Jobbikra, és azt mondta, a Jobbiknak semmi drága, egy céljuk van: „a miniszterelnököt meg kell buktatni, ahogy megrendelték tőlük”. Azt nem mondta, szerinte pontosan ki rendelte ezt tőlük.
A Jobbik elleni támadás nem kósza ötlet volt, amit jól bizonyít, hogy más fideszes politikusok is hevesen kritizálták a pártot, és hibáztatták őket, hogy a passzivitásuk miatt nem lett érvényes a népszavazás.
Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető például azért kárhoztatta a pártot, mert a jobbikos vezetésű Ózdon csak 31 százaléknyi ember mondott véleményt. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig Vona Gábornak egyenesen azt mondta: "fel kell tennünk a kérdést, hogy önök szavaztak-e tegnap".
Dömötör kifogásolta, hogy a jobbikosok nem mozgósítottak, még csak kampányfőnököt sem neveztek ki. „Ehelyett a szemöldökszedési szokásait ismertette, mindezt az ATV-ben, kíváncsi lennék, mit szól ehhez a Betyársereg” – utalt Dömötör az ATV-ben látott műsorra.
Vona ezekre a támadásokra a parlamenti szabályok miatt nem reagálhatott. Egyszer viszont szót kapott Orbán és Kósa kijelentései után. Személyeskedve támadta a miniszterelnököt: Vona szerint Orbán olyan, mint a kisgyerek, akinek csak az a lényeg, hogy ő nyerje a játékot.
Vona reagált arra is, hogy Orbán kritizálta egy fél mondatban, hogy nőjön fel, és nem az a jobbikosok dolga, hogy „konditerembe és fodrászszalonba” járjanak. Vona ezért meghívta egy konditerembe Orbánt.
"Megfontolta" a lemondást
Vona Gábor felszólalása elején azt mondta, hogy a napirend előtti vitájuk során az érvei kihozták a sodrából a miniszterelnököt. Vona "komolyan aggódott" a miniszterelnökért, és azt kérte tőle, hogy őrizze meg a hidegvérét, mert "ez árt az ön egészségének". Vona ezután arra szólította fel a kormányfőt, hogy mondjon le, mert "alkalmatlanná vált arra a feladatra, hogy az országot érdemi és sikeres módon megvédje Brüsszellel szemben".
Orbán Viktor azt felelte, hogy soha nem volt híve a pszichoanalízisnek, de ha a képviselő szükségét látja, hogy az ország nyilvánossága előtt "amatőr pszichoanalistaként" elemezze a képviselők, köztük az ő lelkiállapotát, akkor "múlassa ezzel az időt". Majd váratlanul azt mondta Vonának: "azt a javaslatát, hogy lemondjak, megfontolom".
Vona ezt persze üdvözölte, majd közölte, ha a kormányfőben nincs elég bátorság a lemondáshoz, akkor legalább kérjen bizalmi szavazást önmaga ellen.
Orbán Viktor azt válaszolta: volt egy perce, hogy a javaslat komolyságához méltó módon megfogadja az ajánlatot, de azt nem fogadja el.
(MTI - Index nyomán)
3. frissítés: videón a vita:
4. frissítés: a perc, amikor Orbán Viktor fontolóra vette a lemondást: