"A Fidesz büntet az érvénytelen népszavazásért?" Ezt a kérdést tette fel Jakab Péter, a Jobbik szóvivője, miskolci frakcióvezetője, miután a népszavazási kampányban több fideszes miniszter is betelepítéssel fenyegette meg az érvénytelenül szavazó városokat.
A szóvivő emlékeztetett: az Orbán-kormány miniszterei – többek között Lázár János – a kampányban többször is megfenyegették az érvénytelenül szavazó településeket, hogy közöttük fogják elosztani a migránsokat. Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy lakossági fórumon úgy nyilatkozott: „ha be kéne őket telepíteni, akkor egy olyan helyre kéne őket betelepíteni, ahol nem volt érvényes és eredményes a népszavazás.”
Ez azt jelenti, tette hozzá Jakab, hogy Miskolcot jelenleg nemcsak a migránsoktól, de a Fidesztől is meg kell védeni. A borsodi megyeszékhelyen ugyanis még az országos átlagnál is kevesebben mentek el szavazni, miközben az érvénytelen szavazatok száma magasabb volt, vagyis ha komolyan vesszük az Orbán-kormány fenyegetését, akkor Miskolc is kaphat büntetésből bevándorlót.
Jakab Péter nyomatékosította: a Jobbik tiltakozik a Fidesz fenyegetőzése ellen. Szerinte, a népszavazást "nem a magyar emberek bukták el, hanem Orbán Viktor, amiért egyedül neki kell vállalnia a felelősséget". A Jobbik egyúttal felszólítja az érintett minisztereket, tegyék egyértelművé: hazudtak vagy igazat mondtak, amikor betelepítéssel fenyegették az érvénytelenül szavazó városokat.