A kormányzati kommunikációs államtitkár szerint "nincs kőbe vésve" az alaptörvény-módosítás elfogadásának november 8-ra tervezett időpontja - írja a Magyar Idők.
Tuzson Bence a lapnak nyilatkozva azt mondta, a kormány megfontolja a letelepedési kötvények megszüntetését, amelyet a Jobbik szabott feltételként az alaptörvény-módosítási javaslat megszavazásához.
Elmondta azt is, hogy a kötvény megszüntetésének kérdése a jövő heti kormányülésen kerül napirendre, hozzátéve, a kötvények felülvizsgálatának tervét már az utóbbi hetekben jelezték.
Az államtitkár szerint elképzelhető, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a letelepedési kötvények esetleges eltörléséről. A lap felidézte, az alaptörvény módosításához a “nagy kétharmad” kell, vagyis az összes – tehát nemcsak a jelen lévő, hanem mind a 199 – országgyűlési képviselő kétharmadának, 133 képviselőnek igenlő szavazata. Jelenleg a Fidesz-KDNP-frakciónak csak 131 mandátuma van, tehát két ellenzéki képviselő támogató szavazata kell ahhoz, hogy módosítsák az alaptörvényt.
Kósa három lázadó jobbikos szavazatáról álmodozik
Három szavazat szükséges a kormánypárti voksok mellett az alaptörvény módosításához, ami meglehet - mondta a Fidesz frakcióvezetője szerda este az M1-nek.
Kósa Lajos ugyan három ellenzéki voksot remél, de a kétharmadhoz elég két ellenzéki szavazat is.
Kósa Lajos utalt arra, hogy jobbikos képviselők támogatásával fogadhatják el a kvótareferendum után beterjesztett alaptörvény-módosítást, ugyanis megjegyezte: a Jobbikból korábban többen azt nyilatkozták, hogy támogatják az alkotmánymódosítást. Nem mondják, hogy nem értenek egyet Vona Gáborral, de ez következik belőle.
Előzőleg sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője kifogásolta, hogy Vona Gábor az alaptörvény-módosítás támogatásához "mindenfajta feltételekkel" állt elő, utalva arra, hogy a Jobbik elnöke a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta ahhoz feltételül.
(Híradó - Index)