Bár pártállástól függetlenül közel két tucat politikus hiányzott a parlamenti bizottsági ülések legalább feléről az elmúlt két évben, egyetlen forintot sem vontak le emiatt a képviselői tiszteletdíjukból – tudta meg a Magyar Nemzet. Pedig a jogszabályok értelmében szankcionálhatnák a politikusat, ha sokat hiányoznak. Ugyanis a képviselő tiszteletdíjának összege arányosan csökkenthető lenne, ha ülésszakonként a bizottsági ülések több mint felén, de legalább három ülésen igazolatlanul nem vesz részt.
Zoom
Bár a hiányzást a jogszabályok alapján szankció illethetné, 2014 óta egyetlen, a parlamenti bizottsági ülésekről rendszeresen hiányzó politikust sem büntettek meg ezért, egyikük tiszteletdíja sem csökkent hiányzás miatt – tudta meg a Magyar Nemzet az Országgyűlés sajtóosztályától. A jogszabály pedig úgy szól, hogy
a képviselő tiszteletdíjának összege arányosan csökken, ha a bizottsági tag ülésszakonként az ülések több mint felén, de legalább három ülésen igazolatlanul nem vesz részt.
Azt, hogy a sok parlamenti ülést kihagyó, közpénzen eltartott képviselők miért úszták meg a büntetést, már a parlamenti sajtóiroda nem részletezte, így a lap újabb kérdéseket küldött az ügyben. Valószínű, hogy valaki – vélhetően pártjuk frakcióvezetője – igazolta a politikusok hiányzásait.
A Magyar Nemzet nemrégiben összesítet­te: több parlamenti képviselő csak "mérsékelt lelkesedéssel" vett részt a bizottsági munkában az elmúlt két évben. Bár nemrégiben a sajtót látványosan kerülő Farkas Flórián (Fidesz) miniszterelnöki biztos kapcsán lehetett arról hallani, olyan kevésszer vett részt az európai ügyek bizottságának ülésein, hogy emiatt lecserélték, hiányzásainak aránya (87,5 százalék) még így is csupán a képzeletbeli dobogó második helyére volt elég. Első helyen ugyanis Simonka György áll, akiről nemrégiben az Index azt állította: házkutatást tartott nála a Központi Nyomozó Főügyészség, ám ezt a politikus tagadta. Simonka a fenntartható fejlődés bizottsága üléseinek közel ki­lencven százalékáról hiányzott. A harmadik hely már nem a vezető kormánypárté: a DK politikusa, Oláh Lajos szerezte meg. Az ellenzéki képviselő a külügyi bizottság 57 üléséből mindössze 11-en volt jelen.
Zoom
Sok a hiányzás
Nemcsak a kormánypárti politikusok kerülték előszeretettel a bizottsági üléseket, hanem az ellenzéki képviselők is. Így pél­dául az ötödik legtöbbet hiányzó Lukács Zoltán (MSZP) volt, a hetedik Schiffer András, az LMP nemrég visszavonult politikusa, a kilencedik pedig a kétharmad lebontójaként megismert, függetlenként a parlamentbe jutó Kész Zoltán lett. Előkelő helyen szerepel a hiányzásokat halmozó politikusok listáján Rogán Antal is. Mielőtt a Fidesz képviselőjét a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezték ki, ő volt a parlament gazdasági bizottságának elnöke, ám a vezetői pozíció ellenére sem volt végig jelen az ülések közel 62 százalékán.
„Orbán telefonon ellenőriz. Hogy venném a bátorságot arra, hogy a törvényhozás munkáját a végrehajtó hatalom aktív tagjaként, a kormány tagjaként érdemben minősítsem?” – így reagált Lázár János a keddi kormányinfón a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy nem kellene-e párttársának, Simonka Györgynek távoznia a fenntartható fejlődés bizottságából, miután az ülések kilencven százalékáról hiányzott.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „nagyon csúnya lenne”, ha ő egy parlamenti képviselő távollétét minősítené.
Ha probléma van ezzel, azt a parlamentnek kell rendeznie. Ehelyett Lázár arról beszélt: a stratégiai, illetve a gazdasági kabinet keddi ülésein a minisztereknek személyesen kötelező jelen lenniük, nem helyettesíthetik magukat. „A miniszterelnök minden egyes kedd este megkérdezi, hogy ott voltak-e miniszterek a kabinetüléseken. Nem viccelek” – mondta a Lázár, hozzátéve, Orbán Viktor a kormányüléseken is személyes megjelenést vár el.
(MNO nyomán)
Kapcsolódó: