Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke nem tervezi, hogy visszavonul az ellenzék támadásai miatt. "Nincs mitől félnem, nem bujkálok" - nyilatkozott a Magyar Időknek.
Zoom
Farkas Flórián fideszes képviselő, saját bevallása szerint az ország második legerősebb politikai formációjának elnöke, gombot nyomogat az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 25-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)
A lap szombati számában publikált interjúban kifejtette: nemcsak személyét, hanem az egész cigányságot támadják, próbálják megosztani őket. Úgy vélekedett, hogy a “hadjárat” az önkormányzati választás után kezdődött, a személyét ért támadások pedig annak köszönhetők, hogy a Lungo Drom mindenhol nagyon komoly eredményt ért el, ahol jelöltet állított.
A második erő
"Nemcsak a személyemet, hanem az egész cigányságot támadják. Megpróbálnak megosztani bennünket. Miért? A hadjárat az önkormányzati választás után kezdődött, mivel akkor világosan kiderült, hogy mire voltunk és mire vagyunk képesek. Mindenütt, ahol a Lungo Drom jelöltet állított, nagyon komoly eredményt ért el a helyhatósági választáson. A Fidesz után mi szereztük a legtöbb mandátumot! A Fidesz körülbelül 3500, mi pedig 2400 helyet fogtunk, míg az utánunk következő Jobbik csak 468-at. Ez azt jelenti, hogy sikerült a magyarországi cigányságot egy saját közösségi érdekeit felismerő és azt képviselő, kikerülhetetlen politikai tényezővé szervezni" - nyilatkozta a magát az interjúban törvénytisztelő állampolgárként definiáló cigányvezér.
Hozzátette, mindehhez egy sikeres felzárkózási program párosul, amelyet a kormánnyal együttműködésben hajtanak végre, míg az előző kormányok "romastratégiája" abban merült ki, hogy segélyen tartották a cigány közösségeket, hogy azok minél kiszolgáltatottabbak legyenek az aktuális hatalomnak. “Ezért is ütnek minket!” – jelentette ki.
Zoom
Látszik, hogy mindenki őket üti
Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) működése Farkas Flórián szerint nem kerülhet veszélybe amiatt, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy határozott, visszafizetteti az ORÖ-val a Híd a munka világába programra felvett 1,6 milliárd forintot.
“Ha a szervezet jól gazdálkodik, a működéssel sem lesz gond. Az viszont elképzelhető, hogy a visszafizetés menetét újra kell gondolni. Meg kell vizsgálni, hogy milyen konstrukcióval, átütemezéssel lehet könnyíteni a helyzeten” – reagált arra, hogy az a hír járja, nem tudják teljesíteni, amit az Emmi elvár tőlük.
A program csak utána "romlott el"
A képviselő szerint a Híd a munka világába program akkor "romlott el", amikor összeférhetetlenség miatt lemondott az ORÖ elnöki posztjáról. A projekt akkor rossz kezekbe került – mondta.
Arra a kérdésre, valóban súlyos gondot okoz-e az oktatásban a szegregáció, kifejtette: amióta a cigányok is demokratikusan választhatnak maguknak vezetőt, és megvannak azok a fórumok, ahol kifejezésre tudják juttatni a véleményüket, az önjelölt jogvédők kora lejárt. Azok a szervezetek, amelyek ezekben az ügyekben felszólaltak, nem is a cigányság képviselői, csak a botránykeltésben érdekeltek. “Sajnos, időnként eredményesek, mint a kaposvári iskola ügyében. Jómagam Balog Zoltán miniszter úrral értek egyet, aki kiállt a huszártelepi iskola mellett” – mondta.
Arra a felvetésre, hogy egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint neki is szerepe volt Hegedűs Istvánnak, a ORÖ volt elnökének megbuktatásában, közölte: Hegedűst nem buktatta meg senki, lemondott tisztségéről. Az ORÖ-ba kétharmaddal bekerült Lungo Drom elnökeként azonban természetesen figyelemmel kíséri a szervezet munkáját, és odafigyel a szervezet képviselőire – tette hozzá.
(MI - MTI nyomán)