Feltörték a Képviselői Irodaházban a jobbikos Mirkóczki Ádám negyedik emeleti irodáját. A politikus, aki tagja a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságnak is, a Facebookon számolt be az esetről. Mint írta, ez az irodaház elvileg szigorúan védett objektum, és biztonságos beléptetőrendszere van. „Ennek ellenére simán feltörték az irodánkat, ahol kollégámmal közösen végezzük napi munkánkat.”
Zoom
Kitért arra is, hogy ő és szakértője, akik a helyiséget használják, nemzetbiztonsági átvilágításon estek át, és elvileg nemzetbiztonsági védelem alatt is állnak, hiszen minősített adatokkal, kvázi államtitkokkal dolgoznak. „Mindez a kiemelten védett képviselői irodaházban történik” – tette hozzá.
Azt egyelőre nem tudják, hogy beléptek-e a számítógépeikbe, illetve mi tűnt el, esetleg miről készülhetett másolat. Mirkóczki Ádám azt írta, hogy a rendőrségnél és az Alkotmányvédelmi Hivatalnál is megteszik a szükséges lépéseket. „Ugyanakkor az is nagyon érdekelne, hogy vajon lehet-e összefüggés a betörés és a pénteki sajtótájékoztatóm között, ahol arról beszéltem, hogy rendszeresen jelentkezni fogunk egri és Heves megyei fideszes korrupciós ügyekkel” – zárta a bejegyzést.
(MNO nyomán)
Frissítés: nem anyagi javakat, hanem adatokat akartak elsajátítani
A Jobbik három irodáját nyitva találták az Országgyűlés Irodaházában, ezek egyikét felfeszítették - közölte Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője hétfőn Budapesten.
A politikus tájékoztatása szerint délelőtt vették észre, hogy három iroda ajtaja nyitva van, Mirkóczki Ádámén pedig olyan nyomok voltak, arra utal, hogy feltörték. Hozzátette: szóvivőtársa a parlament nemzetbiztonsági, továbbá honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja, aki minősített adatokat is kezel, így államtitkok is veszélybe kerülhettek.
Jakab Péter szerint az elkövetők nem anyagi javakat, hanem adatokat, dokumentumokat akartak elsajátítani, értéktárgyak nem hiányoznak.
Azt is jelezte, az ügyben a rendőrség és az Alkotmányvédelmi Hivatal folytat eljárást. A hatóságoktól azt várják, hogy határozza meg az elkövetőket és a megrendelőket, derítse ki az indítékokat – mondta a szóvivő, aki a párt politikai ellenfeleinek azt üzente, felejtsék el a “maffiamódszereket”, és küzdjenek “férfihoz illő módon”. Felvetette, hogy meddig lehet még süllyedni a támadássorozatban, amelynek szerinte része Vona Gábor pártelnök és Volner János frakcióvezető megfigyelése, lejáratása.
Kérdésre azt is elmondta, hogy az irodák az épület egy kieső részén vannak, a terület nincs bekamerázva.
(MTI)
2. frissítés: az ügyben az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomozást indított
3. frissítés: Pintérék szerint két esetben "elhasználódásról" van szó, a harmadikban "klasszikus feszítési nyom szintén nem volt", de még vizsgálódnak
A Belügyminisztérium közleménye:
Az Országgyűlési Őrség ügyeletvezetője 2017. január 9-én 12 óra 2 perckor jelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának, hogy az Országgyűlési Irodaház negyedik emeletén három iroda ajtaján feszítési nyomokat látott a Jobbik Magyarországért Mozgalom egy önkormányzati képviselője.
A bejelentést követően a rendőrség helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végzett. A helyszíni szemle elsődleges megállapításai szerint két iroda ajtaján a természetes használatból, elhasználódásból, és nem erőszakos feszítésből származó sérülések láthatóak.
A harmadik zárszerkezeten klasszikus feszítési nyom szintén nem volt, azonban az esetleges idegen behatolás megerősítése vagy kizárása érdekében szakértői vizsgálat szükséges. A rendőrség mindhárom iroda zárszerkezetét lefoglalta. Az irodákban kutatási nyomok nincsenek, azokból a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint semmi nem tűnt el. A rendőrség vizsgálja, hogy az irodákban elhelyezett számítástechnikai eszközöket arra illetéktelen használta-e.
A szakértői vizsgálatok, tanúmeghallgatások folyamatban vannak. A bejelentésben megjelölt irodákból egyet Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő úr két képviselőtársával közösen használ. Mirkóczki Ádám az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának valamint Nemzetbiztonsági bizottságának tagja, így nemzetbiztonsági védelem illeti meg. A nemzetbiztonsági védelmet az Alkotmányvédelmi Hivatal nem a nyilvánosság előtt, és nem nyílt megjelenéssel biztosítja.