Tavaly 294 menedékkérőt küldtek "vissza" Magyarországra Németországból a német kormányzati adatok szerint. A Neue Osnabrücker Zeitung azt írta, Németország több mint 12 ezer menedékkérőt fogadott vissza európai országoktól, és négyezret küldött más országokba 2016-ban.
A visszafogadási, illetve visszaküldési eljárásokat a menekültügyet európai szinten szabályozó dublini rendelet alapján folytatták le. Eszerint abban az államban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást, amelyben regisztrálták a kérelmező belépését az EU területére.
Németország a legtöbb menedékkérőt – 3700-at – Svédországból fogadta vissza, többségüket azért, mert Németországban nyújtottak be menedékjogi kérelmet, de az eljárás vége előtt továbbálltak. Németországból a legtöbb menedékkérőt – 916 embert – Olaszország fogadta vissza.
Tavaly 280 ezer menedékkérő érkezett Németországba, 2015-ben pedig 890 ezer.
Eközben a családegyesítési vízumok alakulásáról is új adatok jelentek meg. A Die Welt a hivatalos adatokat ismertetve azt írta, hogy a német külképviseleteken 2016-ban csaknem 105 ezer családegyesítési vízumot állítottak ki. Ez mintegy 50 százalékos emelkedés 2015-höz képest.
(MTI nyomán)