Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól - értesült az M1.
Zoom
A csatorna információi szerint a miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. A döntés oka, hogy az ország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot.
Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól – értesült az M1.
Hivatalosan is megerősítették
Tarlós István főpolgármester később hivatalosan is megerősítette, miután egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőivel, hogy az olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a városvezetés a kormánnyal egyetértésben.
Tarlós István elmondta: a találkozó során az ő javaslata is az volt, amit a kormány is javasol, hogy egység nélkül valóban nincs értelme próbálkozni és az ország tekintélyét csorbítani, esetleg lejáratni.
Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végigvitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt a javaslatot teszi a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot – mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra: már a múlt pénteki sajtótájékoztatóján célzott arra, hogy a jelen körülmények között értelmetlenné válik a pályázat.
Elmondta, voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdése és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát. ”Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek” – tette hozzá.
Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. Megjegyezte, a MOB vezetése ezt tudomásul vette.
Határozatot hozott a kormány
A Miniszterelnöki Kabinetiroda szintén szerda este arról tájékoztatta az MTI-t: a kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.
Az elfogadott kormányhatározat megállapítja: “Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében. Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli” – áll a kormány szerdai ülésén elfogadott szövegben.
A határozatban leszögezik: “sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn. Ez Párizs és Los Angeles esetében ma is igaz. Mivel Budapesten a szükséges egység felbomlott, így Budapest olimpia rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság a rendezésre irányuló pályázatot nem tartja fenn. Ezért Magyarország Kormánya javaslatot tesz arra, hogy Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Olimpiai Bizottság vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paraolimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát” – olvasható a kormányhatározatban.
Hátba támadták a pályázatot
A budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapestnek a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció – közölte Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz-elnökség nevében szerda este.
A politikus szerint az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében. Először azt mondták, támogatják az olimpia ügyét, mind a fővárosban, mind a parlamentben megszavazták a szükséges jogszabályokat és azt, hogy Budapest benyújtsa a pályázatát az olimpia megrendezésére. “Hozzájárultak a nemzeti konszenzus kialakításához” – fejtette ki.
Amikor azonban az ellenzék hátba támadta Budapest olimpiai pályázatát – folytatta Kósa Lajos -, megbontotta ezt az egységet, ezzel minimálisra csökkentve a főváros esélyeit. Szerinte az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is egy súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja bele a fővárost és az országot. ”Miután a politikai konszenzust az ellenzék felrúgta, ezzel a pályázat esélyeit minimálisra csökkentette” – fogalmazott a frakcióvezető.
A kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció kölcsönös megbeszéléseket folytatva egymással úgy látja, hogy ma egyetlen felelős döntés lehetséges: megakadályozni Magyarország nemzetközi presztízsveszteségét, így az olimpiai pályázata visszavonását tanácsolja a MOB-nak és a fővárosnak – közölte Kósa.
Frissítés: Conchitáéknak persze nem tetszik, nekik a párttá alakuláshoz szükséges reklámot biztosító népszavazás kellett volna
"Orbán Viktor és a magyar kormány gyáván megfutamodott 266 ezer vagy még több ember akarata elől" - így értékeli a Momentum Mozgalom, hogy Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt szerda este úgy döntött, hogy visszavonják Budapest pályázatát a 2024-es olimpiára.
Zoom
Papp Gergő, a párt sajtóreferense az Indexnek azt mondta, "sajnálják, hogy a kormány elvette a lehetőséget, hogy végre egyszer az állampolgárok szavazhassanak egy kormányzati gigaberuházásról". Papp szerint pályázat visszavonása "egyértelműen hatalomtechnikai döntés, amivel azt akarja elkerülni a kormány, hogy elbukjon egy népszavazást".
Ami a Momentum helyi népszavazási kezdeményezését illeti, Papp Gergő szerint azt már nem tudják visszavonni úgy, hogy már leadták a szükséges aláírásokat. A népszavazási kezdeményezés visszavonásáról most, hogy az okafogyotá vált, a bíróságnak kell majd döntenie.
Papp szerint az, hogy nem lesz népszavazás az olimpiáról, a Momentum Mozgalom saját terveit nem érinti, így a tervek szerint belekezdenek majd az országjáró akciójukba, amely során 45 nap alatt minden megyébe szeretnének ellátogatni, hogy "a helyiekkel beszéljenek a problémáikról, majd azokra programszerű javaslatokat dolgozzanak ki".
2. frissítés: Borkai: egy álom szertefoszlott
Borkai Zsolt szerint a jelenlegi helyzetben más döntés nem születhetett, de a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb ötkarikás játékokat rendezzen.
A MOB elnöke szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált arra a határozatra, amelyet a kormány hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.
“A Magyar Olimpiai Bizottság a fejlemények tükrében szomorúan veszi tudomásul, hogy jelen helyzetben más döntés nem születhetett, hiszen a Fővárosi Közgyűlés mai ülésének hangvétele után érezhető volt, hogy a remélt csoda elmarad, és a konszenzus nem visszaállítható a politikai pártok között” – jelentette ki Borkai Zsolt.
“Szomorú, hogy egy álom, sok ember álma most ténylegesen szertefoszlott. Nem azért, mert Magyarország nem teljesített jól, nem azért, mert a magyar emberek és a magyar sportolók nem méltóak a hazai rendezésű olimpiára, hanem mert egy nemzeti ügy felett győzedelmeskedett egyesek öncélú politikai érdeke. A Magyar Olimpiai Bizottság a jövőben is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy hitének, alapszabályának és küldetésének megfelelően Magyarország mihamarabb olimpiai játékokat rendezhessen!” – mondta Borkai Zsolt.
Az LMP is a népszavazás elmaradása miatt sajnálkozik
Az LMP szerint az olimpiai pályázat visszavonásával sokat nyert Magyarország, de elfogadhatatlan, hogy a Fidesz semmibe vette az emberek véleményét, és 266 ezer ember egybehangzó akarata ellenére sem hajlandó kiírni a népszavazást.
Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi közgyűlési képviselője közleményében kifejtette: sokadszorra bizonyosodott be, hogy a kormánypárt kizárólag saját kampányeszközeként tekint a népszavazásra. Az LMP határozott álláspontja szerint, a Fidesznek nincs joga kisajátítani ezt az intézményt, mert a népszavazás a népé és nem a kormányé – tudatta.
Közölte továbbá: a pályázat visszavonása ellenére a kormánynak az utolsó fillérig el kell számolnia a pályázatra eddig elköltött pénzekkel, és viselnie kell annak a felelősségét, hogy “tízmillárdokat szórtak ki fölöslegesen az ablakon”.
Az LMP jelezte: a párt egyedüliként mondott nemet a Fővárosi Közgyűlésben az olimpiarendezésre már a kezdetekkor, és folyamatosan azon az állásponton volt, hogy Magyarországon először inkább az egészségügyre, az oktatásra, a bérekre és a vidék felzárkóztatására kellene ezermillárdokat költeni.
3. frissítés: Kósa: akkor hátrált ki az ellenzék, amikor célegyenesbe fordultunk
Egy eleve vesztes ügybe hajszoltuk volna bele magunkat - mondta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról Kósa Lajos.
A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője csütörtök reggel az ATV Start című műsorában elmondta: legkorábban július 16-ára lehetett volna kitűzni a helyi népszavazást, de ha “az időhúzásban érdekeltek” élnek a fellebbezési lehetőségekkel, akkor csak októberben lehetett volna azt megtartani. A lobbizást késő lenne elkezdeni már májusban is, emellett a pályázat győzteséről szeptemberben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, így egy “eleve vesztes ügybe hajszoltuk volna bele magunkat” – fogalmazott.
Kérdésre válaszolva Kósa Lajos arról is beszélt: ha tavaly írtak volna ki népszavazást az olimpiáról, akkor a pályázat beadásának határidejéről maradtak volna le. A pályázat beadásakor is ki lehetett volna írni a népszavazást, de ha olyan ügyről akar valaki népszavazást tartani, “amiről teljes a politikai konszenzus, akkor azt nagyon meg kéne indokolni, hogy miért” – tette hozzá.
(MTI - Híradó nyomán)