Kerepes város felhívására egyre több önkormányzat csatlakozik ahhoz az amnesztiára vonatkozó javaslathoz, amely szerint a 2006. október 26-tól 2010. április 25-ig terjedő időszakban elkövetett, politikai ellenállásként is értékelhető cselekmények miatt indított büntetőeljárásokban amnesztiát kell végre hirdetni.
Tiszavasvári, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Ásotthalom, Újpest, Ózd, Cserháthaláp, Pomáz és Erzsébetváros után ma Heves megye székhelyén, Egerben is csatlakozhattak volna a kezdeményezéshez. Bognár Ignác és Tóth István (jobbikos képviselők, előbbi terjesztette be a javaslatot) igent nyomtak, míg a balliberálisok, így Komlósi Csaba (LMP), Mirkóczki Zita és Földvári Győző (mindkettő DK-Együtt-MSZP) a papírforma szerint nemet.
A döntés így a Fidesz-KDNP kezében volt, akik az elutasítást jelentő tartózkodás mellett tették le a voksukat, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy Dobó városának testülete a szemkilövetőknek, a rendőrterrort levezénylőknek, a politikai felelősöknek gyakorlatilag már megvalósult amnesztia mellett az ellenállókat börtönbe kívánja. Különös hozzáállás egy olyan település fideszes többségétől, ahol a város egy korábbi polgármestere, Csiky Sándor is egy halálraítélt '48-as szabadságharcos, aki a szabadságharcot követően amnesztiával szabadult, aztán lett Eger város polgármestere, majd országgyűlési képviselője. Emlékét jelenleg is a nevét viselő utca őrzi.
A Fidesz-KDNP-s képviselők (álljon itt a nevük: Habis László, Szucsik György, Bátori István János, Stefán Zoltán István, Kovács-Csatlós Tamás, Csákvári Antal, Orosz Lászlóné, Gál Tibor Ádám, Martonné Adler Ildikó, Lombeczki Gábor, Gál Judit, Rázsi Botond) helyi forrásaink szerint a térség országgyűlési képviselőjének, Nyitrai Zsoltnak az igénye szerint szavaztak, amelyet táskahordozóján, Kovács-Csatlós Tamáson keresztül üzent meg.
Zoom
Csatlós Tamás
Véleményünket bátran mondjuk el Kovács-Csatlós Tamásnak, Nyitrai Zsoltnak címzett gondolatainkat is beleértve, figyelve arra, hogy ezek ne lépjék túl a kendőzetlen véleménynyilvánítás szabadságának határait!
Zoom
Nyitrai Zsolt - sajnos nem sült el
"Aki kiszavaz, annak az utolsó ciklusa volt Egerben!" - szólt az ukáz, a fegyelmezett katonák pedig tudták a dolgukat. Hasonló hozzáállás várható Hevesen is, ahol ezekben a pillanatokban döntenek a kérdésről.
Frissítés: a komcsival együtt szavaztak a fideszesek Hevesen
Kerepes felhívásáról Eger után Hevesen is szavaztak. A fideszesek itt is úgy gondolták, hogy nagyon is igazságos, a meghirdetett elszámolással összeegyeztethető a rendőrterror felelőseinek adott gyakorlati amnesztia és a Budaházyékra kiszabott 125 év szabadságvesztés. A fideszes fülkeforradalmárok itt is börtönben tartanák azokat, akik az ellenállást választották a gyurcsányi terror ellen, a fideszes bégetés helyett.
A független Ivanics Róbert, a két jobbikos, Kis Tamás (ő volt az előterjesztő) és Szedlák Szabolcs igen szavazatával szemben nagykoalíció vonult fel. A szocialista képviselővel, dr. Nagy Sándor Lászlóval együtt tartózkodtak a fideszesek (Sveiczer Sándor polgármester, Lányi József, Kovács István, Birnbaum István, Makó Nándor Henrik), ami valójában a nem szavazatnak felel meg.
A hevesi forrásunk által elmondottak nagy hasonlóságot mutatnak az Egerben történtekkel. A különbség mindössze annyi, hogy itt Nyitrai Zsolt helyett minden bizonnyal az a Szabó Zsolt államtitkár adta az utasítást, aki "Hevesen gyakorlatilag élet és halál ura, Sveiczer (a polgármester - a szerk.) helyett is ő dönt mindenben".
(Kuruc.info)