A tüntetést a budapesti orosz nagykövetség közelében tartották. Meghirdetett felszólalók: Lányi András író, filozófus, Antal Nikoletta Henrietta "ligetvédő", Puzsér Róbert, Szentesi Éva író, valamint Zhenya Belyakov orosz "LMBTQ-aktivista", aki a CEU PhD-hallgatója.
Az elhangzott beszédek:
Beszédekkel kezdődik a tüntetés az orosz befolyás ellen
Közzétette: HVG – 2017. április 24.
Frissítés: Így vonulgattak a nagyon szabad demokraták:
A Lendvay utcához érnek a tüntetők, ahol rendőrsorfal várja őket
Közzétette: HVG – 2017. április 24.
2. frissítés: Jól megállították Moszkvát a "CEUrópaiak"
Demonstrálók gyűltek össze a budapesti orosz nagykövetség közelében hétfő este, a felszólalók úgy vélték, az elmúlt években aggasztóan nőtt Moszkva befolyása Magyarországra - írja összefoglalójában az MTI.
Lányi András író, filozófus szerint a kormány olyan diktatúrákhoz közeledik, amelyek a politikai ellenfeleiket "elteszik láb alól", börtönbe zárják. Példaként említette Oroszországot, Azerbajdzsánt és Iránt. A 21. század veszélyes korszaknak ígérkezik, a Kelet és a Nyugat ugyanis távolodik egymástól - vélekedik.
Zoom
Ironikusan úgy fogalmazott: aki demokráciát követel, az valójában Soros Györgyöt védi, és azt akarja, hogy iszlám terroristák árasszák el Európát. Mindenki Soros ügynöke, aki nem orosz ügynök - fejtegette ironikusan.
Lányi András ugyanakkor megjegyezte, szerinte is reformokra szorul az Európai Unió, és nem gondolja, hogy ne kellene megvédeni a kontinens határait.
Puzsér Róbert publicista szerint "Európa bajaira nem a kevesebb, hanem a több Európa a megoldás". Közlése szerint Oroszország barátsága Magyarországnak mindig háborút, vért, megszállást jelentett. A lengyelek és a baltiak látják ezt, csak Orbán Viktor gondolja, hogy ha orosz szuronyokra építi hatalmát, akkor "kaphat annyi időt, mint Kádár János" - fogalmazott.
Zoom
Antal Nikoletta Henrietta, a Városliget átalakítása ellen tiltakozó egyik csoport aktivistája szerint Orbán Viktor miniszterelnök a magyarok ellen van. Arra kérte a résztvevőket, hogy lépjenek a nyugati életforma és értékrendek felé.
Zsenya Beljakov oroszországi köcsögaktivista, a Közép-európai Egyetem (CEU) doktorandusza felidézte, hogy Vlagyimir Putyinban hatalomra kerülésekor sokan látták a progresszív politikust, mára azonban Oroszországban szinte megszűnt a független média, a CEU-hoz hasonló Szentpétervári Európai Egyetemet a hatalom bezáratni készül, és a civil szervezetek ellen kormányzati hadjárat folyik.
Mivel az orosz nagykövetség környékét lezárták, a résztvevők kissé odébb, az Andrássy út 100. előtt gyülekeztek. Innen mintegy ötven méter hosszan nyúlt el a tömeg a Kodály körönd felé.
Zoom
A szervezők az Állítsuk meg Moszkvát! elnevezésű esemény Facebook-oldalán úgy fogalmaztak: "Magyarországnak Európában a helye".
Zoom
A beszédek elhangzása után a demonstrálók a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Kormányellenes és az uniót támogató jelszavakat skandáltak, majd elvonultak. Egy részük az Oktogonhoz ment, hogy folytassa a tüntetést.
(MTI nyomán; fotók: Kovács Tamás)
3. frissítés: Hátracsavarták a rendőrök egy úttesten sétáló kezét!!!!!!!!444444!!négy!!!
A felforgatókat az Oktogonhoz közeledve arra kérték a rendőrök, hogy menjenek fel a járdára. Ezt többen nem voltak hajlandók megtenni, mondván, ez spontán demonstráció, amelynek biztosítása a rendőrség feladata. Az egyik leghangosabb Magonyosi Árpád volt - aki a múlt héten ételfestékkel töltött flakonnal dobta meg a Terror Háza Múzeumot -, akinek az egyik rendőr a kezét is hátracsavarta, így próbálva őt a járdára lökdösni - számol be kedvencei legújabb hőstettéről a HVG.
A lap tudósítója szerint "rendőri intézkedés" is volt a Moszkva elleni dacból az úttesten menetelővel szemben.
Azért reméljük, a szeme megvan még...
...megvan még
Sőt, fél 11 után néhány perccel meg is kérte az Oktogonon, konkrétan a villamossíneken ücsörgő rasztafárik és nejlonzacskós csövik "tömegét", hogy menjenek kicsit odébb, hadd álljon helyre a villamos- és autóközlekedés, a világforradalomnak ugyanis mára vége.
Zoom
(Kuruc.info)