2016-ban majdnem 30 ezer honfitársunk ment külföldre. A Corvinus Egyetem professzora illúziónak tartja, hogy a már elvándorolt embereket haza lehet csalogatni.
Zoom
Tavaly 29 ezer 400 magyar állampolgár távozott külföldre, ez tíz százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett 17 ezer korábban kiköltözött magyar tért vissza az országba – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.
„Ez az adat az egészségbiztosítási kijelentkezésen alapul, tehát mindenki más, aki külföldre ment, viszont nem mondta le az egészségbiztosítását, ebben a felmérésben nem vesz részt” – mondta Melegh Attila szociológus az ATV Start című műsorában.
Magyarország lakossága a kivándorlás, valamint a halálozások születéseket meghaladó száma miatt folyamatosan csökken: tavaly 9,8 millió volt, harmincezerrel kevesebb, mint 2015-ben.
A szakember elmondása szerint demográfiai szempontból a termékenység, a halálozás és a migráció egy nagyon komoly népességfogyást jelent. A szociológus úgy véli, nem csak Magyarországon, hanem a térségben is milliós számú népcsökkenésre lehet számítani a következő években.
„Ebben a térségben ez már komoly nemzetállami kérdéseket fog felvetni. Ha például Bulgáriában megtörténik, hogy a következő 40-50 évben ilyen tempóban csökken a népesség, akkor lesz egy 5 millió fős Bulgária, aminek a korösszetétele katasztrofálisan fog kinézni” – mondta Melegh Attila. Ha az aktív népesség nincs helyben, akkor felvetődik a kérdés, hogy mi lesz az ország nyugdíjrendszerével vagy az egészségüggyel.
A szociológus szerint az elvándorlással uniós szinten kellene foglalkozni, mert „az nem megy, hogy a kelet-európai országok csak kiszolgálják a nyugati munkaerőpiacot”. Szerinte ezért is fals az a beszéd, hogy az uniós szinten a bevándorlás a nagy kérdés. „Az unió egy jelentős részében az elvándorlás egy nagyon komoly probléma” – fogalmazott. Melegh Attila illúziónak tartja, hogy az elvándoroltakat nagy számban haza lehet csalogatni.
Több mint 150 ezer külföldi, illetve külhoni
Magyarországon a legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érzékelhető a kivándorlás hatása. A KSH adatai szerint hazánknak azonban vannak olyan régiói, ahol a nemzetközi vándorlásból adódóan kevésbé csökken a népesség. Ilyen például az Észak-Alföld, Közép-Magyarország és a Nyugat-Dunántúl. A települések közül kiemelkedik Budapest, ahova 2016-ban szintén magas számban érkeztek külföldről.
A külföldi állampolgárok az ország népességének 1,6 százalékát teszik ki. Január 1-jén huzamosan Magyarországon tartózkodó külföldiek száma 153 ezer 600 fő volt. 65 százalékuk Európából, a legtöbben Romániából (értsd: Erdélyből) érkeztek, de 12 százalékuk Németországból jött Magyarországra. Szlovákiából (magyarul Felvidékről), Ukrajnából (azaz Kárpátaljáról) is érkeztek hazánkba.
További 27 százalékuk Ázsiából érkezett, közülük elsősorban a kínaiak és a vietnamiak száma jelentős. Afrikából sajnos 3,9 százalékuk, az amerikai kontinensről 3,5 százalékuk származik.
(VG - ATV nyomán)