Az Orbán Viktor miniszterelnök és több más politikai vezető társaságában fel-felbukkanó, de alapvetően rejtőzködő médiatulajdonos, Habony Árpád beperelte a Jobbikot annak legutóbbi, Ti dolgoztok, ők lopnak feliratú plakátkampánya miatt, személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva. A felperes azonban nem a lopásról szóló üzenetet kifogásolta, hanem azt, hogy engedélye nélkül használták fel a képmását.
Zoom
Habony ügyvédje – aki kérte, nevét a sajtó ne írja le, illetve megtiltotta, hogy róla a bíróságon kép- és hangfelvétel készüljön – azzal érvelt, hogy a plakátok képi részének nincs a jog által védett véleményközlése. Mint mondta, az is elég lett volna, ha az ellenzéki párt azt írja a poszterekre, hogy Habony Árpád lop, akkor is ugyanez lett volna az üzenet, de nem sértették volna meg a felperes képmáshoz való jogát.
Azzal kapcsolatban Szabó Csilla bíró számára sem volt egyértelmű a jogász előadása, hogy Habony Árpád álláspontjuk szerint közszereplő-e vagy sem.
„Akkor csak kicsit közszereplő?” – kérdezett vissza Szabó, amikor az ügyvéd azt fejtegette, ügyfele közszereplői státusa „nem éri el azt a szintet”, ami alapot adna a plakátokon való megjelentetésre.
Az alperes Jobbikot képviselő Kummer Ákos idézte a Fidesz.hu egyik 2012-es írását arról, hogy Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor és Kövér László társaságában Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó egyeztetett. Ki közszereplő, ha a kormányfő tanácsadója nem? – kérdezte Kummer, hozzátéve, hogy Habonynak komoly befolyása van a közügyek alakulására úgy is mint sajtóorgánumok tulajdonosának.
Zoom
Dr. Szabó Csilla bíró és Kummer Ákos, az alperes Jobbik képviselője
A bíróság alapvetően az alperesi érvelést fogadta el. Nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem hogy olyan tevékenységet végez, ami azzá teszi – hangzott el a szóbeli indoklásban. A döntés megállapította, Habony Árpád médiatulajdonos, akinek cégeihez állami pénzek kerülnek, továbbá szerződéssel nem rendelkező politikai tanácsadó, akinek valamilyen ráhatása mindenképpen van a közügyekre. Kitért arra is, hogy egy politikai pártnak a véleménynyilvánításhoz való joga kiemelt jelentőségű, különösen a választási kampány közeledtével.
Ezek fényében a felperes nem kifogásolhatja azt, hogy a képmását nyilvánosságra hozzák – szól a döntés, amely ellen a pervesztes fél várhatóan fellebbezni fog.
(MNO nyomán)
Frissítés: a Jobbik közleménye:
A Fidesz hazug lakájmédiáját működtető Habony Árpád leszedette volna a Jobbik plakátjait: pert indított, mondván az engedélye nélkül került ki a fényképe a „Ti dolgoztok. Ők lopnak” plakátokra.
A Fővárosi Törvényszék elsőfokon kimondta, ehhez nem is kell Orbán Viktor sokszor letagadott tanácsadójának engedélye. A bíróság szerint ugyanis Habony kétségkívül közszereplő, aki bejáratos befolyásos kormányzati személyekhez, hatással van a politikai döntésekre, államilag pénzelt médiabirodalmán keresztül pedig annyi közpénzhez jut, hogy helye van a Jobbik plakátjain. A választóknak igenis joguk van tudni, miért nem jut pénz bérekre, nyugdíjakra, egészségügyre és oktatásra.
A Jobbik beismerő vallomásnak tartja, hogy Habony Árpád még csak nem is azért indított pert, mert kimondjuk, hogy „Ők lopnak”, hanem azért, mert szégyelli, hogy a nép most már arcról is is be tudja azonosítani a saját kifosztóit.
A plakátok tehát maradnak, hogy továbbra is hirdessék: amíg a nép dolgozik, a fideszesek lopnak, a Jobbik pedig visszaveszi a lopott pénzt, hogy visszaadhassuk azoknak, akik megdolgoztak érte - írja közleményében Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.
2. frissítés: az N1TV összeállítása: