Majdnem meghiúsult az a barátságos labdarúgó-mérkőzés, amit a Jobbik parlamenti válogatottja és a Fényeslitke öregfiúk futballcsapata játszott volna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. A szombati, végül Jékén lejátszott meccset hetekig egyeztette le a két társaság. Gyüre Csaba, a Jobbik csapatának egyébként fényeslitkei születésű tagja, azonban két nappal az esemény előtt kapott egy telefont, hogy nem lesz futballmeccs, ugyanis akkora „felsőbb nyomás” nehezedett a községre, illetve annak vezetőire, hogy úgy döntöttek, mégsem engedélyezik a mérkőzést - írja az MNO.
Az említett „felsőbb nyomás” tényleg nagy lehetett, ugyanis csütörtökön a fényeslitkei önkormányzati testület kétórás rendkívüli ülésen (!) úgy határozott, hogy nem tartják meg Fényeslitkén a mérkőzést. A lap kereste a település független polgármesterét is, de Mártha Mihály Tibor külföldön tartózkodott.
Gyüre a megkeresésre elmondta: szerinte azért ijedtek meg „odafent”, mert amint biztos lett a meccs időpontja, többezer szórólapon és plakáton kezdték hirdetni a meccset, úgyhogy ennek hatására körülbelül ezren jelezték, hogy elmennének az egyébkényt ötszáz fős lelátóval rendelkező, mintegy 2500-as lélekszámú Fényeslitkére megnézni az öregfiúkkal focizó politikusokat.
Zoom
Mivel a lap több forrásból úgy értesült, hogy a „felsőbb nyomás” jelentőségét az adta, hogy a település vezetői a pályázatok miatt aggódtak, ezért megkeresték Seszták Miklóst, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjét, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is. Szerették volna megkérdezni tőle, hogy ő volt-e a nyomásgyakorló – névtelenséget kérő informátorok ugyanis ezt állították –, de nem érték el őt.
A jobbikos csapatban játszik egyébként a korábbi válogatott labdarúgó, Urbán Flórián is – ő 2014-ben a párt színeiben indult el képviselőjelöltként az újpesti időközi választásokon. A futballista az eset kapcsán lapunknak elmondta, hogy nem érti, mi történt, de ő is hallotta a szóbeszédet, miszerint olyan „felső nyomás” nehezedett Fényeslitke vezetésére, hogy inkább áthelyezték a meccset Jékére.
– Én ugyanolyan szívesen játszottam Jékén, mint amilyen szívesen fociztam volna Fényeslitkén is – mondta Urbán, akinek van már tapasztalata abban, hogy milyen mértékben fonódott össze napjainkban a politika és a sport világa. Ismeretes, a Magyar Nemzetnek korábban adott interjújában felidézte, hogy amikor kiderült, hogy a Jobbik jelöltje lesz az újpesti időközi voksolásokon, akkor egy magas rangú kormánypárti politikus találkozót kért tőle egy külvárosi gyorsétteremben. Kérdőre vonta a jobbikos szerepvállalása miatt, majd közölte vele, hogy ha visszalép a jelöltségtől, akkor azonnal felhívja a miniszterelnököt, és kap egy NB I-es kispadot. Az interjú után a megyei első osztályban szereplő Nagykőrös kispadjáról is fel kellett állnia, a klub elnöksége amúgy tagadta, hogy a cikk miatt történt mindez.
Zoom
Mikor ezt a lap felidézi Urbánnak, közbevág:
– Mondok ennél jobbat! Alvállalkozóként, sofőrként szerettem volna bedolgozni a vizes világbajnokságon, de a megbízó közölte az alvállalkozóval, hogy ha engem is alkalmazni akar, akkor elesik a munkától. Azt még úgy-ahogy elfogadtam, hogy a magyar futballnak még a környékéről is távol tartanak, de hogy mindenhonnan kiszorítanak, azt nehezen viselem. Két kiskorú gyermekem van, akiket el kell tartanom.
Az egykori focista keserűen nevetve azt tanácsolta mindenkinek, akiket esetleg hozzá hasonlóan Urbán Flóriánnak hívnak, hogy változtasson inkább nevet, nehogy ez legyen az akadálya a későbbi érvényesülésének. Urbán úgy fogalmazott, hogy ő amúgy semmilyen munkától nem ijed meg, hiszen korábban is dolgozott rakodóként például, csak így nehéz lesz állást találnia. Ezért azt tervezi, hogy külföldre megy, ahol a munka mellett vállalna szerepet egy kisebb csapatnál. Aztán meglátja, mit hoz a jövő.
– Nem szeretném én elhagyni ezt az országot, amit nagyon szeretek, de hát úgy néz ki, muszáj lesz – mondta lapnak az egykori válogatott labdarúgó és tréner.
Kapcsolódó: