Angela Merkel szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány nem fogadja el az Európai Bíróság ítéletét a kvótaperben - a német kancellár erről a Berliner Zeitungnak adott interjújában beszélt.
Zoom
Mint ismeretes, az Európai Bíróság a múlt héten hozta meg ítéletét az úgynevezett kvótaperben, amelyben Magyarország és Szlovákia az Európai Unió migránselosztási kvótáját vitatta, vagyis azt, hogy az unióba befogadott "menekülteket" arányosan szétosztanák a tagállamok között. A bíróság viszont a magyar és szlovák álláspont ellen döntött, de a magyar kormány közölte, nem tartja magára nézve kötelezőnek az Európai Bíróság döntését, míg a szlovák kormány tiszteletben tartja azt.
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában végül azt közölte, tudomásul veszi a bíróság döntését, de a kormány nem változtatja meg a migránspolitikáját.
Angela Merkel a Berliner Zeitungban kedden megjelent interjújában erről azt mondta, az EU egységes a külső határok védelme és a "menekültek" származási országának adott fejlesztési támogatása ügyében, illetve abban is, hogy mik legyenek az alapjai az új uniós menekültügyi rendszernek, amelynek sokkal jobban kellene bírnia a válsághelyzeteket, mint az előző rendszernek. Ugyanakkor Merkel hozzátette:
A menekültek szolidáris elosztásával kapcsolatban Európában jelenleg a 28 tagállamból csak három-négy utasítja vissza ezt szigorúan. Mindenki más jelezte a részvételi szándékát, az Európai Bíróság döntése után pedig a szlovák miniszterelnök is elismerte ezt. Az, hogy van egy kormány, amely azt mondja, hogy az Európai Bíróság ítélete őt nem érdekli, az nem fogadható el.
Arra a kérdésre, hogy ezek alapján Magyarországnak el kell-e hagynia az EU-t, a kancellár azt válaszolta:
Ez azt jelenti, hogy egy nagyon fontos európai alapkérdésről van szó, mert Európa számomra jogállami térség. Erről beszélnünk kell az októberi Európai Tanácsban.
(HVG nyomán)