Húszmilliós támogatás érkezett a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától a kormányközeli Szövetség a Nemzetért Alapítványhoz.
A Hír TV közérdekűadat-igényléssel szerezte meg a támogatói szerződést és költségtervet, amely szerint az Orbán Viktor által életre hívott alapítvány működésre költheti az adófizetői milliókat – az összeg jelentős része bérekre megy, de egymilliót szánnak utazásra és szállításra is.
Zoom
A közhasznú alapítvány honlapján – azon kívül, hogy üdvözlik a látogatókat – semmilyen bemutatkozó anyag, deklarált célkitűzés vagy program nem található, csupán az alapítvány adatai. Közhasznúsági jelentéseikben viszont (röviden és támogatókat nem említve) szerepelnek az előző évek támogatási összegei is: az utóbbi két kormányzati ciklus idején általában 60-80 milliós éves bevétellel számolhattak, ez ugrott meg hirtelen tavaly egy jelentős összeggel, melyet kiegészített a Miniszterelnöki Kabinetiroda donációja is.
A minisztériumi támogatásról nem sokkal 2016 karácsonya után írták alá a szerződést, mely szerint idén januárban utalta a pénzt a propagandatárca a kormányközeli szervezetnek. A Polgárok Házát is fenntartó alapítvány 2016 végén a kormánytól is kapott 80 milliót, de a legnagyobb bevétele az állami tulajdonú HungaroControl 320 millió forintos támogatása volt.
A tévé megkérdezte az ügyről Hollik István ál-kereszténydemokrata képviselőt is, aki előbb simicskázással próbálta megkerülni a válaszadást. A KDNP-s képviselő végül elárulta, hogy nem lát kivetnivalót a kormányközeli civilek állami pénzzel történő támogatásával - szerinte, ha valakinek ezzel kapcsolatban kétsége van, az tegyen feljelentést.
(HírTV nyomán)
Kapcsolódó: