Nem tudja egyelőre megbecsülni az adatvédelmi hatóság, hogy hány olyan személynek az adatai vannak meg a Szcientológia Egyháznál, akiknek valójában nincs is semmi kapcsolatuk velük. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az igazságügyi bizottság hétfői ülésén beszélt a nemrég lezárult – egyébként még 2016-ban indult – ellenőrzésről.
Az elnök kifejtette, hogy 2200-2300 olyan dosszié van, amelyben „az igazán súlyos visszaélések” találhatók. A magát egyháznak nevező egyesület ugyanis leendő tagjaitól rengeteg adatot kért. „Sorolja fel az összes szexuális partnerét időrendi sorrendben, keresztnévvel, vezetéknévvel, foglalkozással!” – ez csak az egyik a kérdések közül. De nyilatkozni kellett a rokonokról, ismerősökről, főként ha azok a kormány hírszerző vagy éppen katonai szervezetében dolgoztak.
Péterfalvi Attila leszögezte, hogy az állam nem szólhat bele a hitbeli vagy lelkiismereti meggyőződések igazságtartalmába, ugyanakkor az egyházak adatkezelése sem jelent kivételt. Egy kérdésre külön kitért arra, hogy a keresztény kultúrkörben a gyónási titok például fülbe súgással történik, ott nincs adatrögzítés.
Ismert, a hatóság összesen 40 millió forintra büntette a szektát, amiért súlyosan megsértették az adatkezelés elveit. Emellett rendőrségi nyomozás is zajlik, a Magyar Nemzet információi szerint a kémkedés is felmerült.
(MNO nyomán)