A Fővárosi Törvényszék 14 év fegyházbüntetésre ítélte B. Tamás volt testnevelő tanárt, aki az elsőfokú ítélet szerint 28 rendbeli szexuális erőszakot és testi sértést követett el. A bíróság több enyhébb vádpontban (például szexuális veszélyeztetés) megszüntette az eljárást. Mellékbüntetésként végleg eltiltotta a gyermekekkel kapcsolatos foglalkozástól, illetve 10 évre a közügyek gyakorlásától is.
Zoom
A bíróság indoklása szerint az elkövető nem volt elmekóros állapotú és ma sem az, vagyis felelősségre lehetett vonni a tetteiért. Az elsőfokú ítélet nem jogerős.
B. Tamás a Fővárosi Főügyészség 2015 szeptemberében benyújtott vádirata szerint legalább harminchat, 12 év alatti kisfiút rontott meg több intézményben, kilenc éven keresztül. Előbb egy XI. kerületi gyermekotthonban, majd a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó csepeli Burattino Iskola és Gyermekotthonban dolgozott testnevelő tanárként, bár pedagógusi végzettsége, sőt, érettségije sem nem volt.
Utóbbi intézményben tettek ellene feljelentést, miután az áldozatok közül többen jelezték: B. Tamás a szertárban és öltözőben, vagy a saját lakásán szexre kényszeríti a diákokat – időnként egymással is –, illetve a fiúkkal pornót nézet, az aktusokról pedig maga is fényképeket készít. Az eljárás során a bizonyítást nehezítette, hogy áldozatok egy része annyira tartott a vádlottól, hogy nem vállalta a szembesítést.
A vádlott még akkor is tanárként dolgozott, mikor egy másik, korábbi ügyben már a bíróságra kellett járnia. Az áldozatokat félelem és szégyenérzet tartotta sakkban, tartottak attól, hogy kiközösítik őket. A férfi ugyanakkor fenyegetőzött és zsarolt is, például a szexuális tartalmú fenyegető sms-ek tömegével bombázta a fiúkat, mikor rájött, hogy ott akarják hagyni az általa vezetett sportkört.
(MNO)
Korábban írtuk: