Nem hozott előrelépést a balliberális ellenzéki pártok vasárnapi egyeztetése. A viták középpontjában tulajdonképpen a Jobbik áll: az LMP ugyanis csak velük, míg a DK csak nélkülük tudja elképzelni az összefogást.
A vasárnapi egyeztetésre azok a pártok kaptak meghívást, amelyeknek reális esélye van bekerülni a parlamentbe, mondta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az M1-en.
A tárgyalások kapcsán úgy fogalmazott: az LMP "történelmi bűnt vesz magára", ha az Orbán-kormány hatalomban maradását segíti, így a pártnak pár napja van arra, hogy fontos stratégiai döntést hozzon, hiszen "az emberek meg fogják büntetni, és kiejtik a parlamentből", ha továbbra is különállást képvisel. Ha nem vesznek részt a koordinációban, és nem léptetik vissza egyetlen jelöltjüket sem, illetve azt szabják meg feltételnek, hogy a Jobbikkal kell együttműködni, azzal "az LMP Orbán szolgálójává válik" – állította.
"Minket az érdekel, hogy a demokratikus pártok között milyen együttműködés lesz, illetve, hogy az LMP hajlandó-e viszonozni azt a nagyvonalú gesztust, amit a DK és Gyurcsány Ferenc tett azzal, hogy Szél Bernadett javára visszaléptették Tóth Zoltánt" – mondta a szóvivő. Azt is hozzátette, hogy eddig a DK hozta a legnagyobb áldozatot, hiszen mintegy 61 helyen lépett vissza az ellenzéki együttműködésért.
A tárgyalásokat követően Vágó Gábor, az LMP képviselőjelöltje azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke alkohol befolyása alatt állt az egyeztetések során. Később elnézést kért. Gréczy szerint nem véletlen, hogy Vágó bocsánatot kért a kijelentése után. "A meghívó fél történelmi gesztust tett, Vágó Gábor pedig ezt egy ócska hazugsággal gondolta megtromfolni" – fogalmazott.
Úgy vélte, az LMP komoly nyomás alá került, és Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje azt is kockáztatja, hogy elveszíti egyéni körzetét, mert nem lesz baloldali szavazója.
Habár a Jobbik is hivatalos volt az egyeztetésre, de a cél az lett volna, hogy a párt mondja ki, amit minden más párt kimond: ha a Fidesz-KDNP kisebbségbe szorul, nem biztosítják számára a többséget, illetve arról egyeztettek volna velük, milyen módon tudnak a választások után együttműködni az Orbán-rendszer lebontásában – fogalmazott Gréczy Zsolt, aláhúzva, hogy elképzelhetetlen a választási együttműködés a Jobbikkal.
(Híradó nyomán)