Egyértelműen visszaélt jogával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde, amikor tavaly eredménytelenné nyilvánított két álláspályázatot, megtagadva ezzel a mindkétszer első helyen végzett pályázó, Vasvári Csaba bíró ítélőtáblai kinevezését – mondta ki hétfőn reggel a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság annak a munkaügyi pernek az elsőfokú lezárásaként, melyet a férfi indított.
Zoom
Handó (b) és Polt
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon szolgáló Vasvári Csaba tavaly a Fővárosi Ítélőtáblára kiírt bírói álláshelyre pályázott. Hiába végzett azonban a pontrendszer szerint első helyen, Handó Tünde hirtelen érvénytelenné nyilvánította a pályázatot, mondván mégsem szükséges a táblabíróságon a meghirdetett, 68-as számú álláshely betöltésére. Nem sokkal később egy másik, a 83-as számú álláshelyre írtak ki pályázatot, megint Vasvári lett az első, Handó pedig megint ugyanazzal az indokkal érvénytelenítette a versenyt. A lóláb jócskán kilógott: miközben az OBH-elnök azzal érvelt, hogy nincs szükség új bíróra, egy szegedi bírót kirendeltek szolgálatra a Fővárosi Ítélőtáblára. Ráadásul az egyik álláshelyet rövidesen újra meghirdették.
„Az, hogy az eredménytelenné nyilvánítás után egy hónapon belül egy új pályázatot írtak ki, egyértelműen alátámasztja a joggal való visszaélést” – jelentette ki a hétfői ítéletet indokolva Horányi Cintia, a munkaügyi perben eljáró bírói tanács vezetője.
Vasvári ügyvédje, Bodnár Zoltán a munkaügyi bíróságon leszögezte, Handónak három jogszerű választása lett volna a pályázat kapcsán:
  • Kinevezni Vasvárit.
  • Ha érvényteleníti a pályázatot, azt okszerűen, törvényes indokokkal alá kellett volna támasztania.
  • Ha pedig másik pályázót szeretett volna kinevezni, az Országos Bírói Tanácstól (OBT) kellett volna kérnie a pályázati rangsortól való eltérést.
A felperes és a munkaügyi bíróság egyaránt úgy látta, hogy Handó Tünde a pályázatok érvénytelenné nyilvánítását nem tudta jogszerűen megokolni. Horányi Cintia bíró aláhúzta, a jogbiztonság követelménye miatt az nem elfogadható indoklás, ha az OBT-elnök a határozatába egyszerűen odamásolja a törvény egy vonatkozó szakaszát.
Az alpereseket – a Fővárosi Ítélőtáblát, Handó Tündét és a Fővárosi Törvényszéket – a munkaügyi perben egyaránt az OBH képviselte, egy bírónő és egy bírósági titkár személyében. Egyik beadványukból az derült ki, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, Ribai Csilla lehetett az, aki miatt Vasvárit nem nevezték ki, azt írták, „nem támogatta” a pályázat első helyezettjének a táblára való áthelyezését. Csakhogy – mutatott rá Vasvári Csaba jogi képviselője – az ítélőtábla vezetőjének nincs olyan jogköre, efféle személyválogatásra, az első jelölt kigolyózására ösztönözze az OBH-elnököt.
Bodnár Zoltán a keresetben elsődlegesen azt kérte a munkaügyi bíróságtól, hogy helyezzék hatályon kívül Handó Tünde kifogásolt döntéseit, és pótolják az elmaradt kinevezést, azaz ügyfelét, Vasvári Csabát az ítélettel helyezzék át az ítélőtáblára. A bíróság azonban úgy látta, erre nincs jogi lehetősége, csak a Handó Tünde által hozott határozatok jogellenességét állapították meg.
Így ha a másodfok helyben hagyja a hétfői ítéletet, Vasvári Csaba valószínűleg akkor sem lesz táblabírósági bíró, csupán lesz egy jogerős döntés a kezében, miszerint az OBH elnöke, Handó Tünde jogsértő módon babrált ki vele.
Vasvári egyébként minden jel szerint élvezi bírótársai támogatását: januárban első körben választották OBT-taggá, tavaly decemberben még jelöltként pedig egyedül kapott tapsot az úgynevezett összbírói értekezleten.
(MNO)
Kapcsolódó: