Szanyi Tibor be sem adta pályázatát az MSZP elnöki tisztségre, az MSZP Európai Parlamenti képviselője erről az M1 Ma Reggel adásában beszélt. Állítólag nem a delírium állapota miatt felejtette el, hanem épp időben érkezett két hiteles baloldali messiás.
Korábban arról szóltak a hírek, hogy öten – Bródy Gábor, Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila, Szanyi Tibor és Tóth Bertalan – aspiráltak a pártelnöki posztra. A vasárnapi tisztújító kongresszus előtt Mesterházy Attila és Tóth Bertalan maradt már csak versenyben.
Szanyi Tibor az M1 adásában elmondta, hogy szándékában állt elindulni, de a határidő előtt mégsem adta be a pályázatát.
Zoom
Tibor most tudta meg, hogy lejárt az elnökaspiránsi pályázat határideje
Elmondta, hogy akkor vette fontolóra, hogy pályázni fog az elnöki posztra, amikor a folyamat elején Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes jelezte szándékát az indulásra.
„Akkor mondtam, álljon meg a menet! Aki a nem túl dicsőséges választási eredményt megelőzően alvezéri szerepet töltött be, az ne akarjon fővezér lenni. Ez nem személyük ellen szól, hanem elvi kérdés” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy látta, hogy a két jelölt új megoldásokat kínált volna.
Újabb névváltás helyett
A szocionista politikus ezt követően állt elő azzal a javaslatával, hogy az MSZP váltson nevet, de ötletével a párton belül is kisebbségben maradt. Pedig ez 1989 októberében megtörtént, de lehet, hogy Szanyi azt is elfelejtette már.
Elmondása szerint ezután döntött arról, hogy be sem adja pályázatát, illetve amikor beszállt a versenybe Bródy Gábor és Mesterházy Attila, akik Szanyi szerint megfeleltek a baloldaliság eszméjének.
Szanyi elmondta, hogy egyetért Mesterházy Attilával, hogy új kommunikációra, a párt vidéki szervezeteinek megerősítésére és új politikai tartalomra is szükség van. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy mind Magyarországon, mind Európában komoly tartalmi problémákkal küszködik a baloldal.
Út a jobboldali populizmusnak
„A 2007-es válság kikezdte a szolidaritást, beindult a dolgozói szegénység és a 2015 migránsválság erre rátett egy lapáttal, amely utat engedett a jobboldali populizmusnak.”
Kifejtette: az ellenzéki térfélen, a választásokat követően minden párt javítani tudott, kivéve az MSZP-t, amelyet „a baloldal vezérpártjának nevezett”.
A tisztújítással kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem biztos, hogy mindig, mindenki a helyén volt. Elmondta, hogy új arcoktól nehéz elvárni a teljesítményt.
(Kuruc.info - Híradó nyomán)
Kapcsolódó: