Több új kart, új szakokat és új campust is tervez a tavaly októberben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) fenntartásába került és Milton Friedman nevét felvevő korábbi Zsigmond Király Egyetem – hangzott el az intézmény tanévnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta: a jelenlegi szakokat megtartva részben átstrukturálják a képzést, elindítják a pedagógusképzést és lesz hittudományi kar is. Elmondta: a magánegyetem 2017-es megvásárlásával a céljuk az volt, hogy – a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez és a Károli Gáspár Református Egyetemhez hasonlóan – a zsidó közösségnek is legyen olyan felsőoktatási intézménye, amely "az egyházi értékek bázisán" állva színvonalas és sokrétű világi oktatást is tud nyújtani.
Zoom
Csepreghy Nándor államtitkár és Köves Slomó rabbi a Mádi Rabbiház avatásán (Fotó: Komka Péter/MTI)
Mint mondta, a hittudományi kar részben szeretné kielégíteni a zsidó közösség belső igényeit, így lesz rabbiképzés, de céljuk az is, hogy a világi érdeklődök megismerkedhessenek a sok ezer éves zsidó hagyománnyal és tudománnyal.
Azt is elmondta, hogy az egyetem egy VIII. kerületi campussal is bővülni fog. A Baross utcai épület másfél éve van az EMIH tulajdonában, negyvenfős előadója, valamint több tanterme is van.
Szatmári Péter, az egyetem megbízott rektora arról beszélt, hogy innovatív képzésben gondolkodnak, amely a gazdasági informatika és a gazdasági képzések területén is elsősorban a piacra figyel.
A pedagógusképzésen belül az óvodapedagógus- és a tanítóképzést indítják el elsőként, hiszen e szakmákból van a legnagyobb hiány – mondta az intézmény rektora.
Úgy fogalmazott, külföldi egyetemekkel együttműködve rövid távon szeretnének a legjobbak közé kerülni nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is.
A Budapest III. kerületében található Zsigmond Király Egyetemet 2017 októberében vásárolta meg az EMIH, az intézmény hivatalosan idén júliusban vette fel Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász nevét.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó:
Bővebben a zsidó reneszánszról (nem mi találtuk ki):