Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka.
Alkotmányos szokásaink szerint a miniszterelnök minden ülésszak kezdetén jelentést tesz a Háznak, mi történt a két ülésszak között – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő felidézte, hogy a "nemzeti kormány" 2010-ben új gazdaságpolitikát indított útjára. Mint mondta, ez a gazdaságpolitika oly mértékben különbözik a 2010 előttitől, hogy nem túlzás új gazdasági modellnek nevezni. "Ez a magyar érdekekből indul ki, indokolt magyar modellnek nevezni" – mondta, és hozzátette, hogy idén nyáron is jól teljesített a magyar gazdaság, amiért elismerését fejezte ki a gazdaság résztvevőinek.
Mi munkaalapú gazdaságot építünk – fogalmazott. A kormányfő ismertette, 2010-zel összevetve a foglalkoztatottak száma mintegy 800 ezerrel nőtt. Hamarosan 4,5 milliónyi magyar fog dolgozni, ami egy álomhatár – tette hozzá.
Úgy fogunk kormányozni, hogy egyre jobban megérje dolgozni és gyermeket vállalni – hangsúlyozta a miniszterelnök. A magyar modell eredményei biztatást adnak arra nézve is is, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legjobb és legélhetőbb országa között lesz – emelte ki Orbán Viktor.
A magyar gazdaság a második negyedévben 4,8 százalékkal nőtt, ami kétszerese az EU-s átlagnak – jelentette a miniszterelnök, hozzátéve: ez mindenki számára jó hír, még a nyugdíjasoknak is. A velük kötött megállapodás szerint szinte biztosra vehető, hogy az idei év végén ismét nyugdíjprémiumban részesülhetnek a nyugdíjasok – tette hozzá a miniszterelnök. A mai gazdaság jó teljesítményéhez és sikeréhez a korábban dolgozó nyugdíjasok is hozzájárultak, ezért nekik is részesülniük kell a sikerekből.
A német BMW-gyár egy jelentős debreceni beruházás mellett döntött, aminek számos oka van. Orbán Viktor meggyőződésének nevezte, hogy a kiváltó ok nem más, mint a kiváló magyar munkaerő, a jó képességű magyar munkások. Büszkék lehetünk világszínvonalú munkásainkra – mondta.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban még egy ennél is nagyobb beruházás bejelentése is megtörtént. Tiszaújvárosban 390 milliárd forint értékű üzemet épít a Mol-csoport és a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG. Itt valódi gigaberuházásról van szó – emelte ki a kormányfő.
Több mint 1,5 millió gyerek kezdte meg a tanévet a köznevelésben, egymillió gyerek kap ingyen tankönyvet, ami európai szinten egyedülálló – hangsúlyozta. A felsőoktatásban 85 ezer hallgatót vettek fel, ami 2,5 ezerrel több, mint 2017-ben. 65 ezren kapnak állami ösztöndíjat. A magyar közoktatás legnagyobb fejlesztése zajlik – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Beszédében kiemelte: 2018-ban 606 milliárd forinttal többet költünk oktatásra, mint az utolsó szocialista évben, 2010-ben. Több mint 500 fejlesztés zajlik országszerte. A digitális oktatást is segíti a kormány, számos eszközt osztott szét a napokban az iskolák között.
A közeljövőben két terület érdemel kiemelt figyelmet – fogalmazott a kormányfő. Az egyik a népesedési kérdések, a másik pedig az európai politika.
„Ha minket elfú az idők zivatarja, nem lesz az Istennek soha több magyarja” – idézte Arany Jánost a miniszterelnök. Hozzátette, a képlet egyszerű: ha nem erősítjük meg a magyar családokat, akkor előbb-utóbb elfogyunk, és velünk együtt a magyarok népe is. Mi ebbe nem akarunk beletörődni – emelte ki a miniszterelnök.
Mint fogalmazott: "nemzeti keresztény kormány vagyunk", eddig is családközpontú politikát folytattunk. Ami eddig történt szükséges, de nem elégséges feltétele a megmaradásunknak. Újabb és újabb kezdeményezésekre van szükség, ezért a kormány hamarosan nemzeti konzultációt indít.
A nemzet jövőjének nagy kérdéséhez kapcsolódik az új nemzeti alaptanterv megalkotása is – húzta alá Orbán Viktor.
2019 májusában európai parlamenti (EP-) választások lesznek. A miniszterelnök szerint a jelenlegi európai elit ekkor távozni fog. „Épp ideje” – jelezte. Nem tudták Európán belül tartani az Egyesült Királyságot, a migránsokat pedig nem tudták az Európai Unión (EU) kívül tartani. Mindkettő súlyos, történelmi hiba – húzta alá a miniszterelnök.
Hozzátette: a jövő legfontosabb kérdése a migráció lesz. Ennek megfelelően a politikai erők Európában két táborra oszlanak. Bevándorlást támogatókra és azt ellenzőkre. Ez ma fontosabb, mint a pártszimpátiák, így ez ma felülírja a hagyományos pártszerkezeteket – fogalmazott a kormányfő.
A képviselők a határozathozatalok ideje alatt dönthetnek a jegybank felügyelőbizottságáról, amelynek új elnöke és tagjai esküt is tesznek. Az Országgyűlés várhatóan igazolja Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mandátumát, elődje, Simani Silva még nyár elején mondott le parlamenti helyéről. Az ülésnap interpellációkkal és az azonnali kérdések és válaszok órájával zárul.
(Híradó - MTI)
Frissítés: diktatúrázás és putyinozás - ezt mondták a pártok frakcióvezetői
Gyurcsány Ferenc (DK): Szerinte amikor Orbán érvelése „bárgyú", amikor gyermekded vitának minősíti, kiről is szól a Sargentini-jelentés, a kritika nem az országnak szól, hanem a kormánynak. Gyurcsány szerint hiába akarja Orbán beállítani, hogy a migrációról szól a Sargentini-jelentés, de a többi 11 témában, például a demokráciából, emberi jogok tiszteletben tartásából is "megbukott a kormány". Szerinte Magyarországon az ellenzéket itt ellehetetlenítik: "diktatúrát csinálnak. Ön pedig egy diktátor. Politikai értelemben egy gazember!"
Videón az elborult agyú szemkilövető:
Gyöngyösi Márton (Jobbik): Szerinte Judith Sargentini jelentéséből ideológiai elfogultsága átsüt, „számos hazugság szerepel benne", „igazságtalan ez a jelentés". De azzal, hogy a migráció is szerepel a jelentésben, „mentőövet dobott" Orbánnak, így eltereli a figyelmet a valós problémákról. Ugyanis itthon zajlik a jogállam felszámolása, a független intézmények és a média megszállása, ezek feltöltése fideszes pártkatonákkal. Ráadásul „ipari méretű korrupció" van az országban.
Szabó Tímea (Párbeszéd): Értetlenkedett, miért hazaárulózza Orbán azokat, akik tiltakoznak az ellen, hogy a magyarok „Putyin alattvalói legyenek", Magyarországból pedig orosz gyarmat legyen. Az igazi áruló az szerinte, aki leszállította a tankötelezettség korhatárát 16 évre, és akik kilopják az egészségügyből a pénzt. Szabó szerint tízezreket fenyeget a kilakoltatás veszélye, de a kormány nem a devizahiteleseket, hanem a bankokat képviseli. "Miniszterelnök úr, ön támadja a magyar embereket, ön az áruló!"
Tóth Bertalan (MSZP): Orbánnak szerinte "papírja, bűnlajstroma van arról 12 pontban, hogy ön egy visszaeső jogsértő". Tóth szerint Orbán nem Európa erős embere, hanem Európa páriája, aki a magyar népakarat ellen kormányoz. Tóth több kritikát megfogalmazott: 4325 pedagógus hiányzik a közoktatásból, 1800 orvos hiányzik a rendszerből, fiatalok akarják elhagyni az országot. "Ez az igazi vészhelyzet."
Keresztes László Lóránt (LMP): Nem értett egyet azzal, hogy a migrációpárti és migrációellenes küzdelem fogja meghatározni az EP-választást. "A valós kérdés, tud-e, akar-e cselekedni Európa migrációs ügyben." Keresztes szerint Orbán nem abban érdekelt, hogy a migrációs krízis megoldódjon, Orbán szerinte "egy álvitával akarja elfedni a valóságot".
Harrach Péter (KDNP): Szerinte a Sargentini-jelentést "eljárásjogi ügyeskedéssel vitték át". A KDNP frakcióvezetője szerint a fő kérdés, hogy kik állnak a „fércmunka mögött". Majd meg is válaszolja: „a nyílt társadalom elmélet támogatói", és ebben magyarok is vannak. Még hozzá "politikainak álcázott civil szervezetek". Harrach egyértelműnek látja, hogy Magyarország ellen irányult a jelentés, tehát "a támogatói – nyugodtan mondjuk ki – hazaárulók".
Kocsis Máté (Fidesz): Szerinte Gyurcsánynak van „személyiség- és szerepzavara", mert megváltónak képzelte magát. Végig Gyurcsányhoz beszélve azt mondta: "a bevándorlással van baja. Ön gyűlöli a magyarokat!" Szerinte Gyurcsány azért gyűlöli a magyarokat, mert eladósította a magyarokat, munkanélkülivé tett százezreket, és a választási eredményt nem tudja tudomásul venni. Kocsis szerint Gyurcsánynak nincs morális alapja szólásra emelkedni. Kocsis azt tanácsolja, Gyurcsány keresse magában a hibát, mit követett el az emberek ellen, miért ül a politika szégyenpadján, és "az önben lévő gyűlöletet politikai detoxikálóban legyen szíves kezelni".
Orbán Viktor a viszonválaszában az ellenzéknek azt a tanácsot adta, hogy ne ragadjanak a régi mókuskerékben, és "kövessék az embereket". Illetve soha ne szavazzanak Magyarország ellen. Orbán elismétli azt, amit az Európai Parlamentben, miszerint az  ellenzékiek: "jobban gyűlölnek bennünket, mint amennyire szeretik a hazájukat." Orbán kéri az ellenzéket, hogy nemzeti ügyekben "álljanak a nemzet mellé".
Dúró Dóra (Mi Hazánk) Facebookon reagált: A bevándorlás megállítása és az, hogy a hazánkért minden külföldi fórumon kiállunk, nemzeti minimum, amit semmilyen körülmények között nem lehet megkérdőjelezni, bár ez a mai ellenzék számára egyáltalán nem evidens sajnos. Orbán Viktor említette a demográfiát, de megoldási javaslatok helyett csak egy újabb nemzeti konzultációról beszélt, ami nem minősíthető másnak nyolc év kormányzás után, mint időhúzásnak. A gyereknevelés még mindig nem elég vonzó, még mindig nem becsüljük eléggé azokat, akik a jövő generációt nevelik, biztosítva így államunk fenntarthatóságát is.
(Index nyomán)