Jövő januártól kezdenek dolgozni a HM Arzenál gyártósorai. Külföldre is készülnek fegyverek Bács-Kiskun megyében - írja a Világgazdaság.
Zoom
Fotó: Česká Zbrojovka A.S
"A témával kapcsolatos korábbi nyilatkozatainkban foglaltak továbbra is helytállók, azoknál bővebb információt nem áll módunkban adni" – írta a lap megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya. A megkeresésben arról érdeklődtek, hol tart a gyalogsági kézi lőfegyvereket gyártó üzem idén márciusban bejelentett projektje. Az azóta távozó Simicskó István honvédelmi miniszter azt közölte, hogy a teljes gyártás 2019 januárjától indul, de a fegyverek összeszerelése korábban kezdődik.
A tárca mostani közlése szerint tehát a tervezésben nincs csúszás, a fegyvergyár beruházása menetrend szerint halad. A költségekről nem adtak semmi információt.
A fejlesztésért a HM Arzenál Zrt. felel, amelynek vezérigazgatója, Kránicz Roland tavasszal licencszerződést írt alá a cseh Ceská Zbrojovka Export vállalat vezetőjével. Ennek értelmében egy tízéves megállapodás jött létre százmillió eurós összértékben 200 ezer lőfegyver gyártásáról. Az egyezség értelmében a Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd.
Benkő Tibor honvédelmi miniszter a nyáron úgy nyilatkozott e témában, hogy a kapacitásokból a magyar katonák kiszolgálása mellett a külföldi piacokra is jut majd. Kiemelte, hogy az üzemben korszerű, NATO-kompatibilis marokfegyerek (pisztoly, géppisztoly, gépkarabély) készülnek majd.
Szabó István, a honvédelmi ügyekért felelős államtitkár ennek kapcsán jelezte, hogy Magyarországon nagy hagyományai vannak a fegyvergyártásnak, de egyelőre a külföldön már bevált kézifegyverek gyártásával szeretnék felfuttatni a hazai iparágat.
Bár a minisztérium nem reagált arra a kérdésre, hogy hol működik a gyár, a céginformációs adatbázisból kiderül, hogy a HM Arzenál 2018 februárjában új fióktelepet jegyeztetett be Kiskunfélegyháza külterületén. A harmincezres Bács-Kiskun megyei település polgármestere, Csányi József a helyi médiában a nyár közepén elmondta, hogy a magyar honvédség beruházása mérföldkőnek számít, mert ezzel egy korábban nem létező termelőtevékenység honosodik meg a városban.