"Az Isten törvényei szerint rendezzük be az életünket, ezzel emelkedünk ki a népek és nemzetek köréből" - figyelmeztetett a Mi Hazánk Mozgalom rendezvényén Kovács Attila református lelkipásztor. Mint mondta, napjainkban tanúi lehetünk a szolgalelkűségnek, nem tudunk élni a szabadságunkkal.
Zoom
Fotók: Varga Jennifer / Index
"A nép, amíg szolgalelkűségben van, nem tud élni az Isten adta szabadsággal sem. Idegen hatalmakat, idegen vallásrendszereket emel maga felé. Nem arra hivattunk, hogy megfelelési kényszereknek engedve idegen érdekeket szolgáljunk ki. Testvéreink nekünk a nemzeti érdekeket kell szolgálnunk. Istennek van szándéka ezzel a nemzettel, van küldetésünk" - mondta a lelkipásztor.
Hiteles erő kell
"Mi, Pongrátz testvérek itt voltunk hatan a Corvin közben, én kezdtem a forradalmat 23-án a családból. Egy lángvágóval mi döntöttük le a Sztálin-szobrot a lábáról" - emlékezett vissza Pongrátz András.
Elmondta, örül, hogy megalakult a mozgalom, és szeretné megérni ennek a pártnak a kormányra kerülését is. Szerinte őrült szükség van erre a mozgalomra, mert hiteles erő kell az országnak.
Zoom
Mint mondta, 1956-ban 17 éves volt, diák, iskolába ment aznap. Az egyetemisták 17 pontját látta a városban, villamossal ment hazafelé, amikor látta, hogy egy szobor előtt gyülekezés volt, fiatalok beszéltek, odament. Ott döntötték el, hogy ledöntik a Sztálin-szobrot.
A rendezvényről beszámoló Index azt írja, többen voltak, mint a Jobbik tavaly október 23-i megemlékezésén, a hangulat pedig olyan volt, mint egy tíz évvel ezelőtti Jobbik-gyűlésen.
Az igazi hősök
"Számomra nem Nagy Imre, Maléter Pál a forradalom hőse, hanem a pesti srácok, a Pongrátz testvérek, akik megtanították a szovjet hadseregnek azt, hogy itt, a Kárpát-medencében olyan nép él, amelynek a vérében van a honvédelem - mondta Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője. Szerinte a jobboldaliság ma Magyarországon az elvtelenség és jellemtelenség szinonimájává vált. Ezt nem szabad hagyni.
Az ávósok utódjai itt élnek közöttünk, homokos felvonulást szerveznek, védik a Sargentinit, ma azért nem tudnak ennél többet tenni, mert nincsenek hatalmon, és nem is lesznek.
"Váltsunk kormányt, váltsunk ellenzéket!"
Nem történt meg az állambiztonsági múlt feltárása, veti fel Novák Előd, a Mi Hazánk egyik alapítója, majd bejelentette, hogy Pongrátz András fogja elsüti a hatástalanított ágyút.
A kommunizmus áldozatai forognak a sírjukban, mondta Novák, ezért a titkosított iratok kutathatóságát követelik. Kitiltanák a közéletből a pártállami vezetőket, így Gyucsány Ferencet is. Szerinte a Fidesz mindig megakadályozta a múlt feltárását, félnek precedenst teremteni ezzel.
A Fidesz szembeköpi saját szavazóit, a rákosista alkotmány helyére egy hasonló alaptörvény került. Egyetlen jobbító javaslatot nem fogadtak el. A luxusnyugdíjak ügyét sem.
Novák Előd azt mondta, győzelmet arattak, mert a Fővárosi Önkormányzat visszavonta azt a tervezetet, hogy a rasszista, kommunista Mandeláról teret nevezzenek el. Novák szerint Etelének fogják hívni az új teret.
Zoom
"Váltsunk kormányt, váltsunk ellenzéket!" - ezzel indít kampányt a Mi hazánk mozgalom, jelentette be Novák.
A halálbüntetés visszaállítását és az írni, olvasni tudás választáshoz kötését, az abortusz előtt a magzat szívhangjának meghallgatását szorgalmazza a Mi Hazánk Mozgalom, jelentette be Novák.
Adják vissza Kárpátalját Magyarországnak!
"Ma hősöket jöttünk ünnepelni. Ezt még azok sem merik vitatni, akik, ha ma 1956-ot írnánk, ellenük harcolnának" - kezdte beszédét Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom alapító elnöke.
1956 történelmi krízishelyzet volt, amikor mindenki eldönthette, hogy mi lesz belőle, hős vagy áruló. A hősök egy szabad Magyarországért harcoltak, ha ma megkérdezzük őket, mit értettek őt a szabadságon, akkor azt fogják válaszolni, hogy gendersemleges óvodákat szerettek volna látni?! Vagy szerettek volna olyan Európához tartozni, ahol a gyerekek számára a lovag nem a hercegnőt akarja meghódítani, hanem a herceget?!
Zoom
Toroczkai arról beszélt, hogy a kárpátaljai magyarokat Antall József árulta el, ennek isszuk a mai napig a levét. Ezért azt kérik, hogy az ukrán kormány biztosítsa a kárpátaljai magyarok önrendelkezését, ha pedig ezt nem tudja biztosítani, akkor adja vissza Kárpátalját Magyarországnak. Az ötlet nagy tapsot kapott.
Nem lehet megbocsátani az árulóknak, azoknak, akik elsikkasztották a rendszerváltást, azoknak, akik miatt ma nem beszélhetünk a magyarok önrendelkezéséről sehol a Kárpát-medencében - vetette fel Toroczkai.
Aki kollaborál az ellenséggel, az a történelem bármelyik pillanatában, úgy 2018-ban is áruló.
Toroczkai szerint a Márciusban Újra Kezdjük-szlogen 2007-ben azt jelentette, hogy Mindig Újra Kezdjük. A Mi Hazánk Mozgalom is azért jött létre, hogy mindig újrakezdjék, bármilyen rögös az út.
Zoom
Toroczkai közölte, november 15-től országos aláírásgyűjtést kezdenek, hogy minden olyan, a költségvetésben előirányzott tételeken változtasson a kormány, ami nem a magyarokat segíti. Így például követelni fogják, hogy 2019-ben 30 milliárd forinttal ne a Macabbi-játékokat támogassa, hanem a magyar egészségügyet, amire 40 milliárd forintot irányoztak elő.
"Kíméletlenül fogunk rámutatni minden igazságtalanságra, ami a magyarokat másodrangú állampolgároknak tekinti" - fejezte be beszédét Toroczkai László.
A demonstráció végén Pongrátz András megkoszorúzta az 1956-os emlékművet.
Zoom
(Index nyomán)
Videón a rendezvény: