Dúró Dóra független (Mi Hazánk Mozgalom) képviselő törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy a lincselés külön tényállásként szerepeljen a Büntető Törvénykönyvben - írja a 24.hu.
Zoom
Aki más elkövetőkkel együtt, vélt vagy valós sérelem közvetlen megtorlása céljából olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Szerinte a közelmúltban elszaporodott, közfelháborodást kiváltó, lincselés jellegű bűncselekmények társadalmi veszélyességük miatt kiemelkednek a garázdaság minősített esetei közül, azokat önálló tényállásként kell szabályozni.
A politikus több példát hozott arra, a legutóbbi encsi esettel zárva a sort, amikor beigazolódott, hogy a Btk. hatályos rendelkezései és a bírói gyakorlat alapján, a tettesek minden esetben elkerülik a letöltendő szabadságvesztés büntetést, ami okkal vezet társadalmi felháborodáshoz.
Frissítés: ez a téma is szóba került az ATV stúdiójában: