2019. április 24., szerda, György, Gyöngyvirág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:44 Litvánia kitiltotta Irvinget, nehogy fény derüljön valami kellemetlenre holomítosz-ügyben21:32 Kilenc pártlistára lehet majd szavazni20:50 Óriási siker volt a jobbikos-vadais fórum Jászberényben20:25 Az új ukrajnai főzsidó ugyanolyan jól tud orosz agresszorozni, mint a korábbi19:55 Mégis beengedik az 5G-kiépítésbe a Huaweit a britek19:33 OECD: hárommillió ember él havi 125 ezer forintnál kevesebből hazánkban19:04 Túlélte a tűzvészt a Notre-Dame orgonája18:45 Vonattal ütközött egy autó Szatymaznál18:38 Néhány agresszív deviáns kiharcolta, az idióták megszavazták - és szinte senki sem "harmadik nemű" Németországban18:07 Itt tekinthető meg a Kuruc.info sajtóklubról készült videóközvetítés18:03 Három perben marasztalta el jogerősen a bíróság Márki-Zay Pétert17:27 Shazam! Tárulj! 17:08 Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás ügyében16:32 A horvátok többsége elutasítja az eurót16:01 Janukovics visszatérne Ukrajnába - "konvojjal és bilinccsel várják"
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A Jobbik új szövetségese elmagyarázta, hogyan lehet az összefogást egyben tartani; a szemkilövető világkormányról álmodik

Reklám

Parlamenti eszközökkel nem lehet leváltani Orbán rendszerét, lehet használni nem demokratikus eszközöket, utcára kell hívni az embereket, lázadás kell - írta most megjelent helyzetértékelő dolgozatában Gyurcsány Ferenc. A nemzetközi folyamatokról azt írta: globális kormányzás felé haladunk.
Zoom
Merjünk hazafiak lenni! címmel publikált egy terjedelmes, 29 oldalas helyzetértékelő dolgozatot a DK elnöke. A helyzet értékelése mellett Gyurcsány kitér arra is, hogy szerinte az ellenzéknek milyen stratégiát kellene követnie Orbán rendszere ellen.
Orbán rendszerét - a megszokott módon - válogatott negatív jelzőkkel illeti ("nacionalista, populista önkény", "diktatúra"), de szerinte a lényeg, hogy nem demokratikus. "Egy nem demokratikus rendszerrel szemben küzdünk, akkor megváltoznak a játékszabályok, azaz "nem igaz, hogy csak demokratikus eszközökkel lehet és kell küzdeni. Éppen ellenkezőleg! A demokratáknak ezt sokszor nehéz belátniuk és elfogadniuk."
Gyurcsányban a 2018-as választás után az a meggyőződés alakult ki, hogy "pusztán parlamenti eszközökkel ez a rendszer nem, vagy csak elfogadhatatlanul és károsan hosszú időn belül roppantható meg." Tesz is egy konkrétabb javaslatot, mi lenne a nem parlamenti eszköz a rendszer megdöntésére:
utcára kell hívni az embereket és az ellenállásból közösen kell lázadást formálni.
"A lázadás akkor lehet eredményes, ha az kiterjedt, tömeges és tartós. Ahogy egy fecske nem csinál nyarat, úgy egy tüntetés sem dönt kormányt."
Gyurcsány szerint nem mellékes, hogy "miközben zajlik a lázadás szervezése", az ellenzék két választásra is készül. Májusban európai parlamenti, majd ősszel önkormányzati választások lesznek.
A legfontosabb stratégiai cél, az ellenzék egységének fenntartása, a különböző csoportjaik, pártjaik közti – természetesen továbbra is meglévő – különbségek tiszteletben tartása, a nyilvános ellenzéki viták elkerülése. Aki most nyilvánosan vitatkozik, az aláássa az Orbán elleni lázadás sikerét.
A DK vezetője tesz is egy javaslatot, hogyan lehetne elérni a konszenzust az összes ellenzéki szereplő között: minden sokszereplős egyeztetésben a legkisebb közös többszörös megkeresése a cél. A sokoldalú tárgyalások logikája egyszerű: amit nem tud mindenki elfogadni, azt senki sem fogadja el. Csak így születhet végső döntés."
Az önkormányzati választásnál szerinte a lengyel példa irányadó. A kormányzó Jog és Igazság Pártjával (PiS) szembenálló teljes ellenzék összefogott, hogy a legtöbb helyen vereséget mérjenek rájuk. "Nálunk sem tehet mást Orbán ellenzéke, ha települések sokaságát akarja elhódítani az ellenzék számára: mindenütt, ahol lehet, egyetlen jelöltet állít a kormánypárti jelölttel szemben."
Globális kormányzásra vágyik
Gyurcsány írásának érdekes része, amikor nem az ellenzék teendőiről, hanem a globális folyamatokról írja le a véleményét. A nemzetellenes politikus ugyanis a nemzetállamok meggyengülését és végét reméli.
A magam részéről az emberi nem egyetemességében, a népek, régiók, országok fokozódó egymásra utaltságában hiszek, s abban, hogy a Föld nevű bolygó teherbíró képessége véges, ezért azt gondolom, hogy vagy a globális kormányzás felé megyünk, vagy belepusztulunk.
Gyurcsány úgy véli, hogy "az egyre inkább globálissá váló világ elkerülhetetlen. Ez lesz a sorsunk és ez így van rendjén, mert végül jobbá válik a világ. Csak ahogy mondani szokták, azt meg is kell érni." Azt ugyanis belátja, hogy a globális gazdaságnak vannak vesztesei. ugyanis bár mindenhol elérhetővé teszi a legfejlettebb termékeket, szolgáltatásokat, ennek ára a nagy munkanélküliség a vesztes régiókban.
"A globalizációt megállítani nem lehet, de olyanná kell tenni, ami egyenlőbben osztja meg annak előnyeit és hátrányait. A történelmet nem lehet legyőzni. De alakítani igen" - írta Gyurcsány.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready