2019. február 18., hétfő, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:21 Varsó nem vesz részt a V4 jeruzsálemi találkozóján - izraeli miniszter: mi, zsidók nem felejtünk, és nem bocsátunk meg13:09 Nem mindig mesélgetett Auschwitzról Jobbik-Jákob - amikor a politikai érdek úgy kívánta, mulatott a zsidóviccen12:33 Újabb zseniális ellenzéki akció: írni nem tudnak, de tiltakozni nagyon szeretnek az elvtársnők12:27 Az ellenzéki szavazók többsége szerint a pártjuknak továbbra is a parlamentben a helyük12:11 Magyar-e a cigány?11:34 Vádat emeltek egy kislányt bántalmazó és többször megerőszakoló férfi ellen10:40 Kísérti a múlt a cuki néppárti fiúkat: újabb "listázós" ügyet rángatott elő a fideszes sajtó10:19 A kormány elismerte: tényleg nem volt rendben az Elios-ügy - mi álljuk a számlát09:55 Pakisztán hazarendelte nagykövetét Újdelhiből09:51 A Harcos ajánlata (x)09:19 Folytatódik a zsidó pimaszkodás a V4-csúcs előtt: "a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust"08:22 Orbán ma Jeruzsálemben örvendezik Isten ajándékainak07:48 Több helyen tartottak időközi polgármester-választást07:31 Csúcsot döntött a skót whisky exportja06:56 Japán szerint Észak-Korea töretlenül folytatja nukleáris és rakétaprogramját
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

"Sérülnek a romák alapjogai" - aggódik az EP, de a cigánybűnözés áldozatainak alapjogai persze senkit sem izgatnak

Mivel "a romák alapjogai továbbra is rendszeresen sérülnek", az Európai Parlament szigorúbb és hatékonyabb fellépést sürget a cigányellenességgel szemben – szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői strassburgi plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban kedden.
A képviselők a nemzeti "roma integrációs stratégiák" 2020 utáni uniós keretre vonatkozó állásfoglalásukban aláhúzták: a cigányellenesség a "történelmi gyökerekkel rendelkező, intézményes rasszizmus egyik fajtája", amely többek között "erőszak, gyűlöletbeszéd, kizsákmányolás, megbélyegzés és a hátrányos megkülönböztetés legkirívóbb formáiban nyilvánul meg".
Véleményük szerint az iskolai szegregáció, a lakhatáshoz, munkához és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jelenti a legnagyobb problémát Európa-szerte. A legnehezebb helyzetben a "roma fiatalok" vannak, akik egyre nagyobb arányban nem vesznek részt sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon – emelték ki.
A képviselők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy egyértelmű és kötelezően teljesítendő célértékek, határidők és mutatók kijelölését követelje meg a tagállamoktól a 2020 utáni időszakban. Ezen adatok segítségével lehet majd ugyanis felmérni a "roma integráció" eredményét azt követően, hogy a jelenlegi uniós keret véget ér – közölték.
Az EP-képviselők az uniós és nemzeti fellépés során a nemek közötti egyenlőség érvényesítését és a gyermekek szempontjainak figyelembe vételét követelték. Az állásfoglalás szerint védelmezni kell a "roma gyerekek jogait". Mint hangsúlyozták, az integrációs politika kidolgozásába szorosan be kell vonni a "romák" képviselőit és a civil szervezeteket.
Hozzátették, a közélet minden területén, így a médiában, a közintézményekben és a politikai testületekben is több "romának" kellene megjelennie.
A "romák" életkörülményeinek és kilátásainak javításához fel kell használni az unió strukturális alapjait, a jelenlegi és a korábbi finanszírozás esetében tapasztalt visszaéléseket ki kell vizsgálni, és jogi lépéseket kell tenni az elkövetők ellen – húzták alá.
Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette, az új uniós "roma integrációs stratégiának" fel kell számolnia az európai "roma" közösségek nehézségeit. A jelenlegi program ugyanis korlátozott hatékonyságot mutat, mivel "a romák társadalmi, gazdasági és kulturális kirekesztése Európa-szerte folytatódik".
A "romákat érő hátrányos megkülönböztetéssel" szembeni korrekciós intézkedések nem teszik lehetővé számukra az uniós polgárok jogainak gyakorlását, valamint az alapvető fejlesztési lehetőségek sem – hívta fel a figyelmet.
"A következő roma stratégiában új célokat kell kitűzni a romák környezetvédelmi szempontból fenntartható és digitális társadalomba való beilleszkedésére, valamint az oktatáshoz, a lakhatáshoz, a foglalkoztatáshoz és az egészségügyhöz való hozzáférés javítása érdekében" – hangsúlyozta a képviselő.
A "diszkrimináció" megszüntetéséért folyó és a "romák társadalmi-gazdasági kirekesztése" elleni hosszú küzdelem csak az igazságszolgáltatáshoz és a munkaerőpiachoz való igazságos hozzáférésre koncentrálva nyerhető meg – tette hozzá Járóka Lívia.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready