Budapest "felszabadításának" 74. évfordulójára emlékeztek a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szervezésében szerdán a fővárosban a Vizafogói Mártír emlékműnél.
Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője a megemlékezésen azt mondta, hogy "ahogy 74 éve, úgy ma is, újra fel kell szabadítani Budapestet".
Zoom
"Míg a Horthy Magyarországát visszasíró satnya, lelkiismeretlen és velejéig korrupt utódok a budai várpalota falai között bújnak el a nép elől, ki kell mondanunk, hogy Budapest szabadságszerető polgárai nem tűrik tovább, hogy Budapest nem szabad" – fogalmazott a politikus.
Budapestet újra, miként a történelem során már sokszor, szabadságszerető polgárai fogják szabaddá tenni és a főváros, illetve sok vidéki város felszabadulásával Magyarország is felszabadul, és újra szabad köztársaság lehet magyar hazánk – tette hozzá. A felszabadított városok nyomán létre kehet hozni a szabad városok szövetségét, ahonnan csupán egy lépés a szabad Magyarságért szövetség – mondta Horváth Csaba.
Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke beszédében úgy vélekedett, hogy 74 éve a "fasizmust" csak katonailag sikerült legyőzni, mert "a fasiszta gondolatok tovább élnek, és egyre erősebbek az elmúlt években". Ebben a helyzetben mindenkivel össze kell fogni "a demokrácia és a jogállam helyreállítása érdekében". Ennek során pedig "mindenkinek, minden szervezetnek meg kell adni arra a lehetőséget annak belátására, hogy korábban téves nézetet, gondolatot képviselt" – figyelmeztetett, félreérthetetlenül a Jobbikra utalva. Példaként említette, hogy Bajcsy-Zsilinszky Endre is "fajvédőből vált antifasiszta mártírrá".
Megemlékezett a "fasizmus", az ostrom budapesti áldozatairól Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti, illetve Hiszékeny Dezső, a párt országgyűlési képviselője is.
Az "ünnepség" végén a hazaárulók megkoszorúzták az emlékművet.
(MTI korrigálva)