Tomcat és önkéntesei betartották ígéretüket, s máris lekapcsoltak pár petárdaárus cigányt és tahót. A bűnpártolásról és bűnelkövetésről hírhedt ÁVH nagy erőket mozgósított, no nem a lakásokba petárdákat bevágó orkok, hanem a piszkokat helyretevő hazafiak ellen. Egy 17 éves soproni hülyegyereknek levitte több ujját a petárda, kézfejét amputálni kellett.

Tomcat: Ezt a bejegyzést egy netkávézóból írom, az Oktogonról. Körülöttem négyen ülnek, mi vagyunk az egyik Petárdastop Kommandó. Tudom, hogy egyesek ostobán vihognak ezen a néven, de nem a név a lényeg: máris sikerült lekapcsolnunk egy petárdaárust a Lehel téren, és ahogy kinéz, lesz még több is.

Néhány nappal ezelőtti felhívásomra, amelyet több nemzeti hírportál is átvett, meglepően sokan jelentkeztek, gyárlakók és gyáron kívüliek egyaránt. Összesen 98-an gondolták úgy, hogy szilveszter estéjüket a berúgáson kívül hasznosabb dologgal is eltölthetik, s csatlakoztak a petárdátlanító akcióhoz. Ebből 63-an budapestiek. Könnyű kiszámolni, hány négy-öt fős csapatot tudtunk ebből összeállítani. Közülük többen autóval járőröznek, figyelik a petárdázókat, a petárdaárusokat. Egyre-másra kapom a hívásokat, hogy hol itt, hol ott kergettek meg durrogtató tahókat, illetve a XVII. és a VI. kerület már el is kapott néhányat, akiket illő kezelésben részesítettek. A Petárdastop Kommandó tehát a várakozásnál is jobban teljesít.

Ahogy megígértem, ma délután 4 órakor találkoztunk a Nyugati téren, a forgó óra alatt. Mivel nem volt nálam fényképezőgép, nem tudom megmutatni azt a bődületes sok rendőrautót és rendőrt, akik ott vártak minket. Egészen pontosan tíz járőrkocsi, két kisbusz és a szokásos kamerás furgon virított a Skála Metró előtt, és hozzá legalább hatvan-hetven bevetési ruhás pék. A HírTV-n kívül eljött az RTL Klub, a TV2 és egy be nem mutatkozó fotóriporter is. Természetesen az RTL igyekezett úgy filmezni minket, hogy a rendőrautók ne látsszanak, s nyilván azt fogják majd közölni, hogy "érdektelenségbe fulladt" az akció. Ezúton jelzem, hogy nem. Vagyunk elegen. Az RTL-es csókák, két riadtszemű fiatal huszonéves, roppant nevetségesek voltak. Csak tisztes távolból, nagy óvatoskodva mertek felvenni a kamerájukkal, megszólítani véletlenül sem, helyette Kisberk Szabolcsot (akivel, akárcsak Krakkó Ákossal és bagázsukkal amúgy vigyázni kell, mert szeretnek radikális jobboldaliak bizalmába férkőzni, magukat szimpatizánsnak kiadni, majd azokat átverni - pl. Budaházyt - adásból kivágni, lecsőcselékezni, utasításra szervezett bűnöző főnökről pozitív propagandaanyagot forgatni stb. Tehát, hazafiakhoz nem méltó e bértévéséknek nyilatkozni. Elég baj, hogy Tomcat megtette, s bár nyilván reklámot akart magának és akciójának, az nem mentség - a szerk.) magát faggatták, hogy mit tud rólunk. Ez nekik a riporteri munka! Végül kikotyogták, hogy kifejezetten a szerkesztőjük utasította őket, hogy velünk ne beszéljenek, hanem a HírTV-seket kérdezzék mindenről.

Négyen-öten lehettünk, amikor a rendőrök hirtelen összegyűjtötték a bátorságot, és odajöttek hozzánk. Egy zászlós vezette őket. Személyit kértek, majd a parancsnok fontoskodva kijelentette, hogy amit tervezünk, az "nem fog működni." Felvilágosítottam, hogy már működik, majd megkérdeztem, ezzel a rengeteg emberrel miért nem a petárdázókat kergetik. Csak amíg ott álltunk, az aluljáróban három petárda is eldurrant, és a cigányok - mint a HírTV később fel is vette - teljesen nyíltan, kézből árulták a rakétákat, petárdákat. A válasz a következő volt:

- Mert mi azért vagyunk itt, hogy magukat figyeljük!

Tetszik érteni, mi fontosabbak vagyunk, mint a sorozatos baleseteket okozó petárdások. Egyébként a petárda árusítása robbanóanyaggal való visszaélésnek minősül, aminek már a sanda gyanújáért is előzetes letartóztatásba dugnak egyeseket.

Meglehetősen sértőnek találom egyébként, hogy a rendőrök nem végeztek rajtunk ruhaátvizsgálást. Micsoda dolog ez! Komolyan vették, hogy nem lesz nálunk fegyver? És ha volt?! És ha mégis bebűnözünk?!!

Azt azonban hiába vártuk, hogy a rendőrök - a "bűncselekményeket megakadályozandó" - velünk jönnek. Nem, ők csak azért mentek ki századnyi erővel a Nyugatihoz, hátha éppen pont ott terítünk be valami suhancot. Amikor elindultunk lefelé, a metróba, meg se kíséreltek utánunk jönni. Pedig lett volna ott dolguk! A NATO megirigyelhette volna azt a bombaraktárat, ami odalent működött.

Mi a metróval a Lehel térre mentünk, ahol mindjárt lelepleztünk egy petárdaárust, pontosabban ez a HírTV-sek érdeme. Kisberk Szabolcs egyszerűen odament egy dudákat, szerpentineket és egyéb papírholmikat árusító cigányhoz, és megkérdezte, van-e petárdája. Aztán felvették, ahogy megmutogatja. A felvétel birtokában azonnal felhívtuk a XIII. kerületi rendőrkapitányságot. Persze ne higgyük, hogy hanyatt-homlok rohantak elfogni a bűnözőt.

- Hát, sajnos csak két-három óra múlva tudok küldeni egy járőrt, mert nagyon elfoglaltak! - sajnálkozott az ügyeletes. - Képzelheti, percenként jönnek a bejelentések, hogy itt meg ott petárdáznak.
- Jó, de ez talán fontosabb. Ezt meg lehet fogni, ez itt áll, és árulja.
- Hát, akkor majd odamegyünk és elküldjük...
- Elküldik?? Hová?
- Hát elzavarjuk, hogy ne ott árulja.
- Na bravó, és semmi elfogás, előállítás?
- Hát, nézze...
- Nem, inkább maga nézze. Mi most azért vagyunk az utcán, hogy az ilyeneket elkapjuk. Videófelvétel készült az ürgéről, amit egy óra múlva megnézhet a HírTV-n. Nagyon szeretnénk arról tudósítani később, hogy elfogták. Ugye megteszi, hogy intézkedik?
- Ööö, hát, lehet, hogy tudunk...
- Megtenné, hogy felhív ezen a számon, és elmondja, hogy sikerült-e?
- Hát... hát, lehet, igen. Megpróbálom.
- Nagyon kedves, köszönöm.

Nagyon kíváncsi leszek, visszahív-e (nyilván nem fog), és arra is, vajon jár-e arra rendőr ma éjszaka egyáltalán. Ha nem jár, az se baj: a videófelvétel megvan, és a helyszínre kiadott önkormányzati árusítási engedély nyomán meg lehet fogni az ürgét.

Most pedig megyünk, és keresünk még ilyeneket. Mialatt ezt írtam, jött egy telefonhívás a XI. kerületi csapattól, hogy a Móricz környékén igencsak megrugdostak két rakétázó cigánygyereket. Ez jár annak, aki szándékosan egy lakás nyitott ablakába lövi a rakétát. Hajrá, Petárdastop Kommandó, mi is kint vagyunk!

(Tomcat - Bombagyár.hu)