Egy a balti légtérbe engedély nélkül belépő AN-26-os orosz repülőgép miatt riasztották a magyar légierő Gripenjeit, számolt be közleményben a Honvédelmi Minisztérium.
A magyar vadászrepülőgépeket 2019. május 13-án a délutáni órákban, egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba. A riasztást és az elfogást a NATO németországi Egyesített Légivezetési Központjából rendelték el. A Gripenek a riasztás után a Balti-tenger felett rövid időn belül azonosították és elfogták azt az orosz AN-26-os repülőgépet, amely engedély nélkül lépett be a balti légtérbe, olvasható a közleményben.
A Magyar Honvédség 2019. május 1-jétől négy hónapon keresztül, közel száz katonával és négy JAS-39 Gripen harci repülőgéppel, vezető nemzetként látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait (Baltic Air Policing - BAP), Spanyolországgal és Nagy-Britanniával közösen, NATO-parancsnokság alatt. A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység a litvániai Siauliai repülőtéren települve a BAP 50. váltásaként hajtja végre feladatait. Magyarország 2015 után immár második alkalommal vesz részt a küldetésben, írja a HM.
(Index)