Megérkeztek a Honvédelem Napja alkalmából rendezett haditechnikai bemutatóra a német gyártmányú Leopard 2-es harckocsik és Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok. Ilyen eszközöket rendszeresít hamarosan a Magyar Honvédség is - írja a Portfolió.
Zoom
A Budaörsre érkezett PzH 2000-es, még a tréleren (fotók: Portfolió)
A hétvégén a budaörsi repülőtéren rendezik a Honvédelem Napja alkalmából tartott haditechnikai bemutatót, melyen a közönség a hétvége során megismerkedhet a legújabb magyar haditechnikai eszközökkel.
Zoom
A Leopard 2A7+ egyelőre a tréleren maradt
A bemutatóra szinte elsőként a német gyártmányú Leopard 2A4-es és 2A7+ általános harckocsik, valamint egy Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack érkezett meg. A három harcjárművet egy Leguan hídvető és egy Wisent 2 nehéz műszaki mentő- és akadályelhárító jármű is elkísérte. A jellemzően vasúti úton szállított eszközöket most teherautókon szállították Budaörsre.
Mint ismert, a Honvédség 24 új Panzerhaubitze 2000-est és 44 Leopard 2A7+-t tervez rendszeresíteni - ezek korunk legmodernebb páncélozott harcjárművei közé sorolhatók. A mostani bemutatóra a Krauss-Maffei Wegmann gyár adta kölcsön az új páncélosokat.
Zoom
A Leopard 2A4 a tréleren
Emellé lízingelünk 12 darab használt Leopard 2A4-est is, a budaörsi bemutatóra az osztrák hadsereg, a Bundesheer kölcsönzött nekünk egyet. Az osztrákok kezelőszemélyzetet is küldtek, akik segítettek a nagyvasakat leszállítani a trélerről.
Zoom
Legurul a 2A4 a szállítóról
Az általános harckocsira lepakolás után egy FN MAG géppuskát is szereltek, majd bevonultak a bemutató területére.
Zoom
Zoom
Zoom
A Leopard 2A4-es végül elfoglalta helyét egy régi honvédségi T-72-es mellett, ahol lemosták a bemutatóra készülve.
Zoom
Fürdetik a nagymacskát
Számos másik haditechnikai eszköz kipakolását is megkezdték: megjelentek a különleges műveleti alakulatok Polaris homokfutói és a már régebb óta szolgálatot teljesítő Humveek is.
Zoom
Polaris "bújik elő" egy teherautó hátuljából
Zoom
Humveek "kis családja"
A budaörsi reptéren pénteken iskolások számára, szombaton és vasárnap pedig mindenki számára megtekinthetők lesznek az eszközök, melyek mellett többek közt különleges alakulatok bemutatóját és az új kézifegyvereket is megnézhetjük.
A modern fegyverek mellett régebbi eszközöket is felvonultatnak majd az érdeklődők számára, többek közt Mi-2-es helikopterekkel, Jak-52-es kiképzőrepülőkkel és a Leopárdok "elődjével," a T-72-esekkel is találkozhatunk.
Zoom
A honvédség egy régi T-72-ese, "Thor." Az orosz gyártmányú harckocsikat váltják majd a Leopard 2-esek
Mint ismert, a magyar kormány célja, hogy a következő években GDP-arányos 2% fölé emelje az ország hadicélú kiadásait, ennek része egy nagyszabású fegyverbeszerzési és korszerűsítési program is, a Zrínyi 2026. Magyarország hadicélú kiadásai 10,16%-ot növekedtek 443,7 milliárd forintra a tavalyi évben a Stockholm Peace Research Institute (SIPRI) adatai szerint.
Később Gulyás Gergely is beszélt a magyar haderő-reformokról a mai kormányinfón: elmondta, hogy várhatóan jövőre érjük el a GDP 1,6%-át kitevő hadicélú ráfordítást, és 2023-ra teljesíthetjük a 2 százalékot. Amire szükség van, azt Magyarország NATO-szövetségestől szeretné beszerezni, ennek érdekében több országgal tárgyalnak - közölte.