A Mi Hazánk Mozgalom szerint szükségessé vált a magyar-román alapszerződés felülvizsgálata az úzvölgyi katonatemető meggyalázása nyomán – jelentette ki a párt alelnöke szerdai, Románia budapesti nagykövetsége előtt megtartott sajtótájékoztatóján. Novák Előd hozzátette, a diplomáciai szabályokat felrúgó román nagykövetet ki kellene utasítani Magyarországról.
Zoom
Az ellenzéki párt aktivistái egy A halott katona nem ellenség feliratú, magyar nemzeti színű zászlóval letakart koporsót helyeztek el a nagykövetség bejárata előtt.
Zoom
Novák Előd úgy fogalmazott, az „úzvölgyi magyar hősök forognak a sírjukban a temetőgyalázás, majd a magyar kormány szolgalelkűsége miatt”, ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter szó nélkül elfogadta a katonatemető államosítására vonatkozó román diktátumot, azt, amit még az RMDSZ is ellenez.
Szerinte ezzel a magyar kormány elárulta az erdélyi magyarságot, ahhoz hasonlóan, mint amikor feltétel nélkül támogatta Románia uniós csatlakozását.
Zoom
Gyalázatosnak nevezte a magyarországi balliberális pártok hozzáállását is, hivatkozva arra, hogy a Momentum például Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk elnökét tette felelőssé a temetőgyalázásért.
Dorogi György, a párt Csongrád megyei elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a szegedi román főkonzulátus háborítatlanul rendez megemlékezést évről évre a szegedi Belvárosi temetőben a román katonai síremléknél. Az úzvölgyi temetőgyalázás miatt tiltakozást tartottak a főkonzulátusnál, és az akciót folytatják – közölte.
(MTI)
Frissítés: videón a fellépés, de hős románokat sajnos most sem látni, ők bujkáltak