A balesetre, valamint az automatikus hajóazonosító és nyomon követő rendszerben található információkra vonatkozó Viber-üzeneteket törölt a telefonjáról a dunai hajókatasztrófa után a Viking Sigyn kapitánya - ez derül ki az ukrán férfi letartóztatására vonatkozó hivatalos iratokból. A nyomozás a rendőrség szerint akár két évig is eltarthat.
Zoom
– Helló, Misho, ránéztél az AIS-ügyre? Még a rendőrségen vagyok!
– Hello, Jurij, nem, nem az, amit tegnap kaptunk, az erre a régi AIS-re vonatkozó navigáció.
– Van-e valami az AIS-ből és a kamerából?
– Jurij, még nem, az emberek még keresnek, nézelődnek, de még semmilyen info nincsen.
A fenti párbeszéd egy Viber-üzenet, amelyet a Hableány elhunyt kapitányának családját képviselő ügyvéd idézett az atv-nek. Ebben az üzenetváltásban a Viking Sigyn kapitánya az automatikus hajóazonosító és nyomon követő rendszer adatairól kérdezi a szállodahajó másodkapitányát.
Ez az üzenet csak az egyik azok közül, amelyet a nyomozó hatóságoknak sikerült helyreállítaniuk az után, hogy a kapitány törölte a beszélgetést a telefonjáról.
Egy másik, a szakemberek által helyreállított üzenetben a 64 éves kapitány egy rokonának azt írta:
Nem láttam! Nem vettem észre! Lehet, hogy megütöttem őt, ütköztem vele. Folyik a tisztázás, lehet, hogy az eredmény az lesz, hogy az én hibám.
„Megítélésem szerint a nyomozóhatóság most nagyon fontos bizonyítékhoz jutott hozzá” – vélekedett Magyar György. Az elhunyt magyar matróz családját képviselő ügyvéd szerint az, hogy a Viking Sigyn kapitánya arról beszélt egy rokonának és egy ismerősének, hogy hibás lehet a balesetben, súlyosbító tényező lehet a bírósági eljárásban.
Magyar György szerint az azonban érthetetlen, hogy a telefonja hogyan maradhatott a kapitánynál, miközben a rendőrségi kihallgatására várt.
„Ha megvannak ezek a beszélgetések, ebből következik az is, hogy ő befolyásolni kívánta az eredményt, befolyásolni kívánta a nyomozást, és ez pedig megalapozza az ő letartóztatását. Ebből következik, hogy nem maradhat szabadlábon a védekezése körében, hiszen a tanúk befolyásolásával vagy a bizonyítékok eltüntetésével fontos letartóztatási ok keletkezik” – részletezte Magyar.