2020. január 21., kedd, Ágnes napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:37 Többen életüket vesztették az újabb iraki tüntetéseken22:18 Megkezdődött a balatoni nádaratás21:57 Salvini él a lehetőséggel, bíróság elé akar állni: "Contét és Di Maiót is viszem magammal"21:44 Február elején teszik közzé a Fidesszel kapcsolatos néppárti értékelést21:33 Kína megerősítette, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus21:18 Idéntől csak hibridet gyárt az EU-s piacra a Suzuki Esztergomban20:53 Az ellenzék vezére szerint Putyin örökké hatalmon akar maradni20:50 Boroskancsók és névreszóló pálinkáspoharak a Turániában (x)20:32 Ismét többfelé lesz sűrű köd20:02 Kiengedték a Hableányt elgázoló szállodahajó ukrán kapitányát19:29 Tiltakoznak az ügyvédek bűnöző ügyfeleik "kártérítései" kifizetésének leállítása miatt - ők ugyanis nem nyerészkedők, dehogyis18:57 Időnként holttestekkel is lehet találkozni egy bukaresti kórházban18:15 Kiugrott kollégiumi szobájának ablakából egy debreceni egyetemista18:05 Láncra verve tartottak egy idős asszonyt a pincében - felfüggesztett elég lesz17:51 NJA: véget kell vetni a 10,5 éve zajló Budaházy-Hunnia büntetőügynek!
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Napidíjak, nyugdíjak, titkárnők - még több pénzt költünk Áderékre, Schmittre és Sólyomra

Reklám

Tovább bővülhet az amúgy is meglehetősen kiterjedt politikuskiváltságok listája: ezúttal a köztársasági elnök családtagjai lehetnek ennek kedvezményezettjei – szúrta ki a Blikk a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslatban. Ebben ugyanis nemcsak az Áder János köztársasági elnök és tucatnyi állami intézmény vezetőjének illetményét emelik meg januártól, hanem az államfő házastársának és gyerekének is pluszjuttatásokat állapítanak meg.
Zoom
Áder és házastársa "a köztársasági elnök közfeladataival összefüggő hivatalos program keretében": klímacsúcs után irány a brooklyni zsinagóga idén szeptemberben (fotó: MTI)
A javaslat szerint az elnök felesége, ha kéri, jogosult lesz saját, kétfős titkárság alkalmazására, valamint hivatali gépkocsi használatára akár saját célból is. Külföldi utazásai esetén pedig napidíjra, költségtérítésre és kíséretre tarthat igényt, amennyiben hivatalos programon vesz részt. Emellett első osztályon utazhat repülőn és vasúton is. A tervezet szerint külföldi programjaik esetén ugyanazok a jogosultságok járnak a gyerekeiknek is, mint az államfőnek, vagyis napidíjat és költségtérítést is kaphatnak.
A javaslat bevezeti az özvegyi ellátás fogalmát. Az államfő özvegye az elnöki illetmény hatvan százalékát kaphatja meg, ha nem rendelkezik saját nyugdíjjal. Ez havonta kétmillió forintos járandóságot jelenthet jövő januártól.
A volt köztársasági elnökökről sem feledkezik meg a javaslat: Schmitt Pál (77) és Sólyom László (77) bővítheti a stábját, mivel az eddigi kétfős titkárság helyett már három főt alkalmazhatnak. Emellett külföldi útjaik során jogosultak lehetnek költségtérítésre, valamint első osztályt is igénybe vehetnek a repülőn.
Zoom
Grafika: Séra Tamás
A bulvárlap megkérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt, indokoltnak tartják-e a pluszjuttatásokat: – Az államfő, illetve hivatala nem alkot véleményt egy tárgyalás alatt álló törvényjavaslatról, kizárólag a törvény alkotmányosságát vizsgálja annak parlamenti elfogadását követően – válaszolták.
„Az államfő házastársa és gyermeke csak a köztársasági elnök közfeladataival összefüggő hivatalos program keretében történő utazás esetén jogosult juttatásra" – hívta fel válaszában a figyelmet a Miniszterelnökség.
Zoom
Áder és házastársa "a köztársasági elnök közfeladataival összefüggő hivatalos program keretében": Auschwitzban az élősködők menetén Meir Lau korábbi izraeli főrabbival 2014-ben (fotó: PAP/Jacek Bednarczyk)
Tucatnyi állami szerv vezetőjének és helyetteseinek illetményét is "rendezik" a javaslattal. Vannak, akiknek egy-két millióval emelik a fizetését. Mindezt azzal indokolták, hogy sokak juttatása hosszú évek óta nem emelkedett.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready