Felmentették állásából a veszprémi önkormányzat buszvállalatának szakmai igazgatóját, Mihálszky Gábort, aki korábban a BKK egyik vezetője volt. A bakonyi város vezetése a jelek szerint őt tartja felelősnek azért, hogy a helyi járatokat üzemeltető buszos cég az idén eredetileg tervezett 600 millió forint helyett 1,6 milliárd forintos önkormányzati támogatásra szorult.
A 24.hu információi szerint azonnali hatállyal felmondtak Mihálszky Gábornak, az új veszprémi tömegközlekedési cég szakmai igazgatójának, miután október óta nem ment be a munkahelyére.
Mihálszky korábban a fővárosban dolgozott, a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettese volt, majd 2012-ben Vitézy Dávid embereként a BKK-hoz került tömegközlekedési divízióvezetőként. Topmenedzseri karrierje azonban nem tartott sokáig, egy év múlva a BKK vezetését megtizedelő „wellness-botrány” idején neki is távoznia kellett a cégtől.
Zoom
Mihálszky Gábor egy BKV-buszátadón (kép: Kovács Attila /MTI)
A dicstelen szakítás ellenére a veszprémi önkormányzat épp Mihálszkyt választotta ki, hogy szervezze meg a helyijárat-rendszer átalakítását. A Porga Gyula fideszes polgármester irányítása alatt álló önkormányzat a közlekedésszervezési tapasztalataira tekintettel szerződtette 2017-ben a volt BKK-st, akinek első feladata a város saját buszcégének létrehozása volt. Mihálszky gondoskodott a buszok beszerzéséről, a sofőrgárda kialakításáról, valamint kidolgozta a teljes üzleti tervet.
Bár a terv gyors növekedést és könnyű finanszírozhatóságot ígért, röviddel a 2019 januári indulás után kiderült, hogy elég sok hiba csúszhatott az optimista számításokba. Nem nőtt az utasszám, a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú V-Busz járműveit sem használták többen, mint a Volán 20–30 éves Ikarusait, és a finanszírozással kapcsolatban is egyre komolyabb problémák jelentkeztek.
A 24.hu nemrég beszámolt arról, hogy az önkormányzatnak az elmúlt hetekben immár harmadszor kellett jelentős összeggel kisegítenie a céget.
Az eredeti üzleti tervben 600 millió forintot terveztek be a teljes 2019-es működés finanszírozására. A városvezetést ez a szám győzte meg arról, hogy le tudják váltani a Volánt, amely ugyan olcsóbban, de alacsonyabb színvonalon látta el a helyi járatok üzemeltetését. A kiinduló összeget már áprilisban meg kellett toldani 235 millióval, augusztusban pedig további 480 millióval. Azt pedig már csak az önkormányzati választás után merték közzétenni, hogy ez sem volt elég, újabb 290 milliós tételt kell betolni a V-Buszba.
Átvertek bennünket annak idején, amikor a számokat elfogadtuk, hiszen a szolgáltatás sokkal drágább, sokkal többe kerül sajnos, mint ahogy mi kalkuláltunk vele
– mondta Porga Gyula egy belső ellenőri jelentésre hivatkozva az önkormányzat októberi ülésén. A polgármester akkor jelentette be, hogy azt várja Pálinkás Norbert ügyvezető igazgatótól, „vonja le a szükséges személyi következtetéseket”. Mihálszky azóta nem ment be dolgozni, ezért végül igazolatlan távolléte miatt menesztették.
Porga szerint a város évente 800 millió forint körüli összeget tud költeni a tömegközlekedésre. Az idén ennek a duplája, 1,6 milliárd ment el a V-Busz működtetésére.
(24.hu)