2020. június 2., kedd, Kármen, Anita, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:30 Mi Hazánk: emlékezzünk és emlékeztessünk!17:02 Mirkóczki "amit 2010 előtt mondtunk, nem volt igaz" Ádám is elhagyja a süllyedő hajót - de nem azért...16:47 Most épp az ún. Szlovákiával dúl a szerelem, még az is kiderült, hogy Pozsonynak szívügye a felvidéki magyarság16:16 Vajon csak a Mi Hazánk megemlékezésétől rendült meg az ORÖ, vagy Rácz László szexuális szokásai is megérintették őket?16:03 "Semlegesítik" Hitler szülőházát a szellemiségétől ma is rettegő demokraták15:46 Egy kis nosztalgia az őszödi beszéd évfordulójának árnyékában: az MSZP frakcióvezetője azt szerette volna, ha újra oszlatják a rendőrök a "rasszistákat"15:31 Találós kérdés: honnan lesz Nike-cipője a niggernek?15:22 Felmérés: nincs olyan magyar, aki ne úgy gondolná, hogy a trianoni diktátum igazságtalan és túlzó volt15:08 Salvini: számunkra Magyarország példakép14:35 Ha nem cigány témáról van szó, még Balognak is vannak értelmes gondolatai14:29 Ausztráliában is beindította a tüntetéshullámot az amerikai néger halála14:13 Száz néptáncos közös előadása emlékeztet a diktátumra a Hősök terén13:54 Rablóink rokonszenve: legkevésbé az oláhok és a rácok kedvelnek minket - az érzés kölcsönös13:34 Lesz Himnusz június 4-én a zsidó/ballib tévékben és rádiókban? Hamarosan kiderül13:22 Országos tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

"A kelet-európai fogyasztókat másodrendű fogyasztóknak tekintik" - ismét az élelmiszerek kettős minőségét vizsgálja a Nébih

Reklám

Újabb átfogó vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az úgynevezett kettős élelmiszer-minőség kimutatására. Összesen 280 olyan terméket hasonlítanak össze, amelyeket Magyarországon, Ausztriában és Németországban szereztek be.
A vizsgálat annak megállapítására irányul, hogy a nyugat-európai élelmiszergyártók hátrányos helyzetbe hozzák-e a magyar fogyasztókat azzal, hogy eltérő vagy gyengébb minőségű élelmiszereket készítenek a magyar piac számára.
„2017-ben már volt egy Nébih-vizsgálat a nyugat-európai élelmiszerek minőségének megállapítására. Sőt, 2014-ben is, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezdeményezésére” – mondta a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában Nagy Attila, az Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója.
Kettős minőségnek lehetnek objektív feltételei
„Tavaly az EU egy irányelv módosításával a kettős minőség kérdését jogellenesnek minősítette abban az esetben, ha a gyártó bizonyos objektív körülményeket nem tud felmutatni, amelyek a különböző termékeket indokolják. Ha van objektív oka annak, hogy a termékek eltérnek – például nemzeti szabályozás –, akkor ezt a különbséget jelölnie kell” – mondta Nagy Attila.
Az igazgató hozzátette, jelenleg a felmérés folyamata és a gyártókkal való egyeztetés fázisának közepén járnak. A vizsgálatot az Európai Unió finanszírozza, és Magyarország mellett több EU-tagország is végzi.
„A kettős mércének valóban lehetnek objektív feltételei – eltérő alapanyag-használat, étkezési szokások, ízlésbeli különbségek –, de ha nem ez az oka, hanem a silányabb minőségű alapanyag, vagy hogy alacsonyabb minőségű komponensekből készül az élelmiszer, vagy a csomagoláson feltüntetett összetevők nem abban az arányban vannak jelen a termékben, ez mindenképpen alkalmas arra, hogy a fogyasztók bizalmát elveszítse az adott termék előállítója” – hangsúlyozta ifj. Hubai Imre kertészmérnök, biogazdálkodó.
Hozzátette, ez nemcsak élelmiszerekre, hanem – ahogy a 2017-es vizsgálat is igazolta – például a mosóporokra is igaz volt. Ezzel mintha a kelet-európai fogyasztókat másodrendű fogyasztóknak tekintenék.
Ugyanakkor az eltérés az árban is meg kellene mutatkozzon, de az árban nem látható semmilyen különbség.
Hubai azt javasolja a magyar fogyasztóknak, hogy válasszák a hazai alapanyagot, mert a termelők, előállítók nevüket, arcukat adják a termékhez, és senki nem igyekszik megtéveszteni a fogyasztót.
A termékek harmadánál lehet eltérés
Nagy Attila elmondta, idén 280 elemből álló termékkört vizsgálnak, ebből százat magyar, százat az osztrák és nyolcvanat a német piacról próbálnak megtalálni és vizsgálni. Nem csak a kettős minőség felmérése a cél. Folyamatosan egyeztetnek a gyártókkal, a nemzetközi vizsgálattal kapcsolatban a fő cél pedig az, hogy a megoldásokat megtalálják a hazai jogalkotáshoz.
A várható eredmény hasonló lesz a 2017-es vizsgálathoz: „a kiválasztott termékek 20–30 százalékában különböző mértékben és különböző formában a kettős minőség fellelhető, kimutatható” – mondta a Nébih-laboratórium igazgatója.
A feldolgozott élelmiszerek körében vizsgálódnak, és olyan márkás termékeket tesztelnek, amelyek több országban, több piacon jelen vannak. Ezek feldolgozott termékek: bébiétel, alkoholos italok, készételek és félkész ételek.
Hubai Imre úgy véli, nagymértékben a fogyasztói szokásoktól függ, hogy a fogyasztói kosár milyen élelmiszerekből áll össze. Alapvető élelmiszerek esetén a kedvenceink a felvágottak, tejtermékek, gabonakészítmények, amelyek előállíthatók hazai alapanyagokból is. „Kívánatos lenne, hogy a fogyasztók a hazai összeállítású élelmiszereket válasszák, hiszen összetételükben és minőségükben nagymértékben igazodnak a hazai fogyasztói szokásokhoz” – mondta.
Bizonyos importterméket – például tőkehal, kókuszolaj – nem tudunk hazai termékkel kiváltani – hangsúlyozta –, de az élelmiszerek többségének megvannak a hazai helyettesítői. Ezek a helyettesítők pedig a hagyományos magyar gasztronómiára, a helyben fellelhető alapanyagokra íródtak.
(Kossuth Rádió)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready