2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:39 Még mindig a pohártartó és a személyiségzavar a téma Molnár Ricsi perében19:03 Kivizsgálják a repülőtéren órákat veszteglő légijárat ügyét18:43 A fasiszta brigantik már a DK-ba is befurakodtak: 2,6% nem akarta Ferit elnöknek18:34 A hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Afganisztánban17:53 Iskolai mészárlásra készülő kercsi tizenéveseket vettek őrizetbe17:32 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével13:42 Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A világ legnehezebb feladványa: vajon hogyan nyilatkoztak szegregálték, milyen formában kellene a "kártérítés"?

Reklám

Hétfőn még egyetlen gyöngyöspatai "roma" sem indított végrehajtási eljárást a "szegregáció" miatt neki megítélt "kártérítésért", de ez változhat - írja a Népszava.
Zoom
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hatvan gyöngyöspatai érintettből negyvennégyen nyilatkoztak az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felé írásban hétfő délutánig arról, hogy pénzben vagy természetben, esetleg valamilyen arányban mindkettőben kérik a "szegregáció" miatt nekik jogerősen megítélt "kártérítést". A dokumentumban arra is kitértek, hogy részt akarnak-e venni azon az egyeztetésben, amelyet a tankerület és az önkormányzat kezdeményezett a kártérítés természetbeni kifizetéséről - mondta el a lapnak Farkas Lilla, az alapítvány jogi képviselője. Hozzátette: pertechnikai okokból nem árulhatja el e nyilatkozatok tartalmát. (Pedig kíváncsiak lettünk volna ezekre, főleg annak fényében, hogy agyilag zokni Lionkáék még a nevüket sem tudják leírni - a szerk.)
Farkas Lilla elmondta: hétfőn kapták meg azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet a "kártérítés" kifizetését ellenezve a Kúriához intéztek az alperesek – felperesként ebbe jogukban van betekinteni –, s ennek elolvasása után reagálnak majd az abban foglaltakra.
Azt egyelőre nem tudni, hogy az a tizenhat érintett, aki nem adott le nyilatkozatot az alapítványnak, vajon egyedileg indítja-e el a végrehajtási eljárást az iskolát fenntartó tankerületnél. Csemer Géza, a Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: ő maga nem tud arról, hogy hétfőn bárki beadta volna ezt az indítványt, de ez nem jelenti azt, hogy esetleg később ez ne történne meg.
Időközben Polgár András, "a romák felzárkóztatását" segítő Polgár Alapítvány egyik alapítója nyíltról zárttá tette azt a felhívását, amelyben közölte: addig, amíg törvénysértő módon megakadályozható egy jogerős bírósági ítélet végrehajtása, felajánl ötmillió forintot egy, a gyöngyöspatai kártérítések előfinanszírozására létrehozandó pénzalap elindításához, s napokon belül jelzi, mely bankszámlaszámon gyűjtik az adóforintokat, "Szégyelljék magukat!" jeligére. Polgár András a Népszavának azt mondta: olyan "mocskolódó, durva és rasszista" megjegyzésekkel árasztották el, amelyeknek nem akart teret adni. Hozzátette: ő az ügyet szeretné segíteni, illetve azokat, akik "igazságtalanul és védtelenül kénytelenek elszenvedni", amint a különféle hatalmasságok a közvéleményre hivatkozva visszaélnek a jogaikkal.
Azt elvi kérdésnek tartja, hogy ilyen helyzetben ne a civilek fizessék ki az állam helyett a kártérítést, ezért az első felhívását módosította, miután az érintettekkel és az ügyben jártas szakemberekkel konzultált. Belátta: nem azzal tesznek a legjobbat a "jogaiktól és jogos jussuktól megfosztottaknak", ha a fizetésre kötelezettek helyett kártalanítják őket, hanem azzal, ha segítenek nekik a "pénzükhöz" jutni. Szavai szerint a gyűjtésből származó pénz felajánlható lesz például a ma is mélyszegénységben élő, "tanulási jogaikban korlátozott" gyerekek ösztöndíjprogramjára.
Csemer Géza, a cigány önkormányzat elnöke elmondta: már meg is kereste őt a Polgár Alapítvány egyik munkatársa, hogy kezdjék meg az egyeztetést arról, mire lenne leginkább szükségük, köztük is elsősorban a gyerekeknek. Felmerült, hogy a helyi tanoda – ahová több mint negyven "hátrányos helyzetű" gyöngyöspatai diák jár, hogy a tanulásban segítsék – "meglehetősen méltatlan" körülmények között működik, nincs például mosdó és vezetékes víz sem, így a támogatásból sikerülhet akár egy saját, korszerűbb épületet venniük a mostani bérelt ház helyett.
Frissítés: közvetlenül Lionkáékkal egyeztetne a Fidesz
A gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben közvetlenül az érintett családokkal kell egyeztetni a kártérítésről, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány eljátszotta hitelét – jelentette ki a térség fideszes országgyűlési képviselője kedden a Heves megyei településen tartott sajtótájékoztatóján.
Horváth László azt mondta: írásos bizonyítékok birtokában állítható, hogy a pert kezdeményező és az ügyben érintett 60 diákot képviselő alapítvány eljátszotta hitelét, miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében.
Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.
2. frissítés: elkezdődött: "decemberben is nyert 7 csörögi gyerek ugyanúgy, többmilliót"
A fideszes képviselő Facebook-bejegyzésben ment neki a "romákat" képviselő alapítványnak, és hozzá egy általa is elismerten zárt, titkos csoportból "posztolt" részleteket - írja az Index. Horváth ebben azt írta, nem igaz, hogy az egyeztetés végén mindenki arra jutott, hogy pénzt akarna, és ő úgy tudja, nem is egyeztetés volt, hanem zűrzavar, veszekedés. Majd azzal vádolta meg az alapítványt, hogy megállapodás, szerződés van köztük és a cigányok között, és a "romákat" egyezkedésre akarják rávenni a minél nagyobb haszon érdekében.
A bejegyzésre az alapítvány vezetője, Mohácsi Erzsébet is reagált Facebookon. Azt írja "nyilván van megállapodás az alapítvány és a felperesek között, különben hogy a csudába képviselhetnénk bíróságon?", és hozzáteszi, nem nekik van politikai céljuk, nem ők tartottak még egy sajtótájékoztatót is az ügyben, hanem Horváth. És azt is hozzáteszi: "nem ez az egy ügyünk van, amivel nem hencegtünk el, pedig decemberben is nyert 7 csörögi gyerek ugyanúgy, iskolai szegregáció miatt. Többmilliót, kamatokkal. Tud róla? biztos nem!".
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready