Láztalanok és teljesen jól vannak azok az Olaszországból hazatért diákok, akiket 14 napra megfigyelésre karanténba helyeztek a Dél-pesti Centrumkórházban – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa hétfőn az M1-en.
A tizenegy magyar középiskolás diákot, valamint a két tanárt és a busz két vezetőjét két hétre különítették el – közölte vasárnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
Hangsúlyozta, nem azt kell nézni, hogy honnan érkeztek, hanem hogy voltak-e veszélynek kitéve. A diákoknak Milánó mellett egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra.
„Az első vizsgálatokon már túl vannak, panasz és tünetmentesek, teljesen láztalanok, nem mutatják fertőzés jeleit” – tette hozzá Szlávik János, aki kitért rá, hogy a protokoll ugyanaz, mint a Kínából hazahozott magyarok esetében.
A főorvos elmondta: az ilyen típusú légúti fertőzések sajátja, hogy – ahogy fogalmazott – drámai és drasztikus intézkedésekkel lehet lassítani.
Szólt arról is, hogy az a három magyar, aki (egy óceánjáró hajóról hazaérkezve) korábban került karanténba, továbbra is jó állapotban van. A vizsgálatok alapján nincs nyoma annak, hogy bármely vírusfertőzéstől szenvednének. Nekik péntekig, illetve szombatig kell a kórházban maradniuk.
(Híradó)