Az egekbe szökött a csirkemell ára: a Lehel téri piacon szerdán a 2800 forinthoz közelített, a Fény utcai piacon 2250 forintért adták a csont és bőr nélküli filét. Ez drámai fejlemény, különösen annak fényében, hogy az utóbbi pár évben nemigen drágult a baromfi, a KSH statisztikája szerint 2016 elején 1520 forintba került a csirkemellfilé kilója átlagban, az idén év elején pedig mindössze 1400 forintba. Vagyis a piacokon pár nap alatt nagyjából megduplázódott az ár.
Zoom
Fotó: Nagy Mónika / Fb
Az okokról a Fény utcai piacon azt mondta az egyik árus, hogy 10 kiló csirkemell helyett 2 kilót kapott, miközben a bérleti díjat ugyanúgy ki kell termelnie, így nincs más megoldása, mint árat emelni. A Lehel téren szintén azt mondták az árusok, hogy áruhiány van, sőt azt is előrevetítették, hogy heteken belül hasonló áron lesz minden.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint a boltosok általánosságban önkényesen nem emelnek árat. Jellemzően akkor nő a fogyasztói ár, ha a beszerzési ár emelkedik, például amiatt, mert hiány van valamiből. Kaptak olyan jelzést, hogy a csirkemellnél van drágulási hullám, de hogy milyen mértékű, az boltonként mindig eltérő. Hozzátette, önmagában az nem bűn, ha a kereskedő árat emel, az a kérdés, hogy miért – a hatóság dolga megvizsgálni, hogy tisztességes volt-e az áremelés.
A területet felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem tud hiányról, épp ellenkezőleg: a 24.hu kérdésére azt közölte, hogy a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, a szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított. A tárca állandó kapcsolatot tart a kereskedelmi szövetségekkel, az ágazat meghatározó vállalkozásaival, változatlanul türelmet és nyugalmat, az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzését kéri mindenkitől.
A fogyasztóvédelem terület kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a rendkívüli áremelések, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében. A hatóság munkatársai szerdán helyszíni vizsgálatot folytattak a Lehet téri piacon.
A minisztérium arra a felvetésre nem reagált, hogy a nyerészkedés, illetve a felvásárlási láz megfékezésére tervez-e valamilyen intézkedést, hatósági ár, esetleg a vásárlásoknál mennyiségi korlátozás bevezetését.
Zoom
Fotó: Farkas Norbert /24.hu
Indokolatlan ez az ár, biztosan fognak találni olcsóbban bármelyik kiskereskedelmi láncban, csak legyenek egy kis türelemmel – reagált a 2000 forint feletti húsárakra Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója is. Nincs hiány hazai alapanyagból, a baromfitermelők, vágóhidak normálisan működnek, vagyis nincs szó termeléskiesésről, ezt a lap által megkérdezett minden piaci forrás is megerősítette. Magyarország csirke-nagyhatalomnak számít, itt működik Európa egyik legnagyobb csirkegyára, a kisvárdai Master Good Kft. Egy15 milliárd forintos beruházás nyomán a hat legnagyobb kapacitású európai baromfifeldolgozó közé került a milliárdosok toplistáján szereplő Bárány család cége.
Ami az alapanyag mennyiségét illeti, az ország önellátási szintjének 140 százaléka a hazai baromfihús-termelés. Csirkéből ez az arány 125-130 százalék, pulykából nagyjából 140 százalék, víziszárnyasból pedig a belföldi felhasználás kétszerese.
A probléma tehát nem húshiányból adódik, hanem logisztikai természetű gondról van szó – mondta el Csorbai Attila.
A járványügyi helyzet miatt hozott kormányzati intézkedés nyomán bezárták a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, tulajdonképpen megszűnt a közétkeztetés. A háztartások átálltak az otthoni sütés-főzésre, és egyúttal megindult a roham, mindenki igyekszik készletet felhalmozni, a felvásárlási láz miatt a kereslet a szokásos többszörösére ugrott. Mindezek eredőjeként a boltoknak a karácsonyi csúcsszezonnál is erősebb napi forgalmakat kellene kiszolgálniuk.
Az eddig a közétkeztetéshez érkező áruknak, így a húsnak is, át kell kerülniük a kiskereskedelmi csatornákba, a megrendelések átszervezése pedig némi időt vesz igénybe, magyarázta Csorbai Attila. Szerinte azonban ez a helyzet nem tart sokáig, a megrendeléseket átalakítják, a logisztikát átszervezik, és aki már bevásárolt, az „nem fogja beszerezni a második 20 kilós csirkemellfilé adagot” – vetítette előre a felvásárlási láz lanyhulását a 24.hu-nak.
Frissítés: villámgyorsan lement a csirkehús ára a Lehel téren
Már az ellenőrzés idejére olcsóbb lett a Lehel téri csirkehús – írta csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
A minisztérium közlése szerint a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai helyszíni ellenőrzést végeztek a budapesti Lehel és Fővám téri piacokon 2020. március 18-án. A vizsgálat során megállapították, hogy a napokban a közösségi oldalakon elterjedt fényképeken látható csirkehús-árak kirívónak tekinthetők, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem volt egyetlen példa sem.
A közlemény szerint a fotókon szereplő hentesüzlet is az elhíresült összegeknél jelentősen kedvezőbb áron kínálta a csirkehúst. A csontos csirkemellet például 900 forinttal olcsóbban árusította a kereskedő.
Hozzátették, a fogyasztóvédelem az elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében. A vizsgálatok a hagyományos és online kereskedelemben egyaránt folyamatosak, a túlzott árak tömeges megjelenése a tapasztalatok szerint nem jellemző. A szakterület egyeztet az adóhatósággal is az összehangolt ellenőrzések, közös fellépés érdekében.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium állandó kapcsolatot tart a kereskedelemi szövetségekkel, az ágazat meghatározó vállalkozásaival. A szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított, a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek. A tárca változatlanul az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzésére, a valós szükségletek szerinti vásárlásra kér mindenkit.