Bezár!
2021. január 23., szombat, Zelma, Rajmund, Emese napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:44 Elérte Afrika keleti partját az Eloise ciklon20:19 Férfikézilabda-vb: a lengyelek legyőzésével negyeddöntőben a mieink19:30 Brit tudósok még nem döntötték el, hogy halálosabb-e az új koronavírus-variáns18:59 Ellenzéki tömegtüntetések zajlottak Oroszországban - több mint kétezer őrizetbe vétel, jövő hétvégén folytatják18:39 Leszedette az uniós zászlókat a pitvarosi polgármester17:24 Végső búcsút vettek Frankó Endrétől, az utolsó Puma-repülőtiszttől16:53 Húszi támadás meghiúsításával henceg a szaúdi agresszor16:29 A szokásos őrizetbe vételek Minszkben is15:54 Megdöntötték Ásotthalom '56-os rekordját, de holnap már havazás jön15:35 Dehogy kényszerítette kedvesét kurválkodásra a Cozma-gyilkos Sztojka, sőt, le akarta beszélni a lekvárfőzésről14:58 Horvátország felfüggeszti a lakosság oltását14:30 Elrendelték a Telepy késelők letartóztatását14:14 A vezetés mellett a drog is a tatabányai fiatal vérében volt13:45 Kínai harci repülőgépek provokáltak Tajvan légterében12:58 Csak a szokásos: Magyarországot ismét a vörös zónába sorolták ukrán "barátaink"
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Müller: a küszöbön vagyunk a csoportos és a tömeges megbetegedések szakasza között

Reklám

A kórházparancsnokok munkába állásáról számolt Halmosi Zsolt vezérőrnagy az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Elmondása szerint elsősorban a kórházak készletgazdálkodásának ellenőrzése, felügyelete, esetenként pedig a szükséges eszközös átcsoportosítása, biztosítása lesz feladatuk.
Két esetben lesz köteles a kórház vezetője engedelmeskedni a parancsnoknak:
 • vagyonbiztonsági kérdésekben
 • járványügyi biztonsági kérdésekben.
Beszámolt a legfrissebben közölt adatokról Müller Cecília is. Az országos tisztifőorvos szerint még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, és még mindig nem azonosítottak járványgócokat. A kijárási korlátozások a járvány terjedési sebességét hivatottak csökkenteni, jogkövető állampolgári magatartást igényelnek, mondta, hozzátéve, hogy köszöni azokban az állampolgároknak, akik betartják a hatósági ajánlásokat és a higiénés szabályokat.
Zoom
Müller megismételte, akinek nem feltétlenül szükséges elhagynia az otthonát, az maradjon bezárkózva, mert ez az egész társadalom érdeke.
A járvány terjedését akadályozó intézkedések és az együttműködő állampolgárok közös sikere szerinte, hogy eddig nem következett be nagyobb betegségszám-robbanás.
Müller a tesztekről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a hatósági laborokban zajló mintaelemzés és a gyorsteszt is csak a vírus aktuális jelenlétét igazoló tesztelést jelenti, így arra ad választ, hogy a vizsgált időpontjában jelen van-e a szervezetben a vírus. A lappangási időre ez a teszt nem ad hiteles választ, és ez akár 14 napos is lehet a fertőződést követően.
Olyat ne várjunk ezektől a vizsgálatoktól, amire nem képesek (...) Nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja – fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy a laboratóriumi vizsgálatot csakis orvos rendelheti el. A tisztifőorvos szerint
A laborvizsgálat nem akadályozza tehát a járvány terjedését, sőt egy hamis biztonságérzetet is adhat.
Müller Cecília szerint tehát továbbra sincs szükség tömeges tesztelésre a koronavírus terjedése elleni küzdelemben. A tisztifőorvos elismételte az idős embereknek szóló, praktikus mindennapi tanácsokat ahhoz, hogy minél kevesebb időre, minél céltudatosabban mozduljanak csak ki, ha az elkerülhetetlen. Arról is részletesen beszélt, hogy érdemes bevásárolniuk az idősebbeknek, hogyan fogják meg az árut, és hogyan bánjanak ezzel hazavitel után.
Kiss Róbert, az operatív központ munkatársa bejelentette, hogy a kormány és az operatív törzs csatlakozott az Európai Unió felhalmozott egészségügyi eszközökre vonatkozó programhoz, így a kormány igényelhet rendelkezésre álló orvosi műszereket Brüsszeltől. Azt is elmondta, hogy a határrendészeti feladatoknak és döntéseknek a rendőrség megfelel, ezeket ellátja, ahogyan a kijárási korlátozás bevezetésével járó feladatokat is. A szokásos napi rendőrségi adatok szerint:
 • 739 kereskedelmi nyitvatartás-ellenőrzést végeztek,
 • 15-ször bírságoltak,
 • 79 szabálysértési feljelentést tettek.
 • Hatósági házi karantént 9037 esetben rendeltek el,
 • ellenőrzés már több mint 57 ezer volt,
 • 163 szabálysértési feljelentést tettek,
 • 97 helyszíni birságot szabtak ki,
 • 14 figyelmeztetést adtak a karantén megszegése miatt.
Újságírói kérdésre adott válaszok:
 • Nincs szükség újabb kijárási, avagy vásárlási idősávok bevezetésére, korlátozásokra egyelőre az operatív törzs szerint.
 • A mentő azokban az esetekben megy mintát venni, ha azt a háziorvos kéri, mondta Müller Cecília a kérdésre, hogyan fordulhat elő, hogy adott esetben napokat várnak egyes gyanús, sokszor kifejezetten beteg emberek is a mintavételre. A tisztifőorvos szerint már 55 mentőautó jár ezeket elvégezni országszerte, az esetek nagy részében 24 órán belül oda is érnek, és vagy gyorstesztet végeznek, vagy légúti mintát vesznek. Több mint 800 ilyen igénylés van, "türelmet kérünk" ez nem egy akut beavatkozás, mondta tisztifőorvos.
 • Minden intézkedés éppen azt a célt szolgálja, hogy ellaposítsák a járványgörbét annak érdekében, hogy ne egyszerre legyen nagyszámú beteg az ellátórendszerben, mondta Müller Cecília, egyetértve azzal a tudományos megállapítással, hogy ez Magyarországon sikerült.
 • Azért vannak katonák az utcán, hogy határvédelmi és rendvédelmi feladatokat lássanak el, továbbá hogy nyugtassák a közhangulatot, hangzott el válaszként.
 • A WHO jóval előbb jelezte a járványveszélyt, mint az Európai Járványügyi Központ, de a világszervezet az egész világot vizsgálja, elemzi.
 • A magánlaborokban végzett vizsgálatokat a hatóságok nem számítják hozzá a regisztrált betegadatokhoz, nem tekintik azokat hiteles adatnak.
 • Megfelelő időben tájékoztatják majd a lakosságot, ha további kijárási korlátozásokat, esetleg teljes tilalmat javasolnak a kormánynak.
 • Ne csoportosuljanak az emberek, ismételte meg sokadszor Müller Cecília a kérdésre, nem tartanak attól, hogy a tavaszi időjárás hatására ugyanolyan tömeg alakul ki a közkedvelt kirándulóhelyeken, mint a napokban a Normafán.
 • A csongrádi idősek otthonában újabb megbetegedést nem regisztráltak a hatóságok, a megyei tisztifőorvos az idős otthonban teljes zárlatot rendelt el, látogatási tilalom van, de ellátják a gondozottakat és alapos fertőtlenítés zajlik.
 • A rendőrség továbbra is ellátja a hatósági karanténnal kapcsolatos ellenőrzési feladatokat, de nyilván elvárják az önkéntes jogkövetést, nem azért kell otthon maradni, mert azt a rendőrség ellenőrzi, hanem mert ez mindenki érdeke.
 • A járvány maga indokolta, hogy felkészítsék a fekvőbeteg-intézményeket, folyamatosan bővítik a kapacitásaikat, mondta Müller.
 • 15 ember szorul intenzív ellátásra jelenleg.
 • A háziorvos kollégáknak elsősorban olyan eljárásrendet határoztunk meg, amely távol tartja őket a potenciális betegektől, mondta Müller. Ismertette a 65 éven felüli háziorvosok telekonzultációs lehetőségét, és azt, hogy megszüntették a fizikai kontaktust az orvosok és a betegek között. Két alkalommal juttattak védőfelszerelést a háziorvosoknak, annak ellenére, hogy ez alapvetően az ő feladatuk, mindig a munkáltató feladata ezt beszerezni.
 • Minden korosztályt érint a megfertőződés veszélye és a fertőzöttség kockázata, van gyermek és van fiatal is a betegek között, mondta kérdésre a tisztifőorvos.
 • "Abban a helyzetben, amikor szükséges erre feltétlenül odafigyelnünk, nem lehet ezeket az eszközöket csak úgy beleeresztenünk a világba". Természetesen az egészségügyi dolgozók a prioritás, közülük azok, akik leginkább kitettek a koronavírusos beteggel való találkozásnak, így a speciális egységek és intenzív osztályos orvosok és nővérek kapnak elsősorban, majd más kórházi dolgozók. Utána pedig a közszolgáltatást végzőknek kell juttatni.
 • Napi 33 ezer maszkot tudunk készíteni itthon, Kínán kívül csak a hazai gyártású maszkokkal tudunk számolni, ehhez az alapanyag Törökországból érkezett.
 • Több mint 62 szakmában kapták meg a tisztifőorvos utasítását az egészségügyi intézmények arról, hogy mely ellátások és beavatkozások minősülnek sürgősnek, és melyek elhalaszthatóak. "Ha valaki mégis sérelmezi az ellátása során történteket, forduljon az adott intézmény betegjogi képviselőjéhez", hangzott el.
 • Lassítjuk a folyamatot, amennyire csak lehetséges, mondta Müller a kérdésre, mikor léphet át a járvány Magyarországon a csoportos megbetegedések szakaszából a tömegesbe. Azt is mondta, hogy ez nemcsak esetszámtól függ, és "valahol a küszöbön vagyunk" egyelőre, még csoportos megbetegedések vannak.
(Index nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready