Lassan már szállóigévé válik annak a gyöngyöspatai cigány kamasznak azon mondása, mikor az ügyvédje által elmondottakat adta vissza egy riporternek, természetesen a maga értelmi színvonalán: azért kapják a 100 milliót, mert „szegregációba csinálták” őket. Gyöngyöspatától nem is fekszik oly távol Putnok, röpke 100 kilométerre, tehát kijelenthető, éppúgy Magyarország északkeleti régiójához tartozik, ahol köztudomásúlag felül vannak reprezentálva a „szegregációba csináltak”. Nyilván ez az oka, tehát a többségi társadalom „elnyomása”, hogy kénytelen-kelletlen, de mégis „gyerekcsínyekre” vetemednek, mert tanulnának és dolgoznának ők szorgalommal, de a „gádzsók” nem hagyják. Eddig a népmesei elemekkel átszőtt felvezetés, nézzük meg, néhány évvel ezelőtt mi történt Putnokon.
Zoom
Fotó: Magyar Narancs
Még 2014-es hír, hogy rablás és zsarolás miatt őrizetbe vett három embert a rendőrség. A vád az volt, hogy helyi buszsofőröktől szednek „védelmi pénzeket”. Az ózdi rendőrség akkoriban így fogalmazott:
„Rablás és zsarolás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a 33 éves G. Roland, a 30 éves G. Szonja és a 35 éves H. Erna lakosokkal szemben.”
Annak idején ennek még a Magyar Narancs is utánajárt, azt írták, a hálózatot a rendőrség azóta már felszámolta, továbbá a „rokonok” (ez tudjuk, mit jelent magyarul) szerint mindenki ártatlan.
Akkoriban több, Ózdról Putnokra induló buszsofőrt is megkérdeztek az esetről, sokan szégyenükben nem mertek nyilatkozni, de némelyek elárulták, testi épségük érdekében bizony kifizették a zsaroló cigányok által kért összegeket. Az ügy kezdőpontját így foglalta össze egy informátor a lapnak:
Az egész úgy kezdődött, hogy Putnokról nagyon sokan szeretnének 90 százalékos kedvezménnyel utazni, amire csak azok a szülők jogosultak, akikkel három kiskorú saját gyermek is felszáll a járatra. Ezt okmányokkal kell igazolni, amihez elkérik a lakcímkártyát is. Személyi igazolványt nem kérhet a gépjárművezető, mert arra csak hatósági személyek jogosultak. Bepróbálkoznak viszont a kedvezmények igénybevételével a nagyszülők és más rokonok is, ha viszont a kolléga nem áll kötélnek, annak durva szidás, fenyegetés lesz a vége. Ilyen esettel indult az egész ügy.
Majd úgy folytatódott, hogy cigányok tízfős csoportja várta útja végén az adott buszsofőrt, fenyegetően kérdőre vonva, miért nem adott a rokonságnak 90%-os kedvezményt. Majd felajánlottak neki, ha fizet, akkor – egyelőre – nem verik meg. Tulajdonképpen innen indult, s vált gyakorlattá, tömegessé a jelenség. Olyan olajozottan működött már, hogy 8 buszsofőr is érintetté vált, akkor bukott ki a dolog, mikor egyikük kifakadt, jelezte a vezetőségnek, őt többet ne osszák arra a vonalra. Egyébiránt esetenként 15-20 ezer forintot is raboltak a cigányok.
Könny fakad a szemünkbe rögvest, hiszen „az ötgyermekes G. Szonja anyósa szerint jogtalanul tartják fogva menyét, hiszen semmit nem követett el.” Sőt, G. Erna testvére is kizártnak tartotta a vádakat, miszerint a három előzetesbe helyezett gyanúsított valóban elkövette a terhükre rótt bűncselekményeket. Életvitelükön nem látszik, hogy nagyobb pénzösszeghez jutottak volna, átlagos családi életet élnek – mondta. Ezt készséggel elhiszem, ugyanis több mint valószínű, a legközelebbi kocsmában rögtön el is verték a pénzeket.
De mindezen túlmenően is egyöntetűen azt állították a sofőrök, hogy arrafelé ez a munka nem igazán veszélytelen. - A járművek üléseit gyakran szétvágják, összefirkálják, vagy az útvonalon az autóbuszt megdobálják. A városhoz tartozó Bánszállásra közel 15 éve tagadták meg a buszsofőrök a behajtást, mert ott is dobálták őket a gyerekek, és kiugráltak a járat elé – mondták.
Minden bizonnyal az elmúlt éveken sem lett jobb, sőt, rosszabbá vált a helyzet, most azonban olvasóink jóvoltából módunkban áll bemutatni egy-két „szegregációba csináltat”, akik feltételezések szerint serényen szedték a védelmi pénzeket.
Az alábbi fotókon megcsodálható Gujdi „Rolika” is, aki információink szerint ehhez a családhoz tartozik - nem mellesleg ő volt a pénzkövetelő cigány tüntetések "reklámarca", aki az elnyomás ellen küzd - őt szerepeltette címlapfotón az Index, mikor hírül adta a Kúria döntését, jó család(ok)hoz mennek tehát a milliók:
Zoom
Ők is magyarok... De valamiért nagyon cigányosan viselkednek
Zoom
Kék ingben Rolika
Zoom
Ő az egyik cimborája, azt írja róla, „haa be szoltok neki szet szurkal”
Zoom
Ez ő maga
Zoom
Itt pedig Horváth Leonidasék társaságában
Amilyen alapon a gyöngyöspatai társaik „jogosultak” voltak a 100 millióra, egy kificamodott agyú „jogvédő” szerint bizonyára ők is azok lennének, már csak össze kell adogatni az elmúlt éveken kieső napi 15-20 ezret, mit a sofőröktől zsákmányoltak, rátenni a kamatot, és tejelhet is busztársaság…
Lantos János – Kuruc.info
(Fotók: Facebook)