A bíróság elrendelte - nem végleges végzésében - annak a férfinak a bűnügyi felügyeletét, aki a megalapozott gyanú szerint eladta a kábítószert azoknak a fiataloknak, akik közül az egyik a közelmúltban kizuhant egy ablakon. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen - írja az MTI.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felderítő főosztályának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján az ügyről elmondta, kábítószer hatása alatt állt az a 17 éves fiú, aki vasárnapra virradó éjjel kiugrott Budapesten egy I. kerületi lakás ablakából. Balotai Attila közölte, a fiú állapota válságos, a dílert, akitől a bulizó fiatalok a kábítószert vásárolták, csütörtök délelőtt elfogta a rendőrség.
Zoom
Illusztráció: Wired
A Fővárosi Főügyészség szombaton azt közölte az MTI-vel, a nyomozó hatóság előterjesztése alapján a kerületi ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására, mivel megalapozottan feltehető, hogy a férfi - szabadlábon hagyása esetén - megszökne, jogellenesen befolyásolná a bizonyítást és hasonló bűncselekményt követne el.
A bíróság szombaton megállapította, hogy a gyanú megalapozott, és fennáll a szökés-elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye, a bizonyítás megzavarása azonban nincs veszélyben.
A bíróság a gyanúsított bűnügyi felügyeletét rendelte el Budapest területére, nyomkövető eszköz viselésével (ami már sokan és sokszor sikerrel levágtak, ha megunták - a szerk.).
Az ügyészség fellebbezett, mivel az ügy és a terhelt személyi körülményei alapján kizárólag a letartóztatást tartja az egyedül alkalmazható kényszerintézkedésnek.
Korábban írtuk: "M. C." Renátó változatos drogokat adott el az ablakon kiugró 17 éves érettségit ünneplő társaságának
A megalapozott gyanú szerint a 24 éves férfi adta el a kábítószert annak a fiatalokból álló társaságnak, amely egyik tagja kizuhant egy ablakon; a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség indítványozza a gyanúsított letartóztatását – írja az ügyészségi honlap.
A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított, egy 24 éves férfi 2020. május 9-én, a VIII. kerület, Kálvária téren egy fiatalokból álló, és aznapra az érettségi vizsga megünneplését tervező társaság egyik tagjának delta-9-THC, amfetamin és LSD hatóanyag-tartalmú anyagokat adott el.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság a férfit példás gyorsasággal azonosította, elfogta és csekély mennyiségű kábítószer kereskedelmének vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki.
A nyomozó hatóság előterjesztése alapján a kerületi ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására, mivel megalapozottan feltehető, hogy a férfi – szabadlábon hagyása esetén – megszökne, jogellenesen befolyásolná a bizonyítást, és hasonló bűncselekményt követne el.
A kényszerintézkedés kérdésében a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró várhatóan szombaton dönt.
A rendőrségi honlap tegnapi tudósítása szerint a kábítószert eladó díler kézre kerítésére Budapest rendőrfőkapitánya külön nyomozócsoportot állított fel, akik széleskörű adatgyűjtés és felderítő munka eredményeként azonosították a dílert, egy 25 éves budapesti férfit. A Felderítő Főosztály nyomozói a dílert, illetve a vele együtt tartózkodó barátnőjét 2020. május 14-én Józsefvárosban, a Kálvária téren elfogták és előállították.
M. C. Renátót kábítószer-kereskedelem bűntette, barátnőjét a 21 éves B. Eliza Viktóriát kábítószer-birtoklás vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Kihallgatásukat követően a 25 éves dílert a nyomozók őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.
Balul elsült "ünneplés"
A Blikk szerint a 17 éves fiatal focista és társasága számára az érettségi kínálta az alkalmat az elfajuló ünneplésre.
Zoom
Fotó: Pozsonyi Zita / Blikk
- A kisfiam hatéves volt, amikor elváltunk, de azóta is együtt neveltük a volt feleségemmel – mondta a bulvárlapnak Ricsi édesapja. – Nagyon nehezen viseljük a jelenlegi helyzetet, most indulunk be hozzá az édesanyjával a János kórházba. A fiunk állapota ellenére azt látjuk, hogy az orvosok és a nővérek mindent megtesznek érte. Nem tudjuk, meddig tartják őt életben, de amíg nem kapcsolják le a gépről, addig hinnünk kell a csodában. Mert a reményt nem veheti el tőlünk senki.