A fővárosi Fidesz szerda délelőtt kirakott a Facebook-oldalára egy bejegyzést, melyben egy Láng Zsolttal készült interjút népszerűsít; a II. kerület októberben leváltott polgármestere arról panaszkodik a Hír TV-n, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem kezdte meg a nagyon rossz állapotban lévő Lánchíd felújítását.
De nem is maga az interjú az érdekes, hanem maga a bejegyzés, melyet a Fidesz egy olyan közismert képpel rakott ki (majd vett le pár óra múlva), amin Karácsonyt a Budapesten történt pusztítással 1946-os zsidó "nép"bírósági tárgyalása során szembesített Szálasi Ferenc helyére montírozták, és a főpolgármester ugyanúgy szemléli a német csapatok által felrobbantott Lánchidat, mint a nyilas nemzetvezető.
Zoom
Karácsony Gergely szintén a Facebookon reagált a képre, bejegyzéséből pedig kiderül: ő nem egészen ugyanazért találja felháborítónak a montázst, amiért mi.
Azt írja, ezt a támadást "nem tudom, nem is akarom a szokásos vállrándítással letudni"; majd kifejti:
A budapesti Fidesz szerint lehet a háborús pusztítással, a nyilasterrorral viccelődni. Szerintem nem lehet. A budapesti Fidesz szerint belefér, ha emberek ezreinek meggyilkolását, emberek millióinak szenvedését szimbolizáló fotót használják a politikai ellenfeleket lejáratni akaró kommunikációban. Szerintem ez megengedhetetlen. Nem magam miatt, hanem ennek az országnak, ennek a városnak a múltja, jelene és a jövője miatt is. Ez nem politika, ez nem vita, ez aljas és ostoba, az a bizonyos szottyos gyűlölet, aminek nincs helye Budapesten, nincs helye az országban, nincs helye semmiféle politikai vitában. Én így gondolom. És legyen világos: ez a tiltakozás akkor is megszületett volna, felháborodásom akkor is jogos lenne, ha bárki mást, bármely politikai, közéleti szereplőt ért volna ilyen aljas inszinuáció.
Frissítés: bolsevisták bolsevistázzák egymást - a Fidesz azt hazudja, nem ismerték az eredeti képet, melyet mindenki ismer
Karácsony reagálását követően a Fidesz Budapest Facebook-oldalon azt írták: visszautasítják Karácsony Gergely "rágalmait", és kikérik maguknak "minden aljas csúsztatását".
"Egy interneten terjedő mémet vettünk át, amelyen az látható, hogy a Lánchíd romjainál Karácsony Gergely még mindig azon elmélkedik, hol lehetne biciklisávot kialakítani. Szerkesztőnk nem vette észre a Szálasi Ferencet ábrázoló fényképpel való egyezést, de egy normális ember nem is Szálasi képpel ébred reggelente. A tartalmat azonnal töröltük, amint jelezték felénk a tévedést" - hazudoztak.
Azt írták, hogy Karácsony Gergely "az újabb műbalhéval csak el akarja terelni a figyelmet arról", hogy nyolc hónapja nem történt előrelépés a Lánchíd felújításával kapcsolatban. "Kizárólag pártpolitikai csatározással foglalkozik, a felelősséget pedig folyamatosan másra hárítja. Ha pedig nincsenek érvei a tehetetlenségre, akkor lenyilasozza az ellenfeleit. Régi, bevált bolsevista módszer" - áll a bejegyzésben.
2. frissítés: a TEV-nek persze erről is az ún. holokauszt jut eszébe
Íme a közleményük:
A Tett és Védelem Alapítvány a következő álláspontot kívánja kifejteni a budapesti Fidesz Facebook-oldalán megjelent fotómontázzsal kapcsolatban, melyen, mint az ismert, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester fejét ábrázolták Szálasi Ferenc nyilas diktátor és kivégzett háborús bűnös testén.
A kérdéses kép nem felel meg a Btk. 333. §-ban rögzített tényállásnak a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásáról, ugyanis a nemzeti szocialista népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét nem tagadja, nem vonja kétségbe, nem tünteti fel jelentéktelen színben, és nem törekszik igazolni azt.
Mindazonáltal a Tett és Védelem Alapítvány szerint a kép a politikai véleménynyilvánítás sértő képi módját választotta, mely tiszteletlen a holokauszt áldozataival, túlélőivel, illetve ezen személyek rokonaival szemben.
A Tett és Védelem Alapítvány éppen olyan ízléstelen és kerülendő példaként tekint a képre, mint amikor a Magyar Narancs olyan bajusszal ábrázolta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, mint amelyet hírhedt módon Adolf Hitler náci diktátor is viselt.
Az effajta sértő képek, ízléstelen véleménynyilvánítások nem lehetnek a magyar politika- és médiakultúra részei.
(Kuruc.info - MTI - Index nyomán)