Húszmillió forint váltságdíjat követeltek elrablói egy budapesti férfitől, akit csaknem két napon át kínoztak, több csontját is eltörték - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának vezetője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Illusztráció: Shutterstock
Balotai Attila elmondta: a sértetett július 6-án hat férfi rabolta el, közülük négyet már elfogtak a rendőrök. Az emberrablás hátterében egy eltűnt autó állhat.
A nyomozók éppen az eltűnt Ford Mustang miatt mentek ki július 7-én a sértett zuglói lakására. Azt látták, hogy a rossz állapotban lévő férfit barátai támogatják le a lépcsőn. Azt állították, hogy motorbalesetet szenvedett, de a rendőrök arra gyanakodtak, hogy a férfit valójában megverték, amit aztán megerősített a kórházi vizsgálat.
Kiderült, hogy múlt hétfőn a zuglói társasház mélygarázsában három férfi rátámadt a sértettre, autóba ültették és egy Cinkotai úti telephelyre vitték. A garázsban úgy döntöttek, vascsővel eltörik túszuk lábát, hogy ne tudjon elmenekülni. Ezután először 5 millió, majd 20 millió forintot követeltek tőle váltságdíjként. Folyamatosan verték foglyukat, eltörték a kulcscsontját, és szilánkosra törték az arccsontját is.
A férfi próbált pénzt szerezni ismerőseitől, de nem járt sikerrel. Elrablói számára is világossá vált, hogy esélye sincs az összeg előkerítésére. Emiatt azt fontolgatták, hogy "eltüntetik", ám végül szabadon engedték, egy Csömöri úti felüljáró alatt kitették.
A férfit a barátai vitték haza, a rendőrök pedig éppen akkor érkeztek, amikor kórházba indultak vele.
Négy embert fogtak el eddig, őket minősített emberrablás bűntettével gyanúsítják, két emberrabló azonosítása még tart. Időközben meglett a Ford Mustang is - ismertette Balotai Attila.
Ilyen brutális emberrablás legutóbb az 1990-es években történt Magyarországon - mondta a főosztályvezető.
(MTI)
Frissítés: Brendon és társai - a rendőrség részletesebb közleménye és videója:
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály és a XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói 2020. július 7-én egy gépkocsilopással összefüggésben kerestek fel lakásán egy 44 éves férfit. A nyomozók a házhoz érve látták, hogy a keresett – láthatóan sérült – férfinek éppen többen segítenek kijönni a házból. A rendőrök mentőt hívtak a férfihez, aki azt állította, hogy motorbalesetet szenvedett, azonban a sérülések jellege miatt a rendőrök azt feltételezték, hogy azok bántalmazásból származnak. A XIV. kerületi rendőrök testi sértés miatt indítottak nyomozást, majd a további adatgyűjtések és tanúkihallgatások során kiderült, hogy a férfi sérüléseinek a hátterében egy emberrablás áll. A nyomozást a BRFK Felderítő Főosztály Vizsgálati Osztálya vette át, akik megkezdték a tények tisztázását és az elkövetők felkutatását.
A 44 éves férfi a kórházban végül elmondta a nyomozóknak, hogy július 6-án délelőtt többen megjelentek XIV. kerületi házának garázsánál, ahol megverték, majd egy autó hátsó ülésére tuszkolták és egy műhelybe vitték. A férfit a műhelyben először egy székhez akarták láncolni, de végül – hogy a ne tudjon elmenekülni – eltörték a lábát. Ezután a férfire baseballütővel és vascsővel még több ütést mértek, melynek következtében eltört a kulcscsontja, az arccsontja és testén számos zúzódás is keletkezett.
A nyomozás jelenlegi adatai szerint a férfi bántalmazásában és fogvatartásában négyen vettek részt, akit azzal fenyegettek meg, hogy amennyiben nem szerez 20 millió forintot, akkor elássák és a családján is bosszút állnak. A sértett fogvatartóinak elmondta, hogy nincs pénze és mivel a garázsban maradt a telefonja, ezért intézkedni sem tud annak érdekében, hogy pénzhez jusson. Az emberrablók ekkor a férfi barátnőjét megkeresték és rávették, hogy a telefont egy találkozón átadja. A nőtől a telefont a budapesti 46 éves B. György vette át, majd visszament a műhelybe és a férfit arra kényszerítették, hogy ismerőseitől próbáljon kölcsön kérni. Miután ez nem sikerült, az emberrablók július 7-én a Gyömrői úti felüljárónál egy szervízúton szabadon engedték a férfit, azonban a pénzt továbbra is követelték tőle.
Az emberrablók közül július 9-én a Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai elfogták a budapesti 33 éves Sz. Zsoltot és a 25 éves M. Tamást, majd pár órával később egy vecsési parkolóban B. Györgyöt is. A nyomozók az elkövetők negyedik társa, a 43 éves M. Brendon ellen elfogatóparancsot bocsátottak ki, aki július 14-én feladta magát a rendőrségen.
A három férfi lakásán tartott kutatások során és fogvatartás helyszínén, a rendőrök többek közt mobiltelefonokat, egy BMW gépkocsit, 10 gépjármű-indítókulcsot, járműdiagnosztikai eszközt, golfütőt, vascsövet és kést is lefoglaltak.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály nyomozói mind a négy férfit felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vételük mellett előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. Az illetékes bíróság Sz. Zsolt, M. Tamás, valamint B. György letartóztatását elrendelte.